ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Σήμερα μπαίνουμε επίσημα μέσα στην Αιωνιότητα!


Κυριακή του Θωμά. Η όγδοη ημέρα...
Όλη η εβδομάδα που πέρασε για την Εκκλησία κράτησε... μόνο μια ημέρα: τη ημέρα της Ανάστασης! Χρόνος δεν υπήρχε μέσα στη βδομάδα αυτή. Ήταν απλά μια ανανέωση της ίδιας γιορτής κάθε μέρα. Κάθε μέρα κι ένα νέο Πάσχα! Κάθε μέρα ένα όλο και πιο βαθύ Πάσχα, ένα όλο και πιο ουσιαστικό Πάσχα μέσα στη χαρά της Άνοιξης!

  Ήταν ένα Πάσχα - πέρασμα μέσα στο χρόνο, που καταργεί το χρόνο, τον μεταμορφώνει, τον ανακαινίζει, και γι' αυτό ονομάζεται "Δια-καινίσιμος εβδομάδα". Το νέο, το καινό, το καινούριο διά του χρόνου, διά της ζωής, στη διάρκεια της ζωής μας, που είναι ένα και μόνο γεγονός: η Ανάσταση του Χριστού!
Έτσι περνάει πια αυτή η ζωή: με ένα πέρασμα, μια Διάβαση, μαζί με μια χαρά, μια ηδονή, με ένα Πάσχα, μαζί με το Χριστό, που είπε μετά την Ανάστασή Του:
"Και να, θα είμαι μαζί σας μέχρι τη συντέλεια των αιώνων!"

 Και η Εκκλησία αναφωνεί γεμάτη ενθουσιασμό:
"Ω θείας, Ω φίλης, Ω γλυκυτάτης Σου φωνής!"
Τι θεϊκή, τι αγαπημένη, τι γλυκύτατη φωνή! Μας υποσχέθηκες ότι θα είσαι μαζί μας μέχρι το τέλος του χρόνου:
"Μεθ' ημών αψευδώς γαρ επηγγείλω έσεσθαι μέχρι τερμάτων αιώνος, Χριστέ!".

Και σήμερα είναι η όγδοη ημέρα... Δεν την ονομάζει η Εκκλησία ως πρώτη της επόμενης εβδομάδας, αλλά όγδοη ημέρα. Είναι η μέρα του Νέου Αιώνα. Η Αιωνιότητα! Σήμερα μπαίνουμε επίσημα μέσα στην Αιωνιότητα! Από σήμερα και κάθε Κυριακή, σε αυτή και την άλλη ζωή, θα γιορτάζεται το Πάσχα σε επανάληψη και για πάντα! Αυτή θα είναι η αιωνιότητα! Ο Χριστός μέσα στους αιώνες χειροπιαστός, όπως τον ένιωσε ο Θωμάς! Όπως τον νιώθουμε μέσα στη Θεία Λειτουργία!

Σε αυτή τη ζωή θα υπάρχει ακόμα ο πόνος και η θλίψη, αλλά πλέον δε θα είναι μόνα τους. Θα έχουν μέσα τους το Χριστό να πονάει κι Αυτός μαζί. Θα υπάρχει πόνος μαζί με τη σιγουριά της Ζωής! Γιατί η ζωή μπήκε στον κόσμο! Ο Χριστός Ανέστη! Ανέστη η ελπίδα μας!

Αυτή είναι η διαφορά που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία. Εδώ υπάρχει η βεβαιότητα ότι μέσα στον πόνο ο Θεός δεν απουσιάζει. Η ζωή μπολιάστηκε μέσα στο θάνατο. Η ελπίδα μέσα στην απόγνωση. Η υγεία μέσα στην αρρώστια! Ο Χριστός είναι όλος εδώ! Μέσα στον άνθρωπο! Νικητής! Και δυναμώνει την αντοχή και την υπομονή.

Σήμερα με αξίωσε ο Θεός και γνώρισα στην Εκκλησία τον κ. Παναγιώτη. Ο γιος του, ο Άγγελος, είναι σε καροτσάκι και έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Έρχεται συχνά εδώ στο Κέντρο Αποκατάστασης, για να βάζει ένα μηχανισμό στο παιδί και να κάνει φυσικοθεραπεία. Ποτέ δεν είπε "γιατί" για το παιδί του. "Ξέρει Εκείνος", μου είπε. Έχει πάντα χαμόγελο και με υπομονή σηκώνει το σταυρό του. Κάθε Κυριακή στην Εκκλησία και κάθε χρόνο το σπίτι του βραβεύεται από το Δήμο ως το πιο όμορφα στολισμένο σπίτι των Χριστουγέννων... Άνθρωπος της χαράς και της Ανάστασης!

Σταυρωμένοι και αναστημένοι άνθρωποι γύρω μας. Ας τους μιμούμαστε μακριά από την κοσμική ματαιοδοξία. Το τέλος δεν αργεί. Η νίκη είναι εδώ. Δεν πέθανε. Δεν περιμένουμε άλλη νίκη. Ο Χριστός αναστήθηκε!
Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: