ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ο Αυτοκράτωρ Θεόδωρος Λάσκαρις απευθύνεται στον ανώνυμο Λατίνο συνομιλητή

Ειρήνη Δούκαινα Λασκαρίνα, κόρη του Θεόδωρου Λάσκαρι Βατάτζη και σύζυγος του Tzar Constantine, National Historical Museum of Sofia

  «Και πρέπει να ξέρεις ότι η φιλοσοφία ανήκει στους Έλληνες. και ότι οι Έλληνες κατοικούν από τα αρχαία χρόνια τα μεσόγεια κλίματα, και ότι οι φιλόσοφοι είναι από εμας, και ότι οι επιστήμες τους είναι δικές μας, και ο αέρας που αναπνέουμε τώρα είναι ο αέρας τότε, και ότι μιλάμε την Ελληνική γλώσσα, και καταγόμαστε από το αυτό γένος.»
 Ο Αυτοκράτωρ Θεόδωρος Λάσκαρις απευθύνεται στον ανώνυμο Λατίνο συνομιλητή. Λόγος β’ κατά Λατίνων, Περί χριστιανικῆς θεολογίας λόγοι ὀκτώ. Ο λόγος συντέθηκε το 1256 στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με την Παπική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Constantinο d’ Orvieto. Το ακροατήριο αποτελούταν από κληρικούς του, περιλαμβανομένου του Πατριάρχη και ενός ανώνυμου Λατίνου. Καλεί τους εκπροσώπους του να μην συμβιβαστούν με τους Λατίνους και επιχειρηματολογεί για τη ανωτερότητα της Ελληνικής φιλοσοφικής παράδοσης που η Νίκαια κατέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: