ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  Την 21η Αυγούστου του 1903, παραμονές των εννιάμερων της Παναγίας οι καμπάνες στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος κτυπούσαν χαρμόσυνα για να καλέσουν μοναχούς και πιστούς σύμφωνα με τη συνήθεια που επικρατούσε στο μοναστήρι, και την είχαν μεταφέρει από την Ρωσία, να δίνουν στους φτωχούς μοναχούς. που έμεναν στα εξαρτηματικά κελιά, τους ονομαζόμενους κελιώτες, λίγη βοήθεια, μία ελεημοσύνη.


  Στριμώχνονταν οι μοναχοί απ΄ τη χαρά του Θεού, στη σειρά, για να πάρουν την ελεημοσύνη. Θα ήταν όμως η τελευταία φορά αυτής της θεάρεστης πράξης. Τα οικονομικά της Μονής δεν επέτρεπαν να συνεχισθεί για άλλη χρονιά αυτό το έργο της ελεημοσύνης.
  Την εικόνα αυτής της προσφοράς φωτογράφισε ο μοναχός Γαβριήλ. Τραβώντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Όταν όμως την εμφάνισε, προς τη μεγαλύτερη έκπληξή του, είδε αποτυπωμένη στη φωτογραφία την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενδεδυμένης με μοναχική ενδυμασία, παίρνοντας ταπεινά την ελεημοσύνη του ψωμιού από τους υπευθύνους της μονής.
  Η φωτογραφία με την Παναγία μας ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος και κατά την διάρκεια της αποκατάστασης της μονής βρέθηκε και μόλις το 1997 είδε το φώς της δημοσιότητα.



  Ο εορτασμός προς τιμήν της Θεοτόκου η οποία με θαυμαστό τρόπο εμφανίστηκε στη φωτογραφία, καθιερώθηκε το 2003 από τον τότε Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Ιερεμία, στην 100η επέτειο.
Η σύναξη τιμάται την 21ην Αύγουστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: