ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ένας γυναικείος Βυζαντινός χορός


 Η εικόνα προέρχεται από μια υστεροβυζαντινή εικονογραφημένη έκδοση της λεγόμενης σήμερα, Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου* (Alexander Romance).

 Δημιουργήθηκε μάλλον στην αυτοκρατορία της Τραπεζούντας κατά παραγγελία του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ' Μεγάλου Κομνηνού.Πέρα από την "Βυζαντινή" εμφάνιση του Μ. Αλέξανδρου και το γεγονός ότι ο Βουκεφάλας απεικονίζεται ως λευκό άλογο ενώ ήταν μαύρο, στην εικόνα βλέπουμε η σπάνια -στη Βυζαντινή ζωγραφική- απεικόνιση κοσμικού χορού.

 Στο κάτω μέρος της μικρογραφίας, βλέπουμε γυναίκες με μακριά μαύρα μαλλιά να φορούν μακριά λευκά φορέματα με μακριά και φαρδιά μανίκια. Κινούνται με ακανόνιστα βήματα, κρατιούνται από τους ώμους σχηματίζοντας δύο κλειστές σειρές. Η τοποθέτηση μιας χορεύτριας στα δεξιά και στο εσωτερικό του χορευτικού σχηματισμού δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχουν δύο κύκλοι.
Ο χορευτής κινείται προς τα αριστερά αλλά κοιτάζει προς τα δεξιά. Παρατηρώντας καλύτερα το μοτίβο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως αυτό οφείλεται στην αδεξιότητα του μικρογράφου να ζωγραφίσει τον χορευτή στο πίσω μέρος του κύκλου.

 
πηγή-Angeliki Liveri, Byzantine and western royal dances

*Mυθιστόρημα σχετικά με τον βίο του Μ. Αλεξάνδρου ποου κυκλοφόρησε με διάφορους τίτλους.
Ήταν ίσως το πιο πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα σχεδόν σε ολόκληρη την μεσαιωνική Ευρώπη και στο Βυζάντιο. Παρέμεινε δημοφιλές λαϊκό ανάγνωσμα και στην τουρκοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: