ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Αν έχετε ξωκκλήσι να το λειτουργήσετε στη γιορτή του...


 Όταν πήγαμε στη Σάμο, μου είχε κάνει πολύ εντύπωση αυτό, ήρθε ένας κύριος και μας έφερε ένα καφάσι σταφύλια.
 Λέω “πως σας λένε, να σας μνημονεύουμε”. 
Λέει “Θεολόγο”. 
“Α, λέω, θα είστε επηρεασμένοι από την Πάτμο που είναι κοντά”. 
“Όχι, λέει, ακούστε την ιστορία μου:
  Ο πατέρας μου δούλευε στο χωράφι, η μητέρα μου ήταν έγκυος σ’ εμένα 6 μηνών. Ο πατέρας μου εκεί που δούλευε άκουσε απ’ το διπλανό χωράφι που είχε ο γείτονας ξωκκλήσι ψαλμωδίες. 
Ε, λέει, θα γιορτάζει φαίνεται ή θα κάνει καμιά Λειτουργία ο γείτονας, ας πάω ν’ ανάψω κι εγώ ένα κεράκι. 
Πήγε λοιπόν μέσα στο εκκλησάκι άκουγε τις ψαλμωδίες αλλά δεν ήταν κανένας μέσα. Ούτε παπάς, ούτε άνθρωπος, κανένας. Φοβήθηκε ο άνθρωπος. Φεύγει και πήγε στο σπίτι του. 
Λέει η γυναίκα του «τί έπαθες σήμερα;». 
«Άκουσα ψαλμωδίες και πήγα ν’ ανάψω κερί και δεν είδα άνθρωπο…».
 «Άχ, λέει, άντρα μου ξέρεις τί είναι σήμερα; Του Άη Γιάννη του Θεολόγου. Κι επειδή οι άνθρωποι δεν τον λειτουργήσανε, κατέβηκαν οι άγγελοι και τον λειτουργήσανε. Γι’ αυτό το παιδί που θα γεννήσω αν είναι αγόρι θα το πούμε Θεολόγο, αν είναι κορίτσι θα το πούμε Θεολογία».

Γιατί υπάρχουν σε μερικούς τόπους ξωκκλήσια που δεν τα περιποιούνται, δεν τα λειτουργούν και το θυμάμαι πάντοτε κι όταν μου λένε “έχουμε ένα ξωκκλήσι εκεί” λέω “να το λειτουργήσετε στη γιορτή του, γιατί θα πάνε οι άγγελοι να το λειτουργήσουν και θα πάρουν εκείνοι το μισθό κι εσείς θα πάρετε κουραφέξαλα…”.
YouTube:Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη Όσιος Ιάκωβος, οι εμπειρίες που βίωσε κοντά του Ι.Μ.Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου (ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥΡΛΙΑΝΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ)
Στο 24΄:21΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: