ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Τον 9ο αιώνα ο Λέων ο Ε΄ ο Αρμένιος έστειλε σαν δώρο στον Δόγη της Βενετίας το λείψανο του Αγίου Ζαχαρία...


Τον 9ο αιώνα ο Λέων ο Ε΄ ο Αρμένιος έστειλε σαν δώρο στον Δόγη της Βενετίας Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο το λείψανο του Αγίου Ζαχαρία για το νέο ναό που έχτιζε, μιας και ο Λέων σαν εικονομάχος δεν ευλαβούνταν τα λείψανα και τις εικόνες των αγίων. Οπότε με αυτήν την κίνηση έδιωξε το λείψανο από την Κωνσταντινούπολη και ταυτόχρονα επισφράγισε μια φιλία, αφού χρειάζονταν τους Βενετούς στον πόλεμο εναντίον των Αράβων στην Σικελία.

Στη μινιατούρα βλέπουμε τη σφαγή του Αγίου Ζαχαρία από τους στρατιώτες του Ηρώδη κατά την Βρεφοκτονία, σύμφωνα με την διήγηση του Απόκρυφου Πρωτευαγγελίου του Ιακώβου, από τον Παρισινό Κώδικα των Ομιλιών του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, φιλοτεχνημένο στην Κωνσταντινούπολη τον 9ο μ.Χ αιώνα, -μετά την αναχώρηση του λειψάνου από την Κωνσταντινούπολη.

Εντύπωση κάνει το σπαθί που κρατά ο στρατιώτης του Ηρώδη ο οποίος βρίσκεται μπροστά του διότι έχει βρεθεί ο ανάλογος προφυλακτήρας ενώ βλέπουμε από την λαβή του ότι δυο χεριών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εξοπλισμός των στρατιωτών καθώς και οι στάσεις τους με τα κοντάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: