ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

«Μα, ο Σούμπερτ ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος…..»!

Βασίλης Στοϊλόπουλος


 Θα κατέληγε σήμερα ο Μότσαρτ στις γαλέρες επειδή συνέθεσε τον Ντον Τζιοβάννι; Για τον Ιταλό μαέστρο της «παλιάς σχολής» Riccardo Muti, θα ήταν κάτι το αναμενόμενο αφού στην εποχή μας «η απανθρωπιά έγινε πιο βαθειά και το έλλειμμα στις ανθρώπινες σχέσεις τρομακτικό».

  Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Corriere Della Sera» για τα 80χρονά του, ομολογεί ότι ανήκει «σε μια άλλη εποχή» και πως δεν θέλει ν΄ανήκει σ΄ έναν κόσμο που όλες οι αρχές του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής ηθικής μεταστράφηκαν στο αντίθετό τους.

  Δεν κρύβει μάλιστα την κριτική του διάθεση για έννοιες όπως Diversity, Lockdown και Metoo. Κι αυτό γιατί αδυνατεί ν΄αντιληφτεί πως πηγές της μόρφωσης και της παιδείας στηλιτεύονται σήμερα από αμφιλεγόμενα κινήματα-Hashtag, όπως «#MeToo» ή «Black Lives Matter» τα οποία επιβάλλουν σιγά-σιγά την παράδοξη «κοσμοθεώρησή» τους, αναγορεύοντας, για παράδειγμα, τους Έλληνες τραγικούς σε «ρατσιστές» και «σεξιστές» ή την μουσική του Μπετόβεν, του Μπαχ και του Σούμπερτ σε «αποικιοκρατική». 
Κι αναρωτιέται πως είναι αυτό δυνατόν όταν «ο Σούμπερτ ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος».

  Ο ίδιος, χωρίς να εντάσσει τον εαυτό του κάπου στο ξεπερασμένο δίπολο δεξιά-αριστερά, νοιώθει παράξενα γιατί κατηγορήθηκε σαν «δεξιός» μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιεί τη λέξη «patria» και δεν δίστασε να διευθύνει τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας. Και λυπάται για την συντελούμενη «ευρωπαϊκή πτώση», που πιθανόν «να είναι και επιλογή της ίδιας της Ευρώπης την οποία και θα την υποφέρει». Ο ίδιος προτιμά πλέον την «απόλυτη σιωπή». Άλλωστε, δεν είναι ο μόνος από τους γίγαντες του παγκόσμιου πολιτιστικού στερεώματος που θα νοιώθει έτσι.

3 σχόλια:

Γρηγόρης είπε...

Σε ένα ιστολόγιο που προωθείται και προβάλλεται το Ορθόδοξο δόγμα η προβολή της "δυτικής κουλτούρας " είναι εκούσια ή ακούσια καθοδήγηση πρός την ΠΛΑΝΗ .
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι το "πονηρό " πνεύμα μπορεί να κρυφτεί παντού και πίσω από ανθρώπους που θαυμάζει και λατρεύει η "δύση " ...
Η λεγόμενη κλασική μουσική και κάθε δυτικό κατασκεύασμα κρύβει την ανθρώπινη έπαρση και αλαζονεία της ΑΥΤΟΘΕΩΣΙΣ ανευ Θεού ..
δεν είναι δημιουργίες και αποτελέσματα ταπείνωσης και Θείου φωτισμού ,αλλά δαιμονικής έπαρσης ,για αυτό και δεν αναπαύουν δίνουν μία ψεύτικη χάρη ,αγαλλίαση εξωτερική ειρήνη ΦΤΗΝΗ ... προσωρινή που καταρρέει κρατώντας σε πλάνη τον άνθρωπο ..
Η χάρις του Θεού αντιτάσσεται υπερήφανους...

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Είσαι σίγουρος ότι διάβασες την ανάρτηση;Στην πολιτική Ορθότητα αναφέρεται!!!! Επίσης να σε πληροφορήσω ότι ακούν μανιωδώς κλασική μουσική!Λες να πάω στην κόλαση;

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Επίσης να θυμηθούμε και τον π.Σεραφείμ Ρόουζ και την καντάτα του Μπαχ που του άλλαξε τη ζωή
https://proskynitis.blogspot.com/2010/02/blog-post_02.html