ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Η ταπεινοφροσύνη είναι η ικανότητα να βλέπεις την αλήθεια.(π.Ιωάννη Μασλόβ)

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΆ ΔΙΑΜΆΝΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΌΣΧΗΜΟΥ ΙΩΆΝΝΗ (ΜΆΣΛΟΒ)

  Η ταπεινοφροσύνη είναι η ικανότητα να βλέπεις την αλήθεια.

  Η υπερηφάνεια συσκοτίζει, η ταπεινοφροσύνη φωτίζει.

  Η χριστιανική ταπεινοφροσύνη είναι μια εκδήλωση της δύναμης του ανθρωπίνου πνεύματος [...] Καμιά εσωτερική ή εξωτερική ανθρώπινη προσπάθεια δεν μπορεί να υποτάξει αυτήν τη δύναμη.

  Tαπεινοφρoσύνη σημαίνει: Εξυβρίζουν οι άλλοι, μην εξυβρίζεις, σιώπαινε. Φθονούν, μη φθονείς, Φλυαρούν αυτοί, μη μιλάς εσύ. Θεώρησε τον εαυτό σου χειρότερο απ’ όλους.

  Οι μόνοι τρόποι απελευθέρωσης από την τυραννία του Διαβόλου και η αναγνώριση της κακής του πρόθεσης είναι η ταπεινοφροσύνη, δηλαδή η συνειδητοποίηση της μηδαμινότητάς μας, και η προσευχή. Αυτά είναι δύο φτερά, που μπορούν να σηκώσουν ψηλά στον ουρανό κάθε χριστιανό.

  Η ταπεινότητα μπορεί να εξομαλύνει τα πάντα.

  Ο ταπεινός άνθρωπος όχι μόνο δέχεται πρόθυμα τις δοκιμασίες που του έστειλε ο Θεός, αλλά και βλέπει σε αυτές το καθαρτήριο μέσο, με το οποίο ο Θεός τον προετοιμάζει για την αιώνια ευδαιμονία. Και γι’ αυτό και ο χριστιανός δέχεται τις θλιβερές καταστάσεις ως έλεος του Θεού.

  Το πιο αληθινό που μπορείς να κάνεις, είναι να θεωρήσεις τον εαυτό σου χειρότερο απ’ όλους.

  Όσες αρετές και να διαθέτει ένας χριστιανός, παραμένει ένα τίποτα στα μάτια του Θεού, όσο δεν έχει ταπεινότητα, γιατί ο Κύριος ευχαριστεί, πρώτα απ' όλα, τους φτωχούς τώ πνεύματι, αυτούς που είναι ταπεινοί στην καρδία, που έχουν πείνα και δίψα για την αλήθεια. Υπόσχεται ειρήνη σ’ εκείνους που Τον ακολουθούν, Τον μιμούνται όχι μόνο στην υπακοή, αλλά και στην πραότητα και στην ταπεινοφροσύνη.

  Η χριστιανική ταπεινοφροσύνη είναι μια εκδήλωση της δύναμης του ανθρωπίνου πνεύματος, που κατακτά και τις κακές θυμωμένες καρδιές, κατακερματίζοντας την ανθρώπινη υπερηφάνεια. Καμία άλλη εσωτερική ή εξωτερική ανθρώπινη κατάσταση δεν μπορεί να υπερνικήσει αυτήν τη δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: