ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Αγιογραφίες από τη Μονή Λέσνοβο με πληροφορίες για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της εποχής

  Αγιογραφίες από τη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γαβριήλ του Ερημίτη του Λεσνόβου. Το καθολικό της Μονής έχει κτιστεί στο 1ο μισό του 14ου αιώνα από τον Σέρβο ευγενή Ιωάννη-Όλιβερ τον Γραικό οποίος τα εδάφη του ανήκαν στην Αυτοκρατορία των Σέρβων. Ο Ιωάννης είχε λάβει το παρατσούκλι ο Γραικός από τους Σέρβους επειδή ο πατέρας του ήταν Έλληνας ( ήταν πλούσιος έμπορος ). Ως ευγενής ήταν πολύ ισχυρός και ήταν αυτός που έπεισε τον Στέφανο Ντούσαν να στηρίξει τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό στον εμφύλιο πόλεμο. Αργότερα πολέμησε με το Βυζάντιο και ήταν και στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις, πήρε τον τίτλο του Δεσπότη από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ' Παλαιολόγο και παντρεύτηκε μια συγγενή αυτού.

Στις αγιογραφίες μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες για τον εξοπλισμό των αξιωματικών και των στρατιωτών τόσο των Βυζαντινών όσο και των Σέρβων της περιόδου αυτής. Οι Ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι οι λαοί αυτοί είχαν τον ίδιο εξοπλισμό.

Φωτογραφία 1: Ο Δεσπότης Ιωάννης Όλιβερ κτήτωρ της Μονής με ένδυμα της εποχής, στα δεξιά του ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με πανοπλία αξιωματικού και σπάθιον ενάμιση χεριού ( σπαθί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα αλλά και με τα δύο χέρια ).

Φωτογραφία 2: Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με πανοπλία ανώτερου αξιωματικού και σπάθιον. Η αγιογραφία αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια αφού εικονίζει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ με πολεμική εξάρτηση. Εντυπωσιακες είναι οι λεπτομέρειες που αφορούν την πανοπλία.

Φωτογραφία 3: Η αγιογραφία παρουσιάζει ένα θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που έκανε βοηθώντας τους Βυζαντινούς που πολεμούσαν εναντίον των Σαρακηνών. Σε αυτή μπορούμε να δούμε πάλι τις αρματωσιες της εποχής ενώ εντύπωση κάνει το όπλο που φέρει ο Αρχάγγελος, το οποίο είναι μια μεγάλη μαχαιρά πολέμου ( Γερμανικά : Krieg Messer ) , όπλο δύο χεριών στο οποίο είχε μια κόψη και ήταν συνήθως κυρτό. Οι Σαρακηνοί παρουσιάζονται ως μαύροι, αυτό ήταν συνηθισμένο γιατί πολλοί Αιθίοπες υπηρετούσαν στο στρατό των Σαρακηνών.


Φωτογραφία 4 : Αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου με πανοπλία ανώτερου αξιωματικού της εποχής. Εδώ ωστόσο μπορούμε να δούμε ότι ο άγιος φέρει και μακρύ σπαθί δύο χεριών ( long sword ) όπου ήταν το κατεξοχήν ιπποτικό όπλο της εποχής. Ο Άγιος Γεώργιος εκφράζει τα ιπποτικά ιδεώδες από το καιρό των σταυροφόρων και η παράδοση αυτή είχε περάσει στους Βυζαντινούς από τον καιρό των Κομνηνών. Εντύπωση κάνει η λεπτομέρεια στην θήκη όπου έχει δικέφαλο αετό. Ο δικέφαλος αετός ήταν το οικόσημο του Δεσπότη Ιωάννη Όλιβερ, πιθανών ήθελε να έκφραση μέσω αυτού την Ελληνική καταγωγή του. Στην ασπίδα του Αγίου Γεωργίου φαίνονται και δύο μισοφέγγαρα όπου ήταν χαρακτηριστικά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των Τσακώνων της Ανακτορικής Φρουράς των Παλαιολόγων. Οι Τσάκωνες είχαν επιστρατευθεί από την Λακωνία επί Μιχαήλ Παλαιολόγου και υπηρετούσαν ως μια από τις Φρουρές του Παλατιού. Ένα από τα σύμβολα τους ήταν η ημισέληνος και το άστρο.

Ευχαριστώ τον κ. Ιωάννη Δανδουλάκη  για το φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: