ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ Η κλοπή και θαυμαστή επανεύρεση του λειψάνου του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ!
Η Ρωσική Εκκλησία εορτάζει στις 19 Ιουλίου/1 Αυγούστου ,την ανακομιδή και επανεύρεση των λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ .
Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ είναι ένας μεγάλος άγιος του Θεού, ιδιαίτερα αγαπητός στους Ρώσους Ορθοδόξους αλλά και σε όλο το κόσμο . Αν και η λατρεία του μεταξύ του λαού ξεκίνησε αμέσως μετά τον μακάριο θάνατό του στις 14 Ιανουαρίου 1833, η επίσημε αναγνώριση Του ως Αγίου έγινε μόλις το 1903 με πρωτοβουλία του Αγίου Αυτοκράτορα Νικολάου Β'.
Τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ άνοιξαν για δημόσια προσκύνηση στις 19 Ιουλίου/1 Αυγούστου , ημέρα γενεθλίων του Αγίου. Το πολυαναμενόμενο γεγονός συνοδεύτηκε από πολλά θαύματα και θεραπείες. Η δοξολογία του Αγίου έγινε την παραμονή των φοβερών ανατροπών που έπληξαν την Ρωσία. Ο Άγιος Σεραφείμ επέζησε από όλες τις φρικαλεότητες του διωγμού της πίστεως μαζί με τον λαό Του.
Τον Ιανουάριο του 1991, στα θησαυροφυλάκια του Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας και του Αθεϊσμού, που βρισκόταν στο κτήριο του καθεδρικού ναού του Καζάν στο Λένινγκραντ, απροσδόκητα για όλους, βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, ενός από τους πιο σεβαστούς Ρώσους Ορθόδοξοι Αγίους .
Ο μοναχός ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ δοξάστηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως άγιος το καλοκαίρι του 1903 με την ενεργό συμμετοχή και μάλιστα με την επιμονή του Αγ. Τσάρου Νικολάου Β', που προσωπικά σεβόταν πολύ τον πρεσβύτερο Άγιο του Σάρωφ.
Μέχρι την εποχή της Ορθοδοξίας , η λατρεία του Αγίου Σεραφείμ ήταν ήδη διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Ρωσία. Πληροφορίες για τις περιπτώσεις με την γεμάτη χάρη βοήθειά Του, ιστορίες για τα θαύματά του, τις αναμνήσεις ανθρώπων που Τον γνώριζαν προσωπικά, τις ψυχωφελείς διδασκαλίες του Αγίου Γέροντος , όλα αυτά μεταφέρθηκαν στον Ορθόδοξο λαό από γενιά σε γενιά, διατηρήθηκαν για στους μεταγενέστερους και κοινοποιήθηκαν στην εκκλησιαστική ιεραρχία. Η πρόβλεψη του αγίου Σεραφείμ ήταν επίσης γνωστή ότι θα βρεθούν τα τίμια λείψανά Του και μετά κατά τον καιρό των διωγμών για την Χριστιανική πίστη, θα χαθούν ξανά, όπως ακριβώς και έγινε αργότερα.
Αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Μπολσεβίκοι εξαπέλυσαν έναν ανήκουστο διωγμό κατά της Ορθοδοξίας και αυτός ο διωγμός ξεκίνησε όχι τόσο από τους ζωντανούς μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστεως, αλλά με τους ομολογητές που είχαν ήδη πεθάνει και είχαν δοξαστεί ως άγιοι.
Εξαπολύθηκε βλάσφημη εκστρατεία για το άνοιγμα και κατάσχεση ιερών λειψάνων. Ειδικές επιτροπές, στις οποίες περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι του κλήρου για να φανούν ότι συμμορφώνονται με το νόμο, άνοιγαν τα ιερά λείψανακαι συνέτασαν πρωτόκολλα για την εξέτασή τους και στη συνέχεια πήγαιναν σε άγνωστη κατεύθυνση.
Οι Μπολσεβίκοι, άρχισαν να πολεμούν ενάντια στη θρησκεία σε όλα τα επίπεδα. Κεντρική θέση στην αντιθρησκευτική προπαγάνδα κατέλαβε η εκστρατεία που οργανώθηκε το 1918-1920 για το άνοιγμα των ιερών λειψάνων, τα οποία οι σοβιετικές αρχές θεωρούσαν «εργαλείο συσκότισης της συνείδησης των εργαζομένων». Για να παραπλανήσουν τους ανθρώπους και να τους απομακρύνουν από τον Θεό, οι ιδεολόγοι του αθεϊσμού άρχισαν να λένε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αγιότητα στην Ορθοδοξία είναι η αφθαρσία των λειψάνων ενός αγίου. Ήθελαν να δείξουν ότι πολλά λείψανα είναι φθαρτά - και έτσι να διαβεβαιώσουν τον λαό για την «ιερατική απάτη». Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν κανονικοί κανόνες σχετικά με την αφθαρσία στην Εκκλησία. Από την αρχαιότητα, οι Χριστιανοί προσκυνούσαν τα λείψανα των φονευθέντων μαρτύρων, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση, και τελούσαν τη Λειτουργία στους τάφους τους.
Η μεγάλη αμηχανία των πιστών, που προέκυψε στη θέα μιας τέτοιας ατιμώρητης ιεροσυλίας, ήταν ανέκφραστη. Η μόνη παρηγοριά θα μπορούσε να είναι ότι, όπως ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των γεγονότων, ο καθηγητής Ι.Μ. Andreev που έλεγε «η κοροϊδία των λειψάνων των Αγίων δεν μπορεί να θεωρηθεί διαφορετικά παρά ως συνενοχή Αγίων στα δημόσια δεινά και βασανιστήρια: ολόκληρος ο Ρωσικός λαός υποφέρει και οι Ρώσοι Άγιοι υποφέρουν μαζί τους ! » . Η ορθότητα αυτών των λόγων επιβεβαιώθηκε από τις επανειλημμένες εμφανίσεις των Ρώσων Αγίων στους Ορθοδόξους που τους σεβάστηκαν με λόγια παρηγοριάς, ενθάρρυνσης και ευλογίας για το κατόρθωμα της πίστεως στον Χριστό.
Μερικές φορές σωματίδια τιμίων λειψάνων των Αγίων , ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί κατάφεραν να κρύψουν στα σπίτια τους και μερικά επίσης λείψανα συντηρήθηκαν κρυφά από τον κλήρο, αλλά τα περισσότερα βεβηλώθηκαν.
Στις 15 Ιανουαρίου, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Σεραφείμ, εορτάζεται και η Α' εύρεση των λειψάνων του. Σχετικά με την Β΄εύρεση που η Ρωσική Εκκλησία εορτάζει αύριο , πιο κάτω .
Τα τίμια λείψανα του Μοναχού Αγίου Σεραφείμ, τα οποία, όπως προέβλεψε ο ίδιος, βυθίστηκαν επίσης στην αφάνεια. Μόνο δύο γεγονότα τεκμηριώθηκαν: στις 17 Δεκεμβρίου 1920, άνοιξαν τα λείψανα που ήταν αποθηκευμένα στο μοναστήρι Ντιβέεβο και στις 16 Αυγούστου 1921 τα έκλεισαν και απομακρύνθηκαν. Κάτι άλλο ήταν επίσης γνωστό: στα τέλη της δεκαετίας του 1920. τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ εκτέθηκαν για προσκύνηση στην Ιερά Μονή των Παθών του Χριστού της Μόσχας, όπου εκείνη την εποχή οργανώθηκε ένα αντιθρησκευτικό μουσείο. Τα λείψανα ήταν πιθανότατα εκεί μέχρι το 1934, όταν ανατινάχθηκε το μοναστήρι Strastnoy.
Η μετέπειτα ιστορία άρχισε να γίνεται ξεκάθαρη μόλις το 1990, όταν ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β' μεταφέρει αυτήν την ιστορία πληρέστερα με τη λέξη που είπε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Ιανουαρίου 1991, την ημέρα μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τη μεταφορά των Αγ. λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Ήδη στην πρώτη συνάντηση με τον διευθυντή του Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας», είπε ο Πατριάρχης Αλέξιος Β', «συμφωνήσαμε ότι τα λείψανα, ως Ορθόδοξα ιερά, πρέπει να επιστραφούν στην Εκκλησία.
Το πρώτο ιερό που επιστράφηκε ήταν τα λείψανα του Αγίου ευγενούς πρίγκιπα Αλέξανδρου Νιέφσκι. Σύντομα το ίδιο έγινε και με τα λείψανα των μοναχών Zωσιμά και Γερμανού που μεταφέρθηκαν επίσης στην Εκκλησία. Πιστεύεται ότι δεν υπήρχαν άλλα κειμήλια στο μουσείο, αλλά σε σχέση με την προγραμματισμένη μετακίνηση από τον καθεδρικό ναό του Καζάν, το προσωπικό του μουσείου επανέλεξε τις αποθήκες και βρήκε τίμια λείψανα Αγίων ραμμένα σε ψάθες στην αίθουσα της βιβλιοθήκης όπου φυλάσσονταν οι ταπετσαρίες. Όταν τα άνοιξαν, διάβασαν την επιγραφή :
«Αιδεσιώτατε Πάτερ Σεραφείμ, προσευχήσου στον Θεό για μας ! ». Τίνος οι εξουσίες είναι αυτές; Εκτός από την πρόχειρη επιγραφή , δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες: ούτε αριθμός, ούτε μιά καλύτερη περιγραφή.
Η ιστορία της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ έχει ως εξής. Από το Sarov παραδόθηκαν στον Arzamas, από τον Arzamas - στο μοναστήρι Donskoy. Περαιτέρω, το ίχνος χάνεται», συνεχίζει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης.
Θυμούμενος πόσο δύσκολο ήταν για τους πιστούς να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι τα τίμια λείψανα χάθηκαν, ο Πατριάρχης Αλέξιος Β' μαρτυρεί: «Σε πολλά σημεία βρέθηκαν κάποια αντικείμενα που αποδόθηκαν στον μοναχό: το τσεκούρι του, μέρη από ρούχα, μανδύες, γάντια."
Ο Πατριάρχης Αλέξιος Β' άρχισε να ψάχνει για μια πράξη για το άνοιγμα των λειψάνων του Αγ. Σεραφείμ, που σύντομα βρέθηκε.
«Και, αφού συνέκρινα δύο πράξεις - για την αγιοποίηση το 1903 και την αυτοψία το 1920», λέει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης, «έστειλα δύο αρχιπάστορες στο Λένινγκραντ .Τους Επισκόπους Tambov και Michurinsky Evgeny και Istra Arseny, οι οποίοι εξέτασαν τα λείψανα . .. Οι αρχιερείς που εξέτασαν, μαρτύρησαν για το αίσθημα της χάριτος και την ευωδία των λειψάνων που έπρεπε να εξετάσουν.Μετά από σύγκριση, υπήρχε βεβαιότητα ότι αυτά ήταν πραγματικά τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ. Έμειναν έντεκα μέρες πριν από τη μεταφορά. Ένα ιερό κατασκευάστηκε, στο οποίο μεταφέρθηκαν τα λείψανα την παραμονή της επιστροφής τους στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Τα Λείψανα του Αγίου . Σεραφείμ του Σάρωφ μεταφέρθηκαν στη Μόσχα και εγκαταστάθηκαν στον Καθεδρικό ιερό Ναό των Θεοφανείων για προσκύνηση. Από αυτόν τον Καθεδρικό ναό, οι Ορθόδοξοι πιστοί περπατούσαν ασταμάτητα για αρκετούς μήνες, το μακρύ ταξίδι των Αγίων Λειψάνων σε πόλεις και κωμοπόλεις , στο δρόμο από τη Μόσχα στο Ντιβέεβο. Αυτού του είδους η πανρωσική «θρησκευτική πομπή με ρόδες» ( τα λείψανα μεταφέρθηκαν με μίνι λεωφορείο, ακολουθούμενη από το αυτοκίνητο του Πατριάρχη ) σταματούσε σε πόλεις και μοναστήρια κατά μήκος της διαδρομής, όπου ο Πατριάρχης τελούσε τη Λειτουργία και αμέτρητοι Ακάθιστοι Ύμνοι τελέστηκαν στον Αγ. Σεραφείμ.
19 Ιουλίου/1 Αυγούστου 1991, ανήμερα της μνήμης του Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ, στη Ρωσία εορτάζεται η Β΄εύρεση των τιμίων λειψάνων του Αγίου που επιστράφηκαν στη Μονή Diveevo, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Σεραφείμ. Αυτό ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα της ρωσικής εκκλησιαστικής ιστορίας του 20ού αιώνα.
Μετά από λίγο, καιρό κάτω από το κάλυμμα της προσευχής του μοναχού Αγίου Σεραφείμ του Ντιβέεβο το μοναστήρι αποκαταστάθηκε πλήρως. Τώρα είναι ένα από τα πνευματικά κέντρα του Ορθόδοξου κόσμου, όπου χιλιάδες προσκυνητές απ΄όλο το κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για να βρουν παρηγοριά και προσευχή βοήθεια από τον θαυματουργό του Σαρώφ.
Διαβάστε όσοι αγαπάτε τους Αγίους μας πιο κάτω και για ένα περιστατικό με τη συνάντηση του Αγίου με εναν άνθρωπο τον Μοτοβίλωφ .
Στον Άγιο Σεραφείμ ήλθε μιά μέρα , κάποιος βαρειά ασθενής που θεραπεύτηκε με το όνομα Μοτοβίλωφ, ο οποίος από την παιδική του ηλικία αναλογιζόταν τι είναι ο αληθινός Χριστιανισμός. Και τότε μια μέρα ο μοναχός Σεραφείμ, αφού του είπε αυτή τη σκέψη του, του εξήγησε ότι ο στόχος ενός χριστιανού πρέπει να είναι να αποκτήσει το Άγιο Πνεύμα και μετά του έδειξε πώς λειτουργεί το Άγιο Πνεύμα, που αναπαύεται σε έναν άνθρωπο. Ήταν μόνοι τους σε ένα ξέφωτο στο δάσος. Ο μοναχός Σεραφείμ προσευχήθηκε και τώρα το πρόσωπό του όπως λέει το Ευαγγέλιο για τη δόξα των δικαίων στη Βασιλεία του Θεού - έλαμπε σαν τον ήλιο, ώστε ο Μοτοβίλωφ να μην μπορεί να Τον κοιτάξει. Ο μοναχός Σεραφείμ λοιπόν ορατά, ξεκάθαρα, του εξήγησε τη δράση του Αγίου Πνεύματος στην ανθρώπινη ψυχή και σώμα .....
Χρόνια πολλά και ευλογημενα ! Τις ευλογίες του Αγίου Σεραφείμ να έχουμε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ! Καλή μήνα και καλή Παναγία Αμήν !
( Η πρώτη εικόνα του Αγίου είναι από την εποχή που ζούσε ) .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ-Η θαυμαστή επανεύρεση των λειψάνων του Αγ.Σεραφείμ του Σαρώφ στην Αγ.Πετρούπολη το 1991
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου