ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Σπάνιο ψηφιδωτό στην Βασιλική του Λιν στο Πόγραδετς

                          

Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αλβανία έφερε στο φως ακόμη ένα μνημείο πολιτισμού του ελληνισμού της περιοχής.
Ένα σπάνιο ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην Βασιλική του Λιν στο Πόγραδετς.
Η παλαιοχριστιανική αυτή βασιλική βρίσκεται στο δυτικό μέρος του ακρωτηριού του Λιν στην Λίμνη της Αχρίδας και αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής και της Αλβανίας. Η δομή του είναι διακοσμημένη με πολύχρωμα ψηφιδωτά με γεωμετρικά, διακοσμητικά σχήματα, και ευχαριστιακές σκηνές που είναι τυπικά για την εποχή αυτή.


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα νομισματικά στοιχεία αποκαλύπτουν και την εποχή που έχει κτιστεί η βασιλική αλλά και του ψηφιδωτού που έχει δημιουργηθεί κατά το Ε- Στ αιώνα. 

Η Βασιλική του Λίν είναι τρίκλιτη, με ναό, παρεκκλήσι, βαπτιστήριο και αίθριο. Ο ναός ήταν διακοσμημένος με πολύχρωμα ψηφιδωτά που εμφανίζουν γεωμετρικά σχήματα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία όπως λουλούδια και άλλε ευχαριστιακές σκηνές. Επίσης το περιεχόμενο της επιγραφής έχει μέρος του ψαλμού του Δαβίδ και μάλλον πρόκειται για προσκύνημα. 
Τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα νομισματικά δεδομένα στηρίζουν την άποψη πως το μνημείο έχει κτιστεί κατά τον Ε-Στ αιώνα . 

Κατά τις βουλγάρικες εκστρατείες του Θ' αιώνα ο ναός κάηκε και εγκαταλείφτηκε . Έχει κηρυχτεί μνημείο πολιτισμού πρώτης κατηγορίας το 1973. Ο παλαιοχριστιανικός αυτός ναός βρίσκεται στην κορυφή του ακρωτηρίου του Λίν και έχει πανοραμική θέα της λίμνης της Αχρίδας. Τα πολύχρωμα μωσαϊκά και το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό κάνουν τον ναό έναν από τα ωραιότερα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή και στην σημερινή Αλβανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: