ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Δύο αντίθετα Χριστούγεννα...



Στη μια εικόνα η Παναγία δεν κοιτάζει τον Χριστό! Ούτε κι ο Ιωσήφ! Στην άλλη είναι και οι δύο από πάνω Του..

Στη μια εικόνα ο Χριστός είναι βρέφος τυλιγμένο σε σπάργανα και η φάτνη μοιάζει με τάφο... Στην άλλη το Θείο Βρέφος χαμογελάει γυμνό.
Στη μια εικόνα βλέπουμε να υπάρχει μια σοβαρότητα κι ένας προβληματισμός, ενώ στην άλλη μια διάχυτη χαρά.

Κεντρική θέση στην ορθόδοξη εικόνα έχει η Θεοτόκος, ενώ ο Ιωσήφ βρίσκεται στην άκρη σκεφτικός. Στην άλλη κυριαρχεί το ζευγάρι.

Τα Χριστούγεννα για τη Δύση είναι μια γιορτή της οικογένειας. Δεν τονίζεται η ουσία του γεγονότος, αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει.

Τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα τονίζοντας την ουσία υψώνουν τον νου του ανθρώπου στο μεγαλείο της Αγάπης του Θεού που έγινε άνθρωπος...

Τα Δυτικά Χριστούγεννα αφήνουν ένα όμορφο συναίσθημα που δεν αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου, αλλά τον παρηγορούν.

Τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα σιωπούν και εκπλήσσονται μπροστά στο Μυστήριο δημιουργώντας κατάνυξη και ψυχική ανάταση.

Αποκομμένη από την αληθινή Εκκλησία η Δύση μένει στο περιτύλιγμα των γεγονότων οδηγώντας τη ζωή γενικά σε μια ανούσια επιφάνεια.
Φωτισμένη από προφητείες και γεγονότα η Ορθόδοξη Εκκλησία συγκλονίζεται μπροστά στο ασύλληπτο: ο ίδιος ο Θεός γίνεται Βρέφος!

Στη Δύση η εικόνα της Γέννησης του Χριστού παρουσιάζεται σαν ένα όμορφο γεγονός, σχεδόν σαν παραμύθι.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η εικόνα της Γέννησης είναι κομμάτι μιας διαδικασίας: οδηγεί στην Θεία Κοινωνία, στην Ένωση με τον Χριστό.
Γι' αυτό ο Χριστός στην ορθόδοξη εικόνα παρουσιάζεται σαν να βρίσκεσαι σε τάφο: ήρθε στη γη για να πεθάνει, για να ενωθεί μαζί μας.

Αντίθετα στη Δύση ο Χριστός σε κάνει να ξεχνάς για λίγο τον πόνο σου χωρίς να σε αγγίζει στο βάθος. Έτσι σε αφήνει αδιάφορο.

Μετά τα Χριστούγεννα ο Δυτικός κόσμος θα συνεχίσει να λατρεύει τα είδωλα του χρήματος και της Οικονομίας σαν κάτι σημαντικό.

Αντίθετα οι ορθόδοξοι πιστοί θα οδηγηθούν σε μια ακόμα μεγαλύτερη γιορτή, τα Φώτα, όπου θα βαφτιστούν, θα αγιαστούν, θα γεμίσουν Θεό...

Ας προετοιμαστούμε ορθόδοξα για να γευτούμε τα δώρα της Αγίας Εκκλησίας μας, που θα μας ελευθερώσουν από τη σκλαβιά του κόσμου.
Καλό Άγιο Δωδεκαήμερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: