ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η λέξη "γεώργιον", απ' όπου παίρνει και το όνομά του ο άγ. Γεώργιος...


Η λέξη "γεώργιον", απ' όπου παίρνει και το όνομά του ο άγ. Γεώργιος, σημαίνει στα Αρχαία Ελληνικά την καλλιεργημένη/οργωμένη γη/έκταση, τον αγρό γενικότερα, αλλά και την καλλιέργεια, όπως και τον προκύπτοντα από αυτήν καρπό / την καρποφορία.

Τη λέξη αυτή θα τη συναντήσουμε στην Παλαιά Διαθήκη, εκτός των άλλων στη "Σοφία Σειράχ", 27:6 ("γεώργιον ξύλου ἐκφαίνει ὁ καρπὸς αὐτοῦ" = "ο καρπός του καλλιεργημένου δέντρου φανερώνει το είδος του / την αξία του") και στις "Παροιμίες", 24:5 ("κρείσσων σοφὸς ἰσχυροῦ καὶ ἀνὴρ φρόνησιν ἔχων γεωργίου μεγάλου" = "είναι καλύτερος ο σοφός άνθρωπος από τον ισχυρό, και ο συνετός/μυαλωμένος άνθρωπος από μεγάλη καλλιεργημένη έκταση").

Και στην Καινή Διαθήκη: "Θεοῦ γεώργιον, Θεοῦ οἰκοδομή ἐστε" ( = "Είστε αγρός που καλλιεργείται από τον Θεό, είστε οικοδόμημα του Θεού") (Α΄ Κορ. 3:9).

Σε ένα τροπάριο του Εσπερινού του αγ. Γεωργίου, ο ιερός υμνογράφος περιστρέφεται γύρω από τις σημασίες τού "γεωργίου" και της γεωργικής ζωής, για να αναδείξει τις αρετές του Γεωργίου. Λέει, συγκεκριμένα:
"Ἀξίως τοῦ ὀνόματος ἐπολιτεύσω, στρατιῶτα Γεώργιε· τὸν Σταυρὸν γὰρ τοῦ Χριστοῦ ἐπ’ ὤμων ἀράμενος, τὴν ἐκ διαβολικῆς πλάνης χερσωθεῖσαν γῆν ἐκαλλιέργησας, καὶ τὴν ἀκανθώδη θρησκείαν τῶν εἰδώλων ἐκριζώσας, τῆς ὀρθοδόξου πίστεως κλῆμα κατεφύτευσας· ὅθεν βλυστάνεις ἰάματα τοῖς ἐν πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ πιστοῖς, καὶ Τριάδος γεωργός δίκαιος ἀνεδείχθης...".

Μια απόδοση του συγκεκριμένου κειμένου θα μπορούσε να είναι η εξής:
"Επάξια/ταιριαστά με το όνομά σου συμπεριφέρθηκες/έζησες, στρατιώτη Γεώργιε. Διότι, σηκώνοντας τον Σταυρό του Χριστού στους ώμους σου, καλλιέργησες την άγονη/ξερή από τη διαβολική πλάνη γη, και ξεριζώνοντας τη γεμάτη αγκάθια θρησκεία των ειδώλων, φύτεψες σε αφθονία το αμπέλι της ορθόδοξης πίστης. Έτσι, αναδίδεις πλούσιες τις θεραπείες για τους πιστούς όλης της οικουμένης, και αναδείχθηκες δίκαιος γεωργός τής (Αγίας) Τριάδας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: