ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

31 Αυγούστου 1923.Ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας από τους Ιταλούς



Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη θλιβερή επέτειο του βομβαρδισμού της Κέρκυρας, την 31η Αυγούστου 1923 και την κατάληψη του νησιού από τον ιταλικό στρατό, υπό τις διαταγές του φασιστικού καθεστώτος Μουσολίνι.
To λεγόμενο «επεισόδιο της Κέρκυρας», με αφορμή τη δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Τελλίνι, εκτός των πολλών άλλων πτυχών του, πλήγωσε την - ήδη βαριά τραυματισμένη από το 1922 - χώρα μας και στοίχισε τις ζωές δεκαπέντε αθώων αμάχων.
Από τους βομβαρδισμούς, έχασαν τη ζωή τους δεκατέσσερις πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο Παλαιό Φρούριο και η Κερκυραία Μαρία Βρυώνη, μόλις έξι ετών.
Τραγική ειρωνεία είναι το ότι ο πατέρας της, λοχαγός Γεράσιμος Βρυώνης, είχε πέσει μαχόμενος στο μικρασιατικό μέτωπο, το 1922.

Η μητέρα της άτυχης Μαρίας, Ελίζα Βρυώνη, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, δώρισε στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας το πορτρέτο του συζύγου της, Λοχαγού Γερασίμου Βρυώνη και τη φωτογραφία της κόρης της Μαρίας Βρυώνη.
Τα δυο έργα, τεκμήρια της ιστορίας της πατρίδας μας, εκτίθενται μόνιμα στις αίθουσες της Αναγνωστικής Εταιρίας.
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ 15 ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Α΄ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το «επεισόδιο Τελλίνι / Κέρκυρας» αποτελεί το θέμα του τέταρτου και τελευταίου ειδικού αφιερώματος της ψηφιακής έκθεσης της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή» https://refugees-to-ionio1922.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: