ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΊΟΥ

 Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Πριν από λίγο διάστημα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι της Γαλλίας, ο σπουδαίος Έλληνας πρωταθλητής του μήκους Μίλτος Τεντόγλου, όταν κατέκτησε την πρώτη θέση και πήρε το χρυσό μετάλλιο, δήλωσε: «δεν ήμουν καλός. Πάντα υπάρχει καλύτερο».
 Έκανε μεγάλη προσπάθεια και αναδείχτηκε για δεύτερη φορά Ολυμπιονίκης. Όμως θεώρησε ότι η επίδοσή του θα μπορούσε να είναι καλύτερη, δείχνοντάς μας ότι ο αγώνας για πρόοδο είναι συνεχής, ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο καλό, όταν υπάρχει το καλύτερο. Συνέχισε όμως τις δηλώσεις του, απευθυνόμενος προς όλους τους Έλληνες, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για τη στήριξη. Ελπίζω να σας έκανα έστω και λίγο υπερήφανους, να σας έκανα έστω και λίγο να χαμογελάσετε». Ο πρωταθλητής μας αποκάλυψε ότι ο αγώνας του δεν ήταν μόνο για τη δική του επιτυχία, αλλά και για να δώσει χαρά σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι περίμεναν την προσπάθειά του και τον στήριζαν σ’ αυτήν.

Το παράδειγμα του πρωταθλητή μας θα ήθελα να σας ευχηθώ να το έχετε υπόψιν αυτή τη νέα σχολική χρονιά. Η παιδεία είναι μία πρόκληση να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που έχετε, να εργαστείτε με επιμέλεια και αφοσίωση, να προοδεύσετε όχι για να επαναπαυτείτε στην όποια επιτυχία σας ή για να απογοητευτείτε αν δυσκολεύεστε, αλλά για να επιζητήσετε το καλύτερο. Κι αυτό έχει να κάνει με τις γνώσεις, που είναι πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή σας, αλλά και με την καλλιέργεια του ήθους, του χαρακτήρα, της ψυχής σας, η οποία κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ότι έχει ένα χρέος προς την κοινωνία. Να βοηθήσει τους άλλους να χαμογελάσουν, με την αγάπη, τη στήριξη, το μοίρασμα, την ανθρωπιά, τη συγχώρεση, τη συνύπαρξη που ο καθένας και η καθεμιά σας μπορείτε να προσφέρετε.

Και την ίδια στιγμή, καλείστε στη σχολική ζωή να βρείτε μία από τις χαμένες αξίες των καιρών μας: αυτή της συλλογικότητας, του «μαζί».
 Στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας αυτός ο τρόπος βιώνεται στο ήθος της κοινότητας, τού να ανήκουμε σε ένα σώμα, αυτό της Εκκλησίας, το οποίο συμπληρώνει και τελειοποιεί την παιδεία μας υπενθυμίζοντας την πίστη στον Χριστό, τα παραδείγματα των Αγίων μας, την αγάπη για τη γλώσσα μας, τον αγώνα για την αλήθεια, αλλά και την αγάπη στον συνάνθρωπο, κατά πώς μας λέει ο ωραίος λόγος των ασκητών πατέρων: «είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριο τον Θεό σου»!

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου ο καθένας μοιάζει να νοιάζεται μόνο για το «εγώ» του. Το βλέπουμε αυτό όταν ανεβάζουμε πλήθος φωτογραφιών του εαυτού μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όταν είμαστε σε μία παρέα και δεν κοιτάμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου, αλλά είμαστε απασχολημένοι με το κινητό τηλέφωνο. Όταν φέρνουμε σε δύσκολη θέση τον άλλο με τη συμπεριφορά μας και δείχνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, αρκεί εμείς να είμαστε και να περνάμε καλά. Αυτός ο τρόπος ζωής όμως είναι μία παγίδα, που δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή πρόοδο, διότι αυτή δεν έρχεται μόνο με την επιτυχία στη ζωή, αλλά χρειάζεται και την καλλιέργεια του ήθους, την ανάπτυξη της ψυχής που εντάσσει τον εαυτό μας στη συνύπαρξη με τους άλλους, σ’ αυτό που η Εκκλησία μας ονομάζει «κοινωνία των προσώπων».

Εύχομαι λοιπόν, ως ο ταπεινός επίσκοπος του τόπου και ως πνευματικός πατέρας όλων, τη φετινή χρονιά να προσπαθήσετε, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου, της οικογένειας και των φίλων σας, να επιδιώξετε το καλύτερο. Να ζήσετε την τάξη και το σχολείο στην προοπτική του «εμείς» και όχι του «εγώ» και να σπουδάσετε τόσο τη γνώση όσο και την καλλιέργεια της ψυχής σας, με τη βοήθεια της ελληνορθόδοξης παράδοσης και του ήθους που αυτή αποπνέει, τις προσευχές και τη στήριξη της Εκκλησίας, αλλά και την πίστη στον Χριστό και στην πατρίδα.

Καλή σχολική χρονιά!
Με πατρικές ευχές και όλη μου την αγάπη,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: