ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά


Το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας, επίσης γνωστό ως Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη -οκταγωνικού σχήματος- είναι ένα από τα πιο ορατά μνημεία της Φλωρεντίας. 

Το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο από λευκό μάρμαρο της Καράρα και πράσινο μάρμαρο του Πράτο σε γεωμετρικά σχέδια, που είναι τυπικά της αρχιτεκτονικής της Φλωρεντίας. Στις τρεις πλευρές υπάρχουν τρεις μεγάλες πόρτες που είναι διάσημες για τις διακοσμήσεις τους.







Οι Νότιες Πόρτες είναι οι παλιότερες, κατασκευασμένες από τον Andrea Pisano γύρω στο 1330. Οι πόρτες αποτελούνται από 28 τετράφυλλα φατνώματα, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Ιωάννη. Οι Βόρειες Πόρτες κατασκευάστηκαν από τον Lorenzo Ghiberti (Λορέντζο Γκιμπέρτι) (1403-1424) και αφηγούνται «Ιστορίες της Ζωής και των Παθών του Χριστού» από την Καινή Διαθήκη.










Στο εσωτερικό, ωστόσο, υπάρχουν εντυπωσιακά ψηφιδωτά, που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και δημιουργήθηκαν με τη χρήση περίπου 10 εκατομμυρίων τεμαχίων πέτρας και γυαλιού σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα θόλου και τοίχου.

ο Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη και τα ψηφιδωτά του έχουν υποστεί προηγούμενες αποκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλές από τις οποίες ήταν αναποτελεσματικές ή ακόμη και επιζήμιες. Κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας το 1819, ένα ολόκληρο τμήμα των ψηφιδωτών αποκολλήθηκε. Οι επίμονες ζημιές από τις διαρροές νερού στη στέγη δεν επιλύθηκαν παρά μόνο το 2014-2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: