ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

«Θαβώρ καί Ἑρμών ἐν τῷ ὀνόματί Σου ἀγαλλιάσονται»

Ανατολή πίσω από το όρος Θαβώρ

«Θαβὼρ καὶ Ἑρμὼν ἐν τῷ ὀνόματί Σου ἀγαλλιάσονται» (Ψαλμ. 88,13).

Θ α β ώ ρ 
Το όρος Θαβώρ είναι ένα χαμηλό βουνό της Κάτω Γαλιλαίας, στο Ισραήλ . Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της κοιλάδας Γιεζρεέλ, 18 χιλιόμετρα δυτικά από τη Λίμνη της Τιβεριάδας. Είναι γνωστό ως ο τόπος της Μεταμορφώσεως του Χριστού.
Το όνομα του χαμηλού όρους (μόλις 500 μ. ύψους), όπου έγινε η Μεταμόρφωση του Χριστού, ανάγεται στο εβρ. "ṭabbūr" «ομφαλός». Πολλοί έχουν ερμηνεύσει τη σύνδεση αυτή λόγω του στρογγυλού σχήματός του ή υπονοώντας ότι το όρος κατείχε κεντρική θέση στην Ιουδαία. Στον Φλάβιο Ιώσηπο (Ιουδαίο ιστορικό τού 1ου αι.) απαντά με τον εναλλακτικό τύπο "Ἰταβύριον".
◆ ❝Θαβὼρ ὑπὲρ πᾶν γῆς ἐδοξάσθη μέρος,
Ἰδὸν Θεοῦ λάμψασαν ἐν δόξῃ φύσιν.❞
(«Το Θαβώρ δοξάστηκε όσο κανένας της γης τόπος,
γιατί είδε τη θεϊκή φύση του Χριστού να λάμπει μες στη δόξα»)
Επίγραμμα Συναξαρίου 6ης Αυγούστου
_____
  Η ονομασία του προήλθε μάλλον από τα Φοινικικά και υπενθυμίζει το όνομα του θεού Ζεύς Αταβύριου . 
Στην Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή (19,10-34), το όρος Θαβώρ (Γαιθβὼρ)με τo παρακείμενo χωριό Δαβιρώθ στους πρόποδές του, συμπεριλαμβάνονταν στα όρια μεταξύ των φυλών Ζαβουλών, Ισσάχαρ και Νεφθαλί.
Το όρος ήταν ιερό και υπήρχε εκεί το ιερό δένδρο «δρύς», όπως μαρτυρεί και το βιβλικό κείμενο: «καὶ ἀπελεύσῃ ἐκεῖθεν καὶ ἐπέκεινα ἥξεις ἕως τῆς δρυὸς Θαβὼρ καὶ εὑρήσεις ἐκεῖ τρεῖς ἄνδρας ἀναβαίνοντας πρὸς τὸν Θεὸν εἰς Βαιθήλ»(Α΄Βασ.10,3).Δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε καθιερωμένου ιερού χώρου στην Παλαιά Διαθήκη ήταν η ύπαρξη βελανιδιάς. Τα ιερά του αρχαίου Ισραήλ είχαν καθιερωθεί με αυτό τον τρόπο και οι βελανιδιές αποτελούσαν σημεία ανάμνησης των θεοφανειών σε πρόσωπα της ιερής ἱστορίας του. Ακόμη οι δρυς και οι τερέβινθοι ως αποδεικτικά στοιχεία συνδέονταν σίγουρα με χρησμούς και οράματα στο σημείο που υπήρχαν .

Κοντά στη δρύ αυτή του όρους Θαβώρ, σύμφωνα με την προφητεία του Σαμουήλ ότι ο Σαούλ θα ήταν ο ηγέτης του Ισραήλ, ο Σαούλ συνάντησε τρεις άντρες (Α΄ Βασ. 10,1-6). Όταν δε ο Σαούλ επέστρεψε στην πατρίδα του, δεν είπε σε κανέναν ότι ο Σαμουήλ τον έχρισε ηγέτη του Ισραήλ ( A΄ Βασ. 10,1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: