ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Παναγία Επακούουσα(Ιερά Μονή Ζωγράφου)



 Πρόκειται για τοιχογραφία που αφαιρέθηκε το 1801 από τον παλαιό ναό και εντοιχίσθηκε σε κόγχη του νέου Ιερού Βήματος. Η εικόνα είναι συνδεδεμένη με τον βίο του Οσίου Κοσμά, που έζησε γύρω στα τέλη του 13ου και τις αρχές του 14ου αιώνα. Ο όσιος Κοσμάς, ο οποίος διακονούσε στην εκκλησία, μία ημέρα προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και της ζήτησε να παρακαλέσει τον Χριστό, για να τον πληροφορήσει πως θα σωθεί. Τότε ακούστηκε φωνή από την εικόνα που έλεγε:

«Να βγεις από την Μονή και να αγωνισθείς κατά μόνας στην ησυχία».

Ο όσιος ασκήτευσε έκτοτε σε σπήλαιο έξω από την Μονή. Η μνήμη του εορτάζεται την 22α Σεπτεμβρίου.



Πρόκειται για τοιχογραφία, που, σύμφωνα με πληροφορία του Σμυρνάκη, έχει εντοιχιστεί το 1818 στο νέο καθολικό της Μονής, του οποίου η διακόσμηση είναι έργο του ζωγράφου Νικηφόρου Α’ της Καρπενησιώτικης συνοδείας και του διαδόχου του Μητροφάνη από την Βιζύη της Ανατολικής Θράκης.

Η Παναγία εικονίζεται σε προτομή, μετωπική, κρατώντας μπροστά στο στήθος της τον Χριστό, ο οποίος ευλογεί με το δεξί του χέρι. Η εικόνα-τοιχογραφία της Παναγίας είναι καλυμμένη με πολυτελή χρυσάργυρη επένδυση, η οποία σύμφωνα με την αφιερωτική επιγραφή χρονολογείται στο 1896. Τα φωτοστέφανα του Κυρίου και της Θεοτόκου είναι διακοσμημένα με πολύχρωμα επισμαλτωμένα φυτικά μοτίβα. Στο κάτω μέρος της επένδυσης, μέσα σε πλαίσιο, αναγράφεται στα παλαιοσλαβικά η αφιερωτι
κή επιγραφή, η οποία έχει ως ακολούθως:
Επιμελής δωρεά του ιερομόναχου Γεωργίου / του Ζωγραφίτου, εν έτει 1896 (μήνας) Οκτώβριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: