ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Αποδοχή από τον Ιωάννη Καποδίστρια της διακυβέρνησης της χώρας.

Αίγινα, 20 Ιανουαρίου 1828.
Από:ΓΑΚ, αρχείο Γενικής Γραμματείας.
Στο κείμενο της εγκυκλίου της 20ης Ιανουαρίου 1828 που ακολουθεί και προέρχεται από το αρχείο Γενικής Γραμματείας που απόκειται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο Κυβερνήτης της Ελλάδας απευθύνεται από την Αίγινα προς τους Δημογέροντες των επαρχιών της Επικρατείας. Εκμεταλλευόμενοι την αμεσότητα του λόγου μιας αρχειακής πηγής, διαβάζουμε:

«Με πλήρη πεποίθησιν εις την θείαν βοήθειαν, Ιδού αποδέχομαι τας ηνίας της εθνικής Κυβερνήσεως, τας οποίας αυτό το έθνος μ’ ενεπιστεύθη, και αφοσιούμενος εις την εκπλήρωσιν των ιερών χρεών μου, προτίθεμαι μόνον και κύριον σκοπόν την σωτηρίαν και ευδαιμονίαν της φίλης πατρίδος.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι των νόμων η πραγματική ενέργεια είναι το μόνον το οποίον θέλει φέρει την εσωτερικήν ησυχίαν και ευταξίαν, και ενταυτώ θέλει προμηθεύσει εις το έθνος την εξωτερικήν υπόληψιν.
Απαιτείται λοιπόν από μέρους όλων ημών αμετάτρεπτος αφοσίωσις εις τους Νόμους, και ένθερμος προσπάθεια εις την δραστήριον και ακριβή εκτέλεσιν των διαταγών της Κυβερνήσεως.
Είμαι πεπεισμένος εις το φιλόνομον και φιλόπατρί Σας, και διά τούτο δεν αμφιβάλλω, ότι ως φέροντες το πρόσωπον των λαών, θέλετε σπεύσει να εμπνεύσετε εις άπαντας την προς τους Νόμους υποταγήν, την πειθαρχίαν, και την προς αλλήλους ομόνοιαν. Ο επισυναπτόμενος κανονισμός θέλει αποτελεί το σύστημα της προσωρινής Κυβερνήσεως, μέχρις ότου συγκροτηθή η Εθνική Συνέλευσις κατά το πνεύμα της ήδη εκδοθείσας διακηρύξεως, αντίτυπα της οποίας εγκλείονται, διά να δημοσιευθώσιν εις όλην την περιοχήν.»

https://aeginafirstcapital.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB.../

Δεν υπάρχουν σχόλια: