ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ο Ιησούς συνομιλεί με τους ψαράδες που θα Τον ακολουθήσουν...(Ψηφιδωτό 6ου αιώνα)



 Στη βιβλική Θάλασσα της Γαλιλαίας ή λίμνη Γεννησαρέτ ή και Τιβεριάδα λίμνη ο Ιησούς συνομιλεί με τους ψαράδες που θα Τον ακολουθήσουν και θα γίνουν απόστολοι της νέας θρησκείας και τους ευλογεί. 

Αυτή η σπάνια σκηνή από τον Βίο είναι ένας από τους 13 ψηφιδωτούς πίνακες στην πάνω ζώνη (την τρίτη από κάτω) στη βορεινή (αριστερή) πλευρά του βόρειου κλίτους της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας του Αγίου Απολλινάριου του Νέου. Στη Ραβέννα.

 Αλλά ας μην πούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο ότι αυτή η ζώνη με τα θαυμάσια ψηφιδωτά του 506, έργο της εποχής του Οστρογότθου βασιλιά Θεοδώριχου, είναι τόσο ψηλά που χρειάζεσαι κιάλια για να τα δεις από κοντά – και βέβαια να ξέρεις ότι υπάρχουν εκεί πάνω 13 εξαιρετικοί πίνακες αριστερά (βόρεια) και άλλοι 13 δεξιά (νότια). 

 Γιατί συνήθως, όταν περνάμε το κατώφλι αυτού του μεγαλειώδους μνημείου, όπου κυριαρχούν οι δύο μεγάλες ψηφιδωτές ζώνες με τις πομπές μαρτύρων με τα χρυσά φόντα, το παλάτι και το λιμάνι της Ραβέννας, μένουμε άναυδοι από τον πλούτο, την αρμονία, τον εσωτερικό ρυθμό, τη δυναμική των σκηνών, αλλά και την απεικόνιση των μη θρησκευτικών κτισμάτων, τα καράβια στην είσοδο του οχυρωμένου λιμανιού - μια απίστευτη καταγραφή… Και όλα αυτά αιχμαλωτίζουν το βλέμμα μας.

 Σήμερα, γιορτή των Αποστόλων, είπαμε να υψώσουμε τη ματιά μας ψηλότερα και να σταθούμε στους ψαράδες. Καλές θάλασσες, καλές ψαριές και να προσέχετε τα νερά την πηγή της ζωής. Θα τα προσέχουμε κι εμείς (ευχή κι ελπίδα). Χρόνια πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: