ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η ''Μάνα του Στρατιώτη'' Βαρβάρα Θεοδωροπούλου-Λιβαδά.


Επειδή σήμερα εορτάσαμε τη γιορτή της μητέρας ας μου επιτραπεί να αφιερώσω τούτη την ανάρτηση στην, τα χρόνια τα παλιά, ''Μάνα του Στρατιώτη'' Βαρβάρα Θεοδωροπούλου-Λιβαδά. 
Είχε καταγωγή από τη Κεφαλονιά, υπήρξε αναγνωρισμένη λογοτέχνης και το έργο της στο Στρατό αναγνωριζόταν απ όλους.

Στο βιβλίο του «Σκλαβωµένοι Νικητές» ο Αχιλλέας Κύρου γράφει:
 «Το έργο της Βαρβάρας θεοδωροπούλου-Λιβαδά θα αποµείνει υπόδειγµα της γενιάς της για την κατοπινή Ελληνίδα. Εµεγαλούργησε µε την τόλµη της η Βαρβάρα όταν µετά την είσοδο των Γερµανών στο Λουτράκι, που κυριολεκτικά πέταξαν τους τραυµατίες στο δρόµο από τα Ξενοδοχεία-Νοσοκοµεία, για να τα χρησιµοποιήσουν αυτοί. Με θάρρος και τούτη τη φορά χωρίς να λογαριάσει κανέναν και τίποτα κατάφερε να µεταφέρουν οι ίδιοι οι Γερµανοί µε δικά τους αυτοκίνητα τους τραυµατίες στην Αθήνα. Στον Γερµανό ∆ιοικητή του Λουτρακίου τέτοια εντύπωση έκανε το ύφος της, τα λόγια της -µιλούσε τέλεια γερµανικά- και η προσωπικότητα της που αφού της έδωσε ό,τι του ζήτησε της είπε: «Κυρία µου, οι Ελληνίδες δεν είναι γυναίκες, είναι εκείνες που γέννησαν τους θεούς της Ελλάδας, είναι οι λέαινες, που θηλάζουν τους ασύγκριτους ήρωες».

Η φωτό έχει τραβηχτεί σε χωριό στα μέσα της δεκαετίας του '60 σε επίσκεψη της Μάνας του Στρατιώτη στον 2ο Λόχο του 514 Τ.Π. κάπου στην παραέβρια περιοχή. Στη φωτό εκτός της Βαρβάρας Θεοδωροπούλου-Λιβαδά εικονίζονται οι τότε Δκτής του 50 Σ.Π, ο Δκτής του 514 Τ.Π. και ο Δκτής του 2ου Λόχου του Τάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: