Οι Εβραίοι την εποχή του Χριστού, είχαν τρεις μεγάλες γιορτές. Το Πάσχα, κατά τα μέσα της άνοιξης, που διαρκούσε οκτώ ημέρες και γιόρταζαν την ελευθερία τους από τους Αιγύπτιους και την θαυμαστή διάβαση της Ερυθράς θάλασσας. Την Πεντηκοστή, πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, κατά την οποία γιόρταζαν τη συγκομιδή των καρπών και την παράδοση του Νόμου στο Μωυσή επάνω στο όρος Σινά. Και την Σκηνοπηγία το φθινόπωρο, ως ανάμνηση των χρόνων που περιπλανιόνταν στην έρημο και κατ’ αυτήν έμεναν μία εβδομάδα σε σκηνές. Οι Εβραίοι που κατοικούσαν σε διάφορες χώρες εκτός της Παλαιστίνης, επεδίωκαν τις ημέρες αυτές να πάνε να τις γιορτάσουν στα Ιεροσόλυμα, γιατί εκεί ήταν ο μοναδικός Ναός στον οποίο πρόσφεραν θυσίες και ετελείτο η λατρεία. Οι Συναγωγές που βρίσκονταν στις πόλεις και τα χωριά, ήταν μόνο αίθουσες διδασκαλίας της εβραϊκής θρησκείας.
Το έτος κατά το οποίο αναστήθηκε ο Χριστός μας, αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων ότι είχαν έρθει στα Ιεροσόλυμα, ως συνήθως, Εβραίοι από διάφορα μέρη του κόσμου να γιορτάσουν την Πεντηκοστή. Κατά τις εννέα το πρωί ακούστηκε σε όλη την πόλη, ένας δυνατός και παράξενος ήχος σαν να φυσούσε δυνατός αέρας. Όλοι παραξενεύτηκαν και έτρεξαν να δουν από πού προήρχετο ο θόρυβος αυτός. Ο θόρυβος προερχόταν από ένα μεγάλο διώροφο σπίτι μέσα στο οποίο ευρίσκοντο οι Μαθητές του Χριστού. Την ίδια στιγμή πάνω από τα κεφάλια των Μαθητών παρουσιάστηκε κάτι σαν φωτιά που μοιράστηκε και ήρθε ένα τμήμα πάνω στον καθένα. Ήταν το άγιο Πνεύμα που με μορφή φωτιάς κατήλθε και τους φώτισε. Οι Μαθητές αγιάστηκαν και απέκτησαν «υπερφυσικές», όπως θα λέγαμε, ιδιότητες. Γνώρισαν τον Τριαδικό Θεό και μετέδωσαν αυτή τη γνώση του με τα γραπτά και προφορικά κηρύγματά τους, γενόμενοι στην κυριολεξία θεολόγοι. Γνώριζαν όλες τις γλώσσες, απέκτησαν το χάρισμα να θεραπεύουν ασθενείς, να προβλέπουν το μέλλον και να κάνουν θαύματα.
Όταν είδαν τον κόσμο που συγκεντρώθηκε κοντά στο σπίτι, οι Απόστολοι βγήκαν έξω και ο καθένας πλησίασε μια ξεχωριστή παρέα να μιλήσει. Οι παρέες αυτές αποτελούνταν από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα από διάφορες περιοχές, όπως έδειχναν και οι ενδυμασίες που φορούσαν. Άρχισαν να ακούν τους Αποστόλους να μιλούν στη γλώσσα της χώρας από την οποία κατάγονταν. Αυτό εξέπληξε και προβλημάτισε τον κόσμο. Αυτοί είναι Γαλιλαίοι έλεγαν, «καί πῶς ἡμεῖς ἀκούομεν ἕκαστος τῇ ἰδίᾳ διαλέκτῳ ἡμῶν ἐν ᾗ ἐγεννήθημεν». Κάποιοι κορόιδευαν και έλεγαν «είναι μεθυσμένοι και δεν ξέρουν τι λένε».
Ο Πέτρος τότε βγήκε στον εξώστη, έκανε νόημα με τα χέρια του να ησυχάσουν και είπε: «Άνδρες Ιουδαίοι… δεν ισχύει αυτό που είπατε, ότι αυτοί που σας μιλούν είναι μεθυσμένοι. Η ώρα είναι εννέα το πρωί και αυτή την ώρα κανείς δεν είναι μεθυσμένος. Αυτό που βλέπετε είναι η εκπλήρωση της προφητείας του προφήτη Ιωήλ, που είπε ότι στις τελευταίες ημέρες, λέει ο Κύριος, θα χύσω από το Πνεύμα μου θεϊκές ενέργειες στους ανθρώπους και θα προφητεύουν, θα κάνουν θαυμαστά γεγονότα… και όποιος επικαλεστεί τον Κύριο θα σωθεί».
Στη συνέχεια τους μίλησε για το σχέδιο του Θεού, που έστειλε τον Χριστό σαν άνθρωπο στον κόσμο και αυτοί αντί να τον πιστέψουν τον παρέδωσαν στους ρωμαίους στρατιώτες, τον σταύρωσαν και τον σκότωσαν. Αλλά ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς και αυτός είναι που μοίρασε το Άγιο Πνεύμα, του οποίου τις ενέργειες τώρα όλοι είδαν και άκουσαν.
Πολλοί από τα λόγια αυτά του Πέτρου ήρθαν σε συντριβή και κατάνυξη και ρώτησαν, «τι να κάνουμε για να σωθούμε»; Ο Πέτρος τους απάντησε να πιστέψουν στο Χριστό και να βαπτιστούν. Εκείνη την ημέρα βαπτίστηκαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε έτσι την πρώτη Εκκλησία.
Το Άγιο Πνεύμα συνεχίζει από τότε αδιάκοπα να υπάρχει μέσα στην Εκκλησία. Η χάρη του Τριαδικού Θεού φτάνει σε εμάς μέσα από τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος. Υπέροχα το εκφράζει αυτό ένα στιχηρό του Εσπερινού της Πεντηκοστής: «Πάντα χορηγεῖ τό Πνεῦμα τό ἅγιον, βρύει προφητείας, ἱερέας τελειοῖ, ἀγραμμάτους σοφίαν ἐδίδαξεν, ἁλιεῖς θεολόγους ἀνέδειξεν, ὅλον συγκροτεῖ τόν θεσμόν τῆς Ἐκκλησίας. Ὁμοούσιε καί Ὁμόθρονε, τῷ Πατρί καί τῷ Υἱῷ, Παράκλητε, δόξα σοι». Και σε μετάφραση: «Όλα τα χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, αναβλύζει προφητείες, τελειοποιεί τους ιερείς, δίδαξε θεϊκή σοφία τους αγράμματους, τους αλιείς τους ανέδειξε θεολόγους, συγκρατεί ολόκληρη την Εκκλησία. Εσύ που έχεις την ίδια ουσία και κάθεσαι στον ίδιο θρόνο με τον Πατέρα και τον Υιό Παράκλητε, να έχεις δόξα».
Κάθε φορά που κοινωνάμε λέμε «Γνωρίσαμε το Αληθινό Φως, πήραμε το Επουράνιο Πνεύμα…». Ας το κρατούμε πάντοτε μέσα μας. Αμήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου