ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ


Σούλι, 11Αυγούστου 2021
ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
«Εμείς οι Σουλιώτες γράφουμε την ιστορία στον ουρανό για να μην τη χάνουμε….»
«Από τα τέσσερα ως τα δώδεκα ήμουν από τα πιο τυχερά παιδιά όλου του κόσμου, γιατί τα καλοκαίρια μετρούσα τ΄ άστρα. Χρονολογικά ήταν η δύσκολη περίοδος των Ελλήνων 1945-1955. Ο πατέρας και η μάνα έπρεπε να θρέψουν εννιά παιδιά και οι σοδιές του καλοκαιριού εκτεθειμένες στην ύπαιθρο έπρεπε να φυλαχτούν.
Έτσι τα βράδια στη φαρδιά αγκαλιά του πατέρα και τη γλυκιά της μάνας, ενώ φύλασσαν τα σιτηρά και δημητριακά, άκουγα παλιές ιστορίες… Προτού κλείσει ο πατέρας τα κουρασμένα του μάτια, άκουγα αμέτρητες ιστορίες για το Σούλι, για τους αγώνες του, το 1912-13 που ήταν λοχίας πυροβολητής, για το 1914 που ξαναπολέμησε…
Από όλες τις ιστορίες με ΄θελγαν εκείνες του Σουλίου. Οι μάχες και οι τυραννισμένοι ήρωες, οι φουστανέλες και τα βυσσινί φέσια… τα παράτολμα έργα τους μου ξεσήκωναν τη φαντασία μου και από βράδυ σε βράδυ γινόμουν πιο βασανιστικός για τον κατάκοπο πατέρα.
Θυμάμαι λοιπόν που τον ρώτησα: Πώς, πατέρα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι και αυτός μου απάντησε: Με το τίποτις, γιατί ήταν παιδιά του ΄ρανού και της γης. Ο πατέρας κοιμήθηκε και εγώ έπαψα να μετρώ τα αστέρια…
Τ΄ άλλο βράδυ διαφοροποίησα την ερώτησή μου: και πώς θυμάσαι όλες τις ιστορίες του παππού;
Κι αυτός απάντησε: Εμείς οι Σουλιώτες γράφουμε την ιστορία στον ουρανό για να μην τη χάνουμε και πατάμε στη γης, για να μη χανόμαστε. Γι΄ αυτά τα δύο ως τώρα πολεμάμε».
Κωνσταντίνος Καραμούτσος
--------------------------
ΚΕΙΜΕΝΟ: Αντιγραφή κειμένου, Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου, από την εισαγωγή του βιβλίου του Κωνσταντίνου Καραμούτσου, Σουλιωτών Γενεαλογίες, εκδόσεις Παπαζήση. Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Καραμούτσου, σουλιώτικης καταγωγής, είχε καταφύγει στην Κέρκυρα, όπου εκεί, ο συγγραφέας του βιβλίου, μεγάλωσε και έζησε και συνέχισε τις φιλολογικές του σπουδές στην Αθήνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η υπέροχη αυτή φωτογραφία του έναστρου ουρανού του Σουλίου, με επίκεντρο το φωτισμένο Κούγκι, και τα βουνά που αχνοφαίνονται να κατεβαίνουν σαν μια ουράνια κορώνα, για να στεφανώσει τη γη του Σουλίου και που τόσο εύγλωττα εκφράζει και ανταποκρίνεται στο παραπάνω κείμενο, είναι του φωτογράφου, Γιώργου Μαλαμίδη, τον οποίο συγχαίρουμε για την πολύ όμορφη δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: