ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Ημερολόγιο εσχάτων ημερών....


Ημερολόγιο εσχάτων ημερών. Στερνές μέρες Απρίλη του '25. Πέρασε βιαστικά η Πασχαλιά, φάγαμε το καταπέτασμα, φαγωθήκαμε αλλήλων και επιστρέψαμε κακήν κακώς στην δουλεία, αναδουλειά, την αβαρία, την αποστασία και απόσταση αλλήλων, όπως είθισται.
Ηθικόν; Βαρύ και ασήκωτο. Γιατί αν ήταν ακμαιότατο θα είχαμε σώσει την χώρα.
Και έπεσε μια νωχελική σιωπή, σκιά στο βλέμμα. Σε τρανταχτή περισυλλογή, που όταν τις μέρες την νηστείας δεν είχαμε, στις αλλόκοτες μέρες που ζούμε.
Κατά τάλλα, όλα βαίνουν καλώς στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας και πλεόνασμα βρήκε η φοβερή κυβέρνηση μας, έτσι να 'χουν να δίνουν επιδόματα, να μην δουλεύει κανένας, και να στα κλέβουν από την πίσω πόρτα, δούναι και λαβείν στο ψηφιακό σου πορτοφόλι.
Και καθώς πεθαίνουν οι παλιές θρησκείες με τον τελευταίο κανονικό Πάπα.
Να πω και 'γω μια σκέψη, μια "μαντεία". Θα σας δώσουν χρήμα πολύ, έτσι στο τσάμπα και αγύριστο. Θα σας εθίσουν στην καλοπέραση. Και όταν θα μας έχουν εκεί που θέλουν. Θα χτυπήσουν αλύπητα. Ξαφνικά θα γίνει οικονομικό κραχ, επιδόματα κομμένα, πείνα και χάος, και μετά παγκόσμιος πόλεμος. θάνατος και ερείπια.

Πώς ένα χωριατόπουλο γίνεται εκδικητής στον Μακεδονικό Αγώνα;


Το παλικαράκι αριστερά στη φωτογραφία με το γιλεκάκι του και το μπαστουνάκι του δίπλα στον Μακεδονομάχο Λάζο (Λάζαρος) Δογιάμα είναι ο Ιωάννης Βίλλιογλου ή καπετάν Ράμναλης. Το ιδιαίτερο στον Ιωάννη Βίλλιογλου; Το πρωί ήταν φιλήσυχο χωριατόπουλο που μιλούσε σλαβομακεδονικά και λίγα ελληνικά, όργωνε χωράφια, τάιζε κότες και έκοβε ξύλα. Το βράδυ όμως, αθόρυβα, μυστικά και μεθοδικά ξεπάστρευε με την ομάδα του τους κομιτατζήδες της Ανατολικής Μακεδονίας.

Πώς ένα χωριατόπουλο γίνεται εκδικητής στον Μακεδονικό Αγώνα;
Η δράση του νεαρού και λεπτοκαμωμένου Γιάννη Βίλλιογλου ξεκινά στην πόλη των Σερρών το 1904. Ένας πλούσιος Έλληνας με εμπορική δραστηριότητα στην πόλη αποφασίζει να νοικιάσει το σπίτι του σε Βούλγαρους, για να το κάνουν βουλγαρικό σχολείο (ναι, υπήρχαν και αυτοί οι "Έλληνες"). Τότε ο δεκαεννιάχρονος Γιάννης βγάζει από τη μέση τον προδότη. Τον μαχαιρώνει και διαφεύγει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί παρουσιάζεται στο Ελληνικό Προξενείο, όπου ανακοινώνει την πράξη του και ζητάει να ενταχθεί στον Μακεδονικό Αγώνα, που ήδη είχε ξεσπάσει. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος σλαβόφωνος της Μακεδονίας, που αποφασίζει να ενταχθεί σε ελληνικό σώμα.

Ο Γιάννης Βίλλιογλου είχε γεννηθεί στο χωριό Ίσωμα του Κιλκίς, ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, που τότε ονομαζόταν Ράβνα ή Ραύνα και ήταν πιστός οπαδός του Πατριαρχείου. Η οικογένεια του είχε υποφέρει από τους κομιτατζήδες, καθώς ο θείος και οι γονείς του είχαν δολοφονηθεί.

Οι Έλληνες τον στέλνουν πρώτα στο ένοπλο σώμα του Γιάννη Σακελλαρόπουλου που είχε δραστηριοποιηθεί στην περιοχή του Κιλκίς. Μετά όμως τη διάλυση του σώματος αυτού, ο Βίλλιογλου επιστρέφει μεταμφιεσμένος ως απλός χωρικός πάλι στο Προξενείο Θεσσαλονίκης και προτείνει να φτιάξει δικό του σώμα με συντοπίτες του, όπως και γίνεται.

Εύχομαι η θεία δροσιά της Αναστάσεως του Κυρίου να σε κρατά γενναία στη γενική δύσκολη ζωή...

πηγή

Ὅταν τά Λείψανα τῶν Ἁγίων βρίσκονται στα χέρια τῶν αἱρετικῶν

 Ὅταν τὰ Λείψανα τῶν Ἁγίων εὑρίσκωνται εἰς τὰς χεῖρας τῶν αἱρετικῶν, ὁ Θεὸς δὲν παρέχει τὴν Χάριν Του μέσῳ αὐτῶν. Παράδειγμα τὸ Λείψανον τοῦ Ἁγίου Νικολάου. Ὅταν μετεφέρθη εἰς τὸ Μπάρι τῆς Ἰταλίας εἰς τὸν Ὀρθόδοξον Ναόν, ὁ Ἅγιος ἐμυρόβλυζεν. Ὅταν ὅμως κατέλαβαν τὸν Ναὸν οἱ Παπικοί, τότε ἔπαυσε νὰ μυροβλύζῃ! Αὐτὸ γίνεται διὰ νὰ δείξῃ ὁ Θεὸς εἰς ποίων τὴν πίστιν εὐαρεστεῖται.

Οἱ Παπικοὶ κατέχουν ἀναρίθμητα Λείψανα Ἁγίων, ἀκόμη καὶ ἄφθαρτα. Οὔτε κἂν γνωρίζουν τί ἔχουν εἰς τὰς ἀποθήκας τους. Καὶ ὅμως, κανένα ἐξ αὐτῶν δὲν θαυματουργεῖ. Ὅταν ἐπανέλθῃ κάποιο Λείψανον εἰς τὰς χεῖρας τῶν Ὀρθοδόξων, τότε ἀρχίζει νὰ φανερώνεται ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ μέσῳ αὐτῶν. Παράδειγμα τὸ ἄφθαρτον Λείψανον τοῦ Ὁσίου Σάββα τοῦ Ἡγιασμένου,

Άγιος Ευθύμιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Ζήλων


 Το 1876 γεννήθηκε στα Παράκοιλα της Λέσβου,ο Ευστράτιος Αγριτέλλης.Οταν εκάρη μοναχος πηρε το ονομα Ευθύμιος.Μετα την Λειμωνιαδα Σχολή τελείωσε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
 Εύστροφος,πιστός με εφράδεια λόγου διακρίθηκε ως ιερέας που φρόντιζε για την πνευματική προκοπή των πιστών.

 Οταν χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ζήλων ,βρέθηκε ως βοηθος του αλλου μεγάλου Λέσβιου Ιεράρχη,του Γερμανού Καραβαγγέλη.
 Εκει στα μέρη του Πόντου στάθηκε αγρυπνος φρουρός των Ελλήνων.Ιδρυσε παντου σχολεία ,κρατούσε αγρυπνο το ελληνικό πνεύμα.Οργάνωσε τους Αντάρτες του Πόντου στην Πάφρα και με κίνδυνο της ζωής του,αντιμετώπιζε την Τουρκική μανία.
 Οταν βγήκε η διαταγή να φύγουν οι ιερεις απο τονΠόντο,ο Ευθύμιος μαζι με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας δεν τους ακουσαν.Εμειναν πιστοι στο ποιμνιο τους.

 Πολέμησε να σώσει απο την Γενοκτονία τον Ποντιακό Ελληνισμο.Δεν έφυγαν για να σωθούν.Μετά απο ενοπλες επιτυχιες των ανταρτών του Ευθυμίου,Τούρκοι τον έπιασαν και τον έριξαν στα μπουντρούμια στην Αμάσεια.Ακόμα και τότε ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος πήρε ολη την ευθυνη πάνω του για να σωθουν οι αλλοι Ελληνες αγωνιστες.
Απο τα φρικτά μαρτύρια πέθανε (απο τύφο;)σε ηλικία 45 ετών.
Αγιοκακατάχθηκε το 1992 ,και οι Χριστιανοι τιμούν τη μνημη του μαζι με τους αλλους Ιερομάρτυρες της Μικρασίας

Η ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΤΟ 1454, ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ !!



Ο Άγιος Ραφαήλ καταγόταν από τους Μύλους της Ιθάκης και γεννήθηκε το έτος 1410 
Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Λάσκαρης ή Λασκαρίδης και ο πατέρας του ονομαζόταν Διονύσιος.
Πριν γίνει μοναχός ήταν στρατιωτικός στο βυζαντινό στρατό, όπου και είχε φτάσει σε μεγάλο βαθμό.
Σε ηλικία τριάντα πέντε ετών γνώρισε έναν ασκητικό και σεβάσμιο γέροντα, τον Ιωάννη, ο οποίος τον προσείλκυσε στην εν Χριστώ ζωή.
Την ημέρα των Χριστουγέννων ο γέροντας αυτός κατέβηκε από τον τόπο της ασκήσεώς του, για να εξομολογήσει και να κοινωνήσει τους στρατιώτες και κήρυξε τον Λόγο του Θεού.
Τότε ο αξιωματικός Γεώργιος, όταν ο γέροντας κατέβηκε πάλι τα Θεοφάνεια, αποχαιρέτισε τους στρατιώτες και τον ακολούθησε.
Μετά την κουρά του σε μοναχό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, αλλά τιμήθηκε και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και του πρωτοσύγκελου.
Λίγα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, περίπου το 1450,ο Άγιος Ραφαήλ βρέθηκε μετά από περιπλανήσεις στην περιοχή της Μακεδονίας και μόνασε εκεί.
Κοντά στον Άγιο Ραφαήλ βρισκόταν εκείνο το διάστημα ο Άγιος Νικόλαος ως υποτακτικός.
Ο Άγιος Νικόλαος εκάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Θεωρείται Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, αν και αναφέρεται ότι γεννήθηκε στους Ράγους της Μηδίας της Μικράς Ασίας. Ωστόσο μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι εισέβαλαν στη Θράκη και τελείωσε οριστικά η βυζαντινή αυτοκρατορία, ο φόβος για γενικούς διωγμούς κατά των Χριστιανών στάθηκε ως αφορμή να φύγει ο Άγιος Ραφαήλ με την συνοδεία του από το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, στη Μυτιλήνη.
Εκεί εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους μοναχούς στην παλαιά Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η οποία στο παρελθόν ήταν γυναικεία και ήταν χτισμένη στο λόφο Καρυές, κοντά στο χωριό Θέρμη. Ηγούμενος της μονής εξελέγη στην συνέχεια ο Άγιος Ραφαήλ.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Στον ολάνθιστο Μπουρνόβα του ονείρου, με τα μυριόχρωμα λουλούδια και τ' αρώματα...


Στον ολάνθιστο Μπουρνόβα του ονείρου, με τα μυριόχρωμα λουλούδια και τ' αρώματα, τέτοια εποχή τις Κυριακές ανέβαινε όλη η Σμύρνη!... Για ν' απολαύσει τις χαρές της εξοχής και να θαυμάσει τις Μπουρνοβαλιές, τις ξακουστές για τη φρεσκάδα τους, τη γλύκα και τη σπάνια ομορφιά τους!
Στα παλιότερα χρόνια, ο Μπουρνόβας ήταν απλά ένα πανέμορφο χωριό, δροσερό, καταπράσινο, με γραφικά σπιτάκια και βρυσούλες με κρύα νερά... Ό,τι έπρεπε για τις καλοκαιρινές διακοπές πολλών Σμυρνιών και τον προτιμούσαν.

Οι διάφοροι νεωτερισμοί στην ανάγνωση του Ευαγγελίου Ούσης οψίας, τη Κυριακή του Πάσχα εσπέρας (Αγάπη)


Παν. Δ. Παπαδημητρίου, αʹ ἔκδοσις, 22/4/2025

Εἴθισται ἐνιαχοῦ, ἀπὸ τὸν προηγούμενο αἰῶνα, ἀρχικὰ στοὺς Μητροπολι­τικοὺς Ναούς, στὸν Μεγάλο Ἑσπερινὸ τοῦ Πάσχα (τὸν καλούμενο καὶ «Ἀγάπη»), νὰ ἀναγινώ­σκεται τὸ Εὐαγγέλιον Οὔσης ὀψίας ἀπὸ τοὺς Κληρικούς σὲ διάφορες γλῶσσες.

Ὅμως πέραν τῶν Μητροπολιτικῶν Ναῶν, διαβάζεται σὺν τῷ χρόνῳ καὶ σὲ ἐνορίες, καὶ Κληρικοὶ δυστυχῶς δίνουν τὸ Εὐαγγέλιον νὰ τὸ ἀναγνώσουν Ἱεροψάλτες, καὶ λαϊκοί, ἄνδρες καὶ γυναῖκες. Ὅτι διαβάζουν λαϊκοὶ τὸ Εὐαγγέλιον, δὲν εἶναι νεωτερισμός τοῦ 2024, ἀλλὰ τὸν ἀναφέρει καὶ ὁ Φουντούλης ἤδη τό 1994 στὴν ἐρώτηση #444, καί στήν #579, ἀλλὰ καὶ στὸ ἐξωτερικό ὑπάρχει.

Στὴν Ἀμερικὴ ἐνορίες βάζουν μέχρι καὶ ἀγγελίες: «Agape vespers readers needed. Can you read another language? We need you!», δηλ. «Χρειάζονται διαβαστὲς γιὰ τὸν ἑσπερινὸ τῆς ἀγάπης. Μπορεῖς νὰ διαβάσεις ξένη γλώσσα; Σὲ χρειαζόμαστε!». Ἄλλη ἐνορία: «Χρειαζόμαστε ἐθελοντές νὰ διαβάσουν τὸ Εὐαγγέλιο σὲ διαφορετικὲς γλώσσες γιά τόν Ἑσπερινό τῆς Ἀγάπης!». Ἄλλος περιγράφει τὴν ἀκολουθία αὐτή ὡς τὴν ἀκολουθία ὅπου ἐμφανίζονται οἱ “language geeks”.

Κατὰ τὴν Τάξιν τῆς Ἐκκλησίας μας, καὶ τὴν Ἱερὰ Παράδοση, τὸ Εὐαγγέλιον στὴν Ἐκκλη­σία δὲν ἐπιτρέπεται νὰ ἀναγνωσθεῖ ἀπὸ κανέναν ποὺ δὲν ἔχει Ἱερωσύνη (οὔτε φυσικὰ καὶ ἀπὸ τὸν Ἱεροψάλτην, πολλῷ δὲ μᾶλλον ἀπὸ οἰονδήποτε Αἱρετικό). Αὐτὸ εἶναι προτεσταντι­σμός. 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της ''Σύριας''της Iεράς Μονής Ghighiu


Στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής οι Ρουμάνοι πιστοί τιμούν ιδιαίτερα την Παναγία την Σύρια(Siriaca”)η οποία αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Ghighiu στον Νομό Prahova.
Την εικόνα έφερε στην Μονή Ghighiu,στι; 25 Φεβριουαρίου 1958, ο επίσκοπος Σεργιουπόλεως Βασίλειος Σαμάχα(1920-2002)κατόπιν επανειλημμένων θαυμαστών εμφανίσεων της Παναγίας που τον προέτρεψε να φέρει την εικόνα σε αυτήν την Μονή.
Μέχρι τότε η εικόνα βρισκόνταν στο χωριό Bhamdoun του Λιβάνου στον ναό του Αγίου Γεωργίου.Την ίδια χρονιά(1958)ο ναός του Αγίου Γεωργίου μαζί με πολλές εικόνες και παλιά χειρόγραφα,καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

Άλλο η συμ­φι­λί­ω­ση των αν­θρώ­πων και άλλο η συμ­φι­λί­ω­ση των θρη­σκειών


1. Το 1267 στην μονή Ξη­ρο­πο­τά­μου του Αγί­ου Όρους, έγι­νε συλ­λεί­τουρ­γο Ορ­θο­δό­ξων και πα­πι­κών για την ένω­ση των 2 εκ­κλη­σιών και κατά τη διάρ­κεια της Θεί­ας λει­τουρ­γί­ας έγι­νε σει­σμός και κα­τα­πλα­κώ­θη­καν όλοι μέσα στην Εκ­κλη­σία και σκο­τώ­θη­καν!
Εί­ναι με­λα­νή και άγνω­στη ιστο­ρία του Αγί­ου Όρους, την οποία γνω­ρί­ζουν πολύ καλά οι πα­πι­κοί, αλλά οι ημέ­τε­ροι την αγνο­ούν.
Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, Άγιον Όρος +

2. Όλοι θέ­λου­με να δώ­σει ο Θεός ενό­τη­τα πί­στε­ως στον κό­σμο. Μα εσείς τα μπερ­δεύ­ε­τε τα πράγ­μα­τα.
Άλλο η συμ­φι­λί­ω­ση των αν­θρώ­πων και άλλο η συμ­φι­λί­ω­ση των θρη­σκειών.
Ο Χρι­στια­νι­σμός επι­βάλ­λει ν' αγα­πά­με με όλη μας την καρ­διά τους πάν­τες, όποια πί­στη και αν έχουν!
Συγ­χρό­νως όμως μας δια­τά­ζει, να κρα­τά­με αλώ­βη­τη την πί­στη μας και τα δόγ­μα­τά της. Σαν χρι­στια­νοί πρέ­πει να ελε­εί­τε όλο τον κό­σμο, όλους τους αν­θρώ­πους! Ακό­μη και την ζωή σας να δώ­σε­τε γι' αυ­τούς.
Αλλά τις αλή­θειες Του Χρι­στού, δεν έχε­τε το δι­καί­ω­μα να τις θί­ξε­τε. Για­τί δεν εί­ναι δι­κές σας. Η πί­στη Του Χρι­στού, δεν εί­ναι ιδιο­κτη­σία μας να την κά­νου­με ό,τι θέ­λου­με!
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

3. Ο διά­βο­λος έχει 3 πλο­κά­μια:

Περίπου 600 χιλιάδες Αρμένιοι, ως επί το πλείστον παιδιά, ισλαμοποιήθηκαν


Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Dr. Salim CÖHCE, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Inonu στην Τουρκία, την περίοδο 1915-1923, περίπου 600 χιλιάδες Αρμένιοι, ως επί το πλείστον παιδιά, ισλαμοποιήθηκαν. Τώρα θα πρέπει να έχουν περίπου 4 εκατομμύρια απογόνους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή Giovanni Guaita, τουλάχιστον 150 χιλιάδες Αρμένιοι, κυρίως παιδιά, ισλαμοποιήθηκαν το 1895 Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να έχουν περίπου 1 εκατομμύρια απογόνους στην Τουρκία.

Έτσι, σήμερα στην Τουρκία θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια απόγονοι αυτών των παιδιών της Αρμενίας που προσχώρησαν με τη βία στο Ισλάμ την περίοδο 1895-1923, χωρίς να υπολογίζουν τους Hemshils (Αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν αρχικά Χριστιανοί αλλά με την πάροδο των αιώνων εξελίχθηκαν σε μια ξεχωριστή εθνοτική ομάδα, και μετατράπηκαν σε σουνίτες μουσουλμάνους μετά την κατάκτηση των Οθωμανών της περιοχής κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα).

Υπάρχουν στοιχεία πως μεγάλο ποσοστό (μέχρι το 80%, πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι) του πληθυσμού της σύγχρονης Τουρκίας, κατά κάποιο τρόπο, έχουν Αρμενικές ρίζες.

Στη φωτογραφία, αρμενόπαιδα ορφανά των Αδάνων που αναγκάστηκαν να κρατήσουν τις σημαίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ένα πορτρέτο του Ενβέρ Πασά. Ο δολοφόνος των γονέων αυτών των παιδιών ως ′′ήρωας και σωτήρας". Ο Ενβέρ Πασάς ήταν ένας από τους διοργανωτές της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Οι Τούρκοι συχνά χρησιμοποιούν και μοιράζονται αυτή τη φωτογραφία ως απόδειξη ότι ο Enver Pasha δεν σκότωσε Αρμένιους, αλλά τους έσωσε και έχτισε ορφανοτροφεία για τα ορφανά.

Η εκκλησία της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στην Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης


Η εκκλησία της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής (ή Νέας) στην Καλλικράτεια (Mimarsinan) της Ανατολικής Θράκης την δεκαετία του 1910..
Μετά το 1922 μετατράπηκε σε τζαμί..
Τελικά, το 1992 οι Τούρκοι την κατεδάφισαν...

Η Καλλικράτεια (σήμερα Mimarsinan) ήταν ελληνική κωμόπολη κτισμένη επί του αριστερού κέρατος του κόλπου των Αθύρων της Προποντίδας, και απείχε περίπου 32 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στην Μητρόπολη Μετρών και Αθύρων και διοικητικά στην νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως.

Με την Ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 (Συνθήκη της Λωζάνης) οι κάτοικοι της Καλλικράτειας ακολούθησαν την μοίρα του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και έγιναν πρόσφυγες στην μητροπολιτική Ελλάδα δημιουργώντας νέο οικισμό, τη Νέα Καλλικράτεια, στη Χαλκιδική.

Κατά την παράδοση ιδρύθηκε από τον Λακεδαιμόνιο στρατηγό Καλλικρατίδη τον 3ο αιώνα π.Χ. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους λέγεται ότι οι αυτοκράτορες προτιμούσαν την Καλλικράτεια ως τόπο κυνηγιού.

Κατά τα μέσα του 10ου αιώνα, εκεί εκοιμήθη η πολιούχος της κωμοπόλεως Οσία Παρασκευή η Επιβατινή (η Νέα).

«Την ημέρα που πέθανε ο Κόντογλου μαυροφορέθηκε όλη η γειτονιά»


Ο Φώτης Μαρτίνος, εγγονός του Φώτη Κόντογλου, μιλά στην «Κ» για τα χρόνια που έζησε κοντά στον παππού του, το ανεξάντλητο έργο που άφησε πίσω του και την προσπάθεια της οικογένειάς του να το διασώσει

Γέρων Κύριλλος Γεραντώνης, ὁ πάντοτε χαμογελαστὸς ἡγούμενος

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Ὑμνογράφος τῆς τῶν Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας

  Ὁ Γέροντας Κύριλλος, ὁ γνήσιος καὶ ἀκραιφνὴς τηρητὴς τοῦ Εὐαγγελίου τῆς ἀγάπης, ὁ εὐσυμπάθητος, φιλακόλουθος καὶ φιλόσιος Καθηγούμενος τοῦ ἁγιοτρόφου Μοναστηριοῦ τοῦ Ὁσίου Δαβὶδ τῆς Εὐβοίας, ὑπῆρξε διάδοχος καὶ ἰσοστάσιος στοὺς ἀγῶνες τῆς ἀρετῆς τοῦ Ὁσίου Ἰακώβου. 

 Πάντοτε χαμογελαστός, προσηνής, πρᾶος, μὲ θαυμάσιο μνημονικό, ἀφοῦ θυμόταν, λόγῳ προσευχῆς βέβαια, ὅλα τὰ ὀνόματα τῶν οἰκογενῶν τοῦ καθενός μας, ἔδειχνε ὅτι ἦταν κατοικητήριο τοῦ Παναγίου Πνεύματος.
  Καὶ πῶς νὰ μὴν ἦταν ἀφοῦ εἶχε μόνιμο συνοδὸ στὴν ζωή του τὸν Χριστό μας, τὴν πηγὴ τῆς χαρᾶς, στὸν ὁποῖο εἶχε ἐνοικιάσει ὅλα τὰ διαμερίσματα τῆς καρδιᾶς του. Ἕνα τραγούδι τῶν κατηχητικῶν μας χρόνων λέγει: «Ὁ Χριστὸς εἶναι ποὺ δίνει τὴν χαρὰ καὶ τὴν εἰρήνη». Καὶ ὁ ἀπόστολος Παῦλος γράφει ὅτι στοὺς ἀνθρώπους τοῦ Θεοῦ ἔρχεται ἡ χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ τοὺς χαρίζει τοὺς γλυκύτατους καρπούς του ποὺ εἶναι «χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πραότης, ἐγκράτεια» (Γαλ. ε΄ 22), ἀρετὲς ποὺ θησαύριζε στὴν καρδιά του ὁ Γέροντας Κύριλλος.

 Ἡ χαρὰ εἶναι ἀπόρροια τῆς ἑνώσεώς μας καὶ τῆς ἐπικοινωνίας μας μὲ τὸν ἴδιο τὸν Κύριο Ἰησοῦ. Μᾶς τὸ τονίζει καὶ αὐτὸ ὁ Ἀπόστολος Παῦλος λέγοντας: «Χαίρετε, ἐν Κυρίῳ πάντοτε» (Φιλιπ. δ΄4). Καὶ ἡ χαρά μας αὐτὴ εἶναι ἀτέλειωτη, ὅταν νοιώθουμε ὅτι εἰσακούονται οἱ προσευχές μας καὶ ἡ εἰρήνη καὶ ἡ χαρὰ τοῦ Θεοῦ ὡς δῶρα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μᾶς δίδονται ἀπὸ τὸν οὐρανό, ὁπότε ἡ χαρά μας εἶναι πλήρης, εἶναι «πεπληρωμένη» (Ἰωάν. ιστ΄ 24). Αὐτὴν τὴν χαρὰ εἶχε μόνιμα ὁ Γέροντας Κύριλλος, ποὺ παρὰ τὰ προβλήματα ποὺ ἀντιμετώπιζε, διοικητικά, πνευματικῶν του παιδιῶν, ὑγείας, πάντοτε χαμογελοῦσε δείχνοντάς μας ὅτι ἡ χαρά του ἦταν πηγαία, ἀφοῦ «καρδίας εὐφραινομένης τὸ πρόσωπον θάλλει» (Παρ. ιε΄ 13). 
 

 Εἶχε ὁ γελαστὸς καὶ ὁλοφώτεινος Γέροντας τὴν δυνατότητα νὰ διαχωρίζει τὸ ἀληθινὸ ἀπὸ τὸ ὑποκριτικό, τὸ καθαρὸ ἀπὸ τὸ ἀκάθαρτο, τὸ ἀγαθὸ ἀπὸ τὸ πονηρό, τὸ γνήσιο ἀπὸ τὸ νόθο, τὸ αὐθόρμητο ἀπὸ τὸ ἐπιτηδευμένο.

Το Μπαλουκλί (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής) - Γεώργιος Βιζυηνός.


Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχαμέτ να πάρη
την Πόλη την μεγάλη.
Σαράντα μέρες έκαμεν ο 'γούμενος το ψάρι
στα χείλη του να βάλη.
Απ' τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη
τηγανισμένο ψάρι.
–Αν μας φυλάγ' η Παναγιά καθώς μας'ε φυλάγει,
την Πόλη ποιος θα πάρη;
Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
–Θεός να τα βλογήση!
Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ' αργυρό τηγάνι,
για να τα τηγανίση.
Τα τηγανίζ' από την μια, και πά' να τα γυρίση
κι από το άλλο μέρος.
Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση,
και τάχασεν ο γέρος!
–Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι
στην Πόλη την μεγάλη!
Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει,
μας κόβουν το κεφάλι!
–Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
Με φαίνεται σαν ψεύμα!
Μ' αν είν' αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια να πέσουν μες στο ρεύμα!
Ακόμ' ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι' απ' το τηγάνι,
την μια μεριά ψημένα,
πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη,
γερά, ζωντανεμένα.
Ακόμ' ώς τώρα πλέουνε, κόκκιν' από το μέρος,
όπου τα είχε ψήσει.
Φυλάγουν το Βυζάντιο ν' αναστηθή κι ο γέρος
να τ' αποτηγανίση.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

85 Χρόνια Μοναχός, 102 Χρόνια Ζωής: Ο μακάριος Γέροντας Αθανάσιος της Μονής Παναγίας Τροοδιτίσσης

                          
Αναμνήσεις του μακαριστού Γέροντα Αθανασίου – Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης Στο συγκινητικό αυτό βίντεο, ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος († 21 Απριλίου 2025), πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τροοδιτίσσης, διηγείται με απλότητα και χάρη τη ζωή του από την παιδική του ηλικία και την ορφάνια, μέχρι τη μοναχική του κλήση και τα θαυμαστά βιώματα που αξιώθηκε να ζήσει κοντά στην Παναγία. Με λόγο γεμάτο αγάπη, πνευματικότητα και ταπείνωση, ο Γέροντας μάς αφήνει παρακαταθήκη πίστης, ελπίδας και εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού. Ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος (κατά κόσμον Ανδρέας) γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου το 1923 και προσήλθε στην Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης το 1940, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Μετά την κοίμηση του προκατόχου του, Αρχιμανδρίτου Παγκρατίου, εχειροτονήθη και ανέλαβε Ηγούμενος της Μονής το 1968, διακονώντας με διάκριση, αγάπη και ταπείνωση για πολλές δεκαετίες. Αφιερωμένος εξολοκλήρου στη ζωή της προσευχής και της υπακοής, διήνυσε 85 χρόνια μοναχικής και ιερατικής ζωής. Εκοιμήθη εν Κυρίῳ στις 21 Απριλίου 2025, ξημερώματα της Δευτέρας της Διακαινησίμου, και ώρα 2 π.μ., σε ηλικία 102 ετών. 00:00 Ξεκίνημα 00:00 Εισαγωγή – Η παιδική ηλικία και η μητέρα του 01:41 Η κοίμηση της μητέρας του 03:35 Η Παναγία ως νέα μητέρα 05:03 Η εργασία στον Αμίαντο και η απόφαση να γίνει μοναχός 06:17 Η αναζήτηση μοναστηριού 08:32 Η άφιξη στην Ι.Μ. Τροοδιτίσσης 11:22 Η συνάντηση με τον επίσκοπο 13:50 Πνευματικές συμβουλές και εμπειρίες 14:28 Όραμα της Δευτέρας Παρουσίας 16:08 Θαυμαστό όραμα: Μεταφορά στη Μονή Μαχαιρά 18:36 Η επιστροφή στο κελί του 20:03 Αναγνώριση της θείας χάριτος 20:19 Κατάληξη – Δοξολογία και συγκίνηση

Ένα συγκινητικό περιστατικό που συνέβηκε κατά την Σύλληψη του Χριστού την Μεγ. Πέμπτη, μας διηγείται στο Ευαγγέλιο του μόνο ο Ευαγγελιστής Μάρκος


Ένα συγκινητικό περιστατικό που συνέβηκε κατά την Σύλληψη του Χριστού την Μεγ. Πέμπτη, μας διηγείται στο Ευαγγέλιο του μόνο ο Ευαγγελιστής Μάρκος.
Γιατί άραγε μόνο αυτός;
"καὶ ἀφέντες αὐτὸν ἔφυγον πάντες.
Καὶ εἷς τις νεανίσκος ἠκολούθησεν αὐτῷ, περιβεβλημένος σινδόνα ἐπὶ γυμνοῦ· καὶ κρατοῦσιν αὐτὸν οἱ νεανίσκοι.
Ὁ δὲ καταλιπὼν τὴν σινδόνα γυμνὸς ἔφυγεν ἀπ᾿αὐτῶν."
(Κατά Μάρκον ιδ' 50-52)
  Ένας δωδεκαετής περίπου νεανίσκος εκείνο το βράδυ μέσα στο βαθύ ύπνο του, ακούει φωνές και ταραχές.
Όχλος πολύς όλων των ηλικιών "μετά μαχαιρών και ξύλων" εξήλθαν της Ιερουσαλήμ για τον απέναντι λόφο, το ονομαζόμενο Όρος των Ελαιών, οδηγούμενοι από τον Προδότη Ιούδα.
Πετάγεται λοιπόν από τον ύπνο του ταραγμένο αυτό το παιδί νιώθοντας ότι όλος αυτός ο όχλος πάει να κάνει κάτι κακό στον Γλυκύτατο Διδάσκαλο του, ο Οποίος κάθε βράδυ χειμώνα, καλοκαίρι αγρυπνούσε προσευχόμενος εκεί στο Όρος των Ελαιών.
Από την ταραχή του και την αγωνία του ούτε καν ντύθηκε, αλλά τυλίχτηκε με ένα σεντόνι και έτρεξε γρήγορα να φτάσει εκεί.

  Εκείνο το βράδυ μπροστά στα παιδικά και αθώα του μάτια διαδραματίστηκε το πιο συγκλονιστικό γεγονός του Ανθρωπίνου Γένους.
Ο άνθρωπος προδίδει και παραδίνει με Υποκριτικό Φίλημα σε Ατιμωτικό Θάνατο τον Πλάστη και Δημιουργό του για τριάντα αργύρια.
Όλοι οι Απόστολοι και αυτοί που τον επευφημούσαν Τον εγκαταλείπουν Μόνο Του.
Αυτό το παιδί όμως, το τυλιγμένο με σεντόνι Τον ακολουθεί.
Μόνο αυτό το μικρό παιδί και κανείς άλλος!!!
Το βλέπουν άλλοι νεαροί από τον αγριεμένο όχλο και το κρατούν για να μην Τον ακολουθήσει. Αφήνει το σεντόνι και τους ξεφεύγει έτσι γυμνό όπως ήταν.
Ίσως έτσι γυμνό να ακολούθησε μέσα στη νύχτα μέχρι την Ιερουσαλήμ, τον Προδομένο και Αλυσοδεμένο Ιησού.

Ποιό ήταν αυτό το παιδί;

Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Δίκες της Τραπεζούντας

  Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Δίκες της Τραπεζούντας, όταν το Οθωμανικό κράτος αναγνώρισε τις Γενοκτονίες.
  Σε μια από τις τελευταίες της αναλαμπές πριν την οριστική διάλυση, η Οθωμανική αυτοκρατορία μετά την ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων στον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μερική αποδυνάμωση των Νεότουρκων που την έβαλαν στον πόλεμο, υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων ξεκίνησε σειρά δικαστηρίων την άνοιξη του 1919 στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Κατηγορούμενοι ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Νεοτουρκικού Κινήματος ακόμη και οι τρεις ηγέτες του με κατηγορίες όπως έσχατη προδοσία και εγκλήματα κατά του πληθυσμού κυρίως για τις Γενοκτονίες Αρμενίων και Ελλήνων.
Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι συγκλονιστικά, όχι μόνο αποκαλύφθηκε το σχέδιο εξόντωσης των Χριστιανών, αλλά και φρικιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο θανάτωσης τους.

Πιο συγκεκριμένα προέκυψαν μαζικοί πνιγμοί Αρμενίων στη Μαύρη θάλασσα. Ο Αμερικανός πρόξενος στην Τραπεζούντα, Oscar Heizer, κατέθεσε: «Πολλοί Αρμένιοι μεταφέρθηκαν με βάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρίχτηκαν στο νερό μέχρι θανάτου», ενώ παρόμοια είναι και η κατάθεση του Ιταλού διπλωμάτη Giacomo Gorrini: «Είδα χιλιάδες αθώες γυναίκες και παιδιά να τοποθετούνται σε βάρκες που αναποδογυρίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα».
Οι εγκληματικές πράξεις δεν περιορίστηκαν μόνο στη σωματική βία αλλά κατά τη διάρκεια των δικαστηρίων βγήκαν στην επιφάνεια ιατρικά πειράματα που οδήγησαν στο θάνατο παιδιών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι παιδιά δηλητηριάστηκαν με μορφίνη ή εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια σε σχολικά κτίρια που είχαν μετατραπεί σε χώρους εξόντωσης.

Μάρτυρες κατέθεσαν:
«Ο Dr. Saib εκτελούσε πειράματα σε παιδιά, χορηγώντας μορφίνη σε θανατηφόρες δόσεις».
Ο αξιωματικός του τουρκικού στρατού Hasan Muruf κατέθεσε:
«Ενώ τα παιδιά και οι γυναίκες ήταν συγκεντρωμένα σε σχολεία, μερικές φορές έριχναν μέσα τοξικά αέρια ή τις εξανάγκαζαν να περάσουν από ειδικά "στρατόπεδα εκπαιδευτικών" για εκπαίδευση σε "καταναγκαστικά έργα", ενώ στην πραγματικότητα τους εξόντωναν με χημικά ή τους σκότωναν αργότερα».
Μια άλλη μέθοδος πολύ διαδεδομένη μέθοδος θανάτωσης ήταν η μόλυνση με τύφο καθώς δεν άφηναν ίχνη βίας.

Έτος 1980. Φωτογραφία από το τελευταίο επί γης Πάσχα του Οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου


Έτος 1980. Φωτογραφία από το τελευταίο επί γης Πάσχα του Οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου με την μακαριστή Μοναχή Μυρτιδιώτισσα, στο ταπεινό κελάκι του στην Ιερά Μονή Θαψανών Πάρου.

Γιατί ὁ Λουκᾶς καί ὁ Μάρκος λένε, ὅτι οἱ γυναῖκες μπῆκαν μέσα στό μνῆμα, ἐνῶ οἱ ἄλλοι δέν τό λένε αὐτό, ἀλλ᾽ ὅτι μόνο ἔσκυψαν μέσα γιά νά δοῦν φοβισμένες;


Απορία 51η
Γιατί ὁ Λουκᾶς καὶ ὁ Μάρκος λένε, ὅτι οἱ γυναῖκες μπῆκαν μέσα στὸ μνῆμα, ἐνῶ οἱ ἄλλοι δὲν τὸ λένε αὐτό, ἀλλ᾽ ὅτι μόνο ἔσκυψαν μέσα γιὰ νὰ δοῦν φοβισμένες;

Ἐξήγηση.
Ὁ Ματθαῖος καὶ Μάρκος ἐξιστοροῦν τὸ ἀρχικὸ γεγονός, ὅταν οἱ γυναῖκες πῆγαν ἐκεῖ ἀμέσως.
Ἐνῶ ὁ Λουκᾶς ἐξιστορεῖ τὰ στὴ συνέχεια, ὅταν ἐπρόκειτο νὰ ἀναχωρήσουν ἀπὸ τὸ μνῆμα.
Γιατί, ἐπειδὴ τὰ μνήματα τῶν Ἰουδαίων ἦταν διπλᾶ, κατὰ τὸν τύπο τοῦ τάφου τοῦ ᾿Αβραάμ, καὶ ἡ πέτρα ποὺ τοποθετήθηκε στὴν εἴσοδο χώριζε τὸν ἐσωτερικὸ χῶρο ποὺ περιεῖχε τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου, ἀπὸ τὸν ἔξω, μπαίνοντας οἱ γυναῖκες μέσα στὸν ἐξωτερικὸ χῶρο, εἶδαν τὸν ἄγγελο νὰ κάθεται πάνω στὴν πέτρα, ὅπως γράφει ὁ Ματθαῖος, καὶ ὁ Μάρκος ποὺ ἀναφέρει νεαρὸν ντυμένο ἄσπρη στολὴ νὰ κάθεται στὰ δεξιά, δηλαδὴ τοῦ ἐξωτερικοῦ χώρου.
Καὶ ἀπὸ τοὺς δύο λοιπὸν εὐαγγελιστές, τὸν Ματθαῖο καὶ τὸν Μάρκο, εἶναι ἄγγελος αὐτὸς ποὺ ἐμφανί- σθηκε στὶς γυναῖκες καὶ τὶς προέτρεψε νὰ δοῦν τὸν τόπο, ὅπου βρι- σκόταν τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου.
Καὶ ἐπειδὴ παραλείφθηκε ἀπὸ αὐτούς, ὁ Λουκᾶς τὸ ἔγραψε μὲ περισσότερη ἀκρίβεια, λέγοντας· «Ὅταν μπῆκαν μέσα δὲν βρῆκαν τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ».
Ὥστε δὲν εἶπαν κάτι τὸ ἀντίθετο μεταξύ τους.


 ΑΓΙΟΥ ΗΣΥΧΙΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ανέκαθεν δέν ἔλειψαν τά ζιζάνια, οὔτε θα λείψουν από τόν σίτον


  Ανέκαθεν δέν ἔλειψαν τά ζιζάνια, οὔτε θα λείψουν ἀπό τόν σῖτον.
 Ὑπῆρξαν ψευδοπροφῆται, ὑπῆρξαν ὅμως καί ἀληθεῖς προφῆται, ὑπῆρξαν ψευδαπόστολοι ἀλλά καί ἀληθεῖς ἀπόστολοι, ψευδοδιδάσκαλοι ἀλλά καί ἀληθεῖς διδάσκαλοι, καί σήμερον ὑπάρχουν ψευδοκληρικοί, καί ἱερεῖς καί ἀρχιερεῖς τῆς αἰσχύνης, ὑπάρχουν ὅμως καί ἀληθεῖς καί γνήσιοι ἀρχιερεῖς, ἱερεῖς καί μοναχοί καί ἐλπίζω καί πιστεύω ὅτι δέν θά ἐκλείψουν οἱ ἐκλεκτοί, ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος, μέ τήν διαφοράν ὅτι εἶνε ὀλίγοι, ἀλλά καί ὁ Κύριος εἶπεν, ὅτι πολλοί εἰσι οἱ κλητοί, ὀλίγοι δέ οἱ ἐκλεκτοί καί ὀλίγοι οἱ σωζόμενοι (Ματθ. 20,16)
Επειδή εἶναι στενή ἡ πύλη καί τεθλιμμένη ἡ ὁδός ἡ ἀπάγουσα εἰς τήν ζωήν καί ὀλίγοι οἱ βαδίζοντες αὐτήν· πλατεῖα δέ καί εὐρύχωρος ἡ ὁδός ἡ ἀπάγουσα εἰς τήν αἰώνιον κόλασιν καί πολλοί οἱ βαδίζοντες αὐτήν (Ματθ. 7,13-14).

 Ὁσιος Φιλόθεος Ζερβάκος
(Επιστολή 61 Φιλόθεος Γραφίδα 1 σελ. 269-270)

Κατασκευή του γλυπτού του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

 Κατασκευή του γλυπτού του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Φωκίων Ρωκ με επίβλεψη του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη.Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932...

πηγή

ΠΑΣΧΑ, ΛΥΤΡΟΝ ΛΥΠΗΣ


  Το Πάσχα είναι η γιορτή μιας άλλης χαράς: αυτής που μας δείχνει ότι ο θάνατος νικήθηκε και ότι μας περιμένει η βασιλεία του Θεού, στην οποία ο Χριστός συμπεριλαμβάνει τον όλο άνθρωπο, και την ψυχή και το σώμα. Γι’ αυτό και το Πάσχα χαρακτηρίζεται ως «λύτρον λύπης». 
  Ο Χριστός, με τον σταυρό, την ταφή και την ανάστασή Του έδωσε τον εαυτό Του λύτρο στον θάνατο και μας ελευθέρωσε. Με την ενανθρώπησή Του καταστάθηκε ο Θεός που έγινε άνθρωπος, δεν μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο, αλλά ενώθηκαν στο πρόσωπό Του η θεία και ανθρώπινη φύση. Ο Θεός δεν είναι απρόσιτος και αμέθεκτος καθότι άλλης υπόστασης από τον άνθρωπο, αλλά επειδή έγινε άνθρωπος μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε θεοί κατά χάριν. Και ο τρόπος της θέωσης είναι ο τρόπος της νίκης κατά του θανάτου, διά της αγάπης που γίνεται θυσία. 
 Ερχόμενος στο σκοτάδι του Άδη, ο Χριστός γίνεται το φως και η ζωή των ανθρώπων. Όσοι θέλουν να αγαπήσουν, να ανοίξουν έτσι την ύπαρξή τους στην αγάπη του Θεού, λύνουν το αίνιγμα του θανάτου και ξεκινούν τον τρόπο και τη ζωή της ανάστασης: αρχικά με την ψυχή τους που κοινωνεί τη χάρη του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού, εν τω ουρανώ, και μετά την Δευτέρα Παρουσία ψυχοσωματικά, στην πληρότητα της ύπαρξης που θα ζει τον καινούργιο ουρανό και την καινούργια γη, της αιωνιότητας. 

Ο βαθύτερος λόγος της στροφής των διαφόρων Αναγεννήσεων της Δύσης προς τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας ...

[....]Ο ιδιοφυής ποιητής και υπαρξιακός φιλόσοφος Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941) σημειώνει τη διαφορά της παράδοσης της Δύσης από αυτή των Ελλήνων. 
Σε άρθρο του, με τίτλο «Σημεία προσοχής», που γράφτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5 Ιουνίου 1939, γράφει αξιωματικά: 
«Η ενσάρκωση, ο Θάνατος κι η Ανάσταση του Χριστού είναι το αιώνιο και μοναδικό παράδειγμα που μας οδηγεί στην πίστη στον Άνθρωπο. Μονάχα από τον καιρό που υπάρχει ο Χριστός ανάμεσα στα άτομα, έχει ακέρια τη σημασία της η ιστορία, έχει νόημα, λόγο και σάρκα η πορεία των ατόμων από τη μια γενεά στην άλλη, έχει συνέχεια και παρουσία ο άνθρωπος».
 Και εξηγεί:
«Ο βαθύτερος λόγος της στροφής των διαφόρων Αναγεννήσεων της Δύσης προς τη μελέτη, τη μίμηση και τη λαχτάρα της Αρχαίας Ελλάδας είναι η ανικανότητά τους να πιστέψουν στον Χριστό, να πιστέψουν στην αιωνιότητα του ανθρώπου. 
 Όποιος ατενίζει την Αρχαία Ελλάδα και παραμερίζει το Χριστό, είναι σα να μην υποπτεύεται πως είμαστε προορισμένοι στην αιωνιότητα και σα να θέλει να επαναλάβει το έργο του πολιτισμού των Αρχαίων Ελλήνων, που ήταν η προετοιμασία μιας άρτιας θνητής υπόστασης, για να τη δεχτεί ο Χριστός και να την κάμει αθάνατη.

Για τούτο σε εμάς τους τωρινούς Έλληνες δε μαθαίνουν υποστασιακά τίποτε οι διάφορες Αναγεννήσεις της Δύσης, και μάλλον μας προσφέρουν μια περιττή και συχνά βλαβερή τροφή…Μονάχα εμείς, από όλους τους λαούς της γης, μπορούμε, χωρίς να αφήσουμε τον τόπο μας, να διατρέξουμε υποστασιακά την απόσταση που χωρίζει τη φύση από τον άνθρωπο. Λέμε τούτο, γιατί στο Χριστιανισμό πλησιάζουμε αβίαστα με την ελληνική μας παιδεία και την ελληνική μας γλώσσα. Διαβάζουμε τα γνήσια Ευαγγέλια, που μας μιλούν ενδόμυχα κ’ έτσι μπορούμε να κρίνουμε πιο εύκολα από κάθε άλλο λαό, ποιος είναι ο αληθινός Χριστιανισμός».
Όταν η αντίθεη και αντιεκκλησιαστική ιντελιγκέντσια αντιληφθεί τα γραφόμενα από τον Σαραντάρη, μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να αποδεχθεί την ιδιαιτερότητα του Ελληνισμού και να σταματήσει τον εναντίον Του ιδεολογικό πόλεμό της, που είναι και μάταιος. Χριστός Ανέστη.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Διακαινήσιμος εβδομάδα: «Ο Χριστός τα κάνει όλα νέα» – Επτά μέρες Αναστάσιμης γιορτής που λογαριάζονται σαν μία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΔΡΩΝΗ

 Από τη Κυριακή του Πάσχα έως την Κυριακή του Θωμά, η λεγόμενη εβδομάδα της Διακαινησίμου θεωρείται από την Εκκλησία ως μια ολόχαρη, γιορτινή, αναστάσιμη ημέρα που ο άνθρωπος καθημερινά αγάλλεται για το μεγαλείο της δόξας του Χριστού.
 Είναι σαν ένα ευφρόσυνο συμπόσιο πίστεως, σαν ένα πνευματικό πανηγύρι τόσο μεγάλο που οι επτά μέρες είναι σαν μία, σαν ένα αδιάκοπο γλέντι μιας ουράνιας και νηφάλιας μέθης. Είναι το σκίρτημα της ψυχής από τη μυσταγωγική κατάνυξη του μηνύματος της Ανάστασης.
Ως «Διακαινήσιμος» αποκαλείται αυτή η εβδομάδα, γιατί ο χριστιανός ανακαινίζεται – ψυχή τε και σώματι – με τα Πασχάλια αγγέλματα της αιωνιότητας.
  Η Ανάσταση του Χριστού ανακαινίζει τον άνθρωπο στα πρότυπα της Σωτηρίας, ανακαινίζει κι ολόκληρη την ιστορία σε ένα ορόσημο όπου ξεκινά η μετά Χριστού εποχή, εκεί όπου τα πάντα πλέον μετριούνται κάτω από το φως της Ανάστασης, η ίδια η ανθρωπότητα αποκτά αναστάσιμο νόημα ύπαρξης, ο Νικητής Χριστός είναι το Άλφα και το Ωμέγα όλων των γεγονότων ως τη Δευτέρα Παρουσία.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης, έγραφε:

  «H λέξις ‘’Διακαινήσιμος’’ σημαίνει· ό,τι είναι υλικώς και ηθικώς φθαρτόν, αυτό το πράγμα το φθαρτόν το παίρνει ο Xριστός και το κάνει καινούργιο…][…Σημαίνει ακόμα η λέξις ‘’Διακαινήσιμος”, ότι ο Xριστός όλα τα έκανε νέα. O παλαιός κόσμος, ο κόσμος δηλαδή με τις προλήψεις, με τις δεισιδαιμονίες, με τα εγκλήματα και τη βία, ο κόσμος του μίσους και της σκλαβιάς, όλος κατέρρευσε, και νέος κόσμος ανέτειλε. Όπως ακριβώς όταν βγαίνει ο ήλιος το πρωί σκορπά χαρά και αγαλλίασι και ολόκληρος η φύσις σκιρτά και κάνει τα λουλούδια να ευωδιάζουν και τ’ αηδόνια να κελαϊδούν και τα νερά να τρέχουν και να δίνουν ζωή στην πλάσι, έτσι ακριβώς και ο Xριστός, που αναστήθηκε εκ του τάφου, εσκόρπισε χαρά και αγαλλίασι εις όλο τον κόσμο».

Εκταφή δεκάδων χιλιάδων σκελετών γυναικών και παιδιών της Σερβίας που δολοφονήθηκαν στο κροατικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς

Εκταφή δεκάδων χιλιάδων σκελετών γυναικών και παιδιών της Σερβίας που δολοφονήθηκαν στο κροατικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς την άνοιξη του 1945.Η τοποθεσία των μαζικών τάφων είναι η περιοχή του ρέματος Hajdučka και του δάσους Uskoka στην περιοχή Okučana και Stara Gradiska στη Δυτική Σλαβονία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στο Γιασένοβατς σίγουρα ξεπερνά το εκατομμύριο.
Αυτή ήταν η πρώτη εκταφή θυμάτων στην περιοχή του στρατοπέδου Γιασένοβατς μετά τον πόλεμο και μπορούμε να δούμε ντόπιους να ψάχνουν για τους αγαπημένους τους.



Ο προσδιορισμός του πραγματικού αριθμού των νεκρών είναι δύσκολο να γίνει επειδή μεγάλος αριθμός θυμάτων κάηκαν και πετάχτηκαν στον ποταμό Σάβα, έγιναν σαπούνια κ.τ.λ.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στο αρχείο της Γιουγκοσλαβίας και της κοινότητας των εβραϊκών δήμων της Σερβίας

Παπα – Τύχων ο Ρώσσος, ο πνευματικός του Αγίου Παϊσίου!


Οι συμβουλές του ήταν σταλαγματιές βιωμάτων τής καρδιάς του. «Για να βρής καλόν πνευματικό, έλεγε, πρέπει να κάνης τρεις μέρες προσευχή και κατόπιν τι ο Θεός θα φωτίση. Και στο δρόμο που θα πηγαίνης να κάνης προσευχή να τον φωτίση ο Θεός να σου πή λόγους καλούς.
Πάντοτε να κάνης ευχή, πριν αρχίσης κάθε δουλειά. Να λες: Θεέ μου δώσε μου δύναμη και φώτιση» και κατόπιν ν’ αρχίζης τη δουλειά σου και στο τέλος Δόξα τω Θεώ».
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1968 (10-9 με το παλιό ημερολόγιο) έφυγε για την αιώνια πατρίδα ο ρώσος γέροντας του π. Παϊσίου, παπα Τύχων ο πνευματικός. Δίπλα του καθ’ όλες τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν ο γέροντας Παΐσιος ο οποίος αναφέρει ότι ο ετοιμοθανάτος ερημίτης έβλεπε τον άγιο Σέργιο του Ράντονεζ τον οποίο ευλαβείτο πολύ.
Ο γέροντας Παΐσιος τον είδε επίσης ολοζώντανο τρία χρόνια μετά. Γράφει ο γέροντας: «στις 10 Σεπτεμβρίου 1971, βράδυ, μετά το μεσονύκτιο. Ενώ έλεγα την ευχή, βλέπω ξαφνικά τον Γέροντα να μπαίνη στο κελλί! Πετάχτηκα και του έπιασα τα πόδια και τα φιλούσα με ευλάβεια. Δεν κατάλαβα όμως πώς ξεγαντζώθηκε από τα χέρια μου και, καθώς έφευγε, τον είδα να μπαίνη στο Ναό, και εξαφανίστηκε. Φυσικά, τα χάνει κανείς εκείνη την ώρα, όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Ούτε και μπορεί να τα εξήγηση αυτά με την λογική, γι’ αυτό και λέγονται θαύματα. Άναψα αμέσως το κερί, γιατί μόνο το κανδήλι είχα αναμμένο, όταν συνέβη αυτό, για να σημειώσω στο ημερολόγιο την ήμερα αυτή πού μου είχε παρουσιασθή ό Γέροντας, για να το θυμάμαι.
“Όταν είδα ότι ήταν ή ήμερα πού είχε κοιμηθή ό Γέροντας (10η Σεπτεμβρίου), πολύ λυπήθηκα και ελέγχθηκα, που μου πέρασε τελείως απαρατήρητη εκείνη η ήμερα. Πιστεύω να με συγχώρησε ο καλός πατέρας, γιατί εκείνη την ήμερα, από το φώτισμα το ηλιοβασίλεμα, είχα επισκέπτες στο Καλύβι και είχα κουραστή και ζαλιστή και ξεχάστηκα τελείως. Αλλιώς, κάτι θα έκανα για να βοηθηθώ ο ίδιος και να δώσω λίγη χαρά στον Γέροντα με ολονύκτια προσευχή».

Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

ΤΌ ΦΛΩΡΊΟΝ ΤΉΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΊΣΣΗΣ


Ὑπό τοῦ Γέροντος Μαξίμου Ἰβηρίτου

  Εἰς τά ἱστορικά Ἰβηριτικά Προσκυνητάρια, ἔνθα καταχωροῦνται ὀλίγα ἐκ τῶν ἀπείρων θαυμάτων τῆς Παναγίας Πορταϊτίσσης, ἀναφέρεται καί τό κατωτέρω, ὡς ἔχει:
«Τόν παλαιόν καιρόν ἀνεχώρησεν εἷς ὁδοιπόρος ἐκ τῆς ἐρήμου τοῦ Ἄθωνος. Ὁδοιπορῶν δέ καθ’ ὅλην τήν ἡμέραν ἔφθασε περί τό ἀπόγευμα εἰς τήν Μονήν τῶν Ἰβήρων. Ἐπειδή ὅμως ἐβιάζετο, δέν εἰσῆλθεν εἰς αὐτήν. Ἁπλῶς μόνον ἐζήτησεν ἀπό τόν θυρωρόν τοῦ Μοναστηρίου ὀλίγον ἄρτον καί μή λαβών τοῦτον ἀνεχώρησε νῆστις καί ἐν πλήρει πικρίᾳ, κατευθυνόμενος πρός τήν σκήτην τῶν Καρυῶν. Τοῦτο ὅμως ἐγένετο ἵνα ἀποδειχθῇ ἡ μέριμνα, τήν ὁποίαν ἡ Πάναγνος Δέσποινα εἶχε διά τήν Μονήν αὐτήν. Διότι ὁ ὁδοιπόρος, ἀπομακρυνθείς πολύ ἀπό τήν Μονήν, ἐκάθισεν εἰς μίαν πέτραν ἐπί τοῦ δρόμου διά νά ἀναπαυθῇ ὀλίγον, πάντοτε ὅμως στενάζων καί δακρύζων διά τήν στάσιν τοῦ θυρωροῦ. Ἐκείνην ἀκριβῶς τήν στιγμήν ἤκουσε βήματα ἀνθρώπου, ὁπότε μετά δυσκολίας ἐσήκωσε τήν κεφαλήν του. Τότε βλέπει μίαν ὡραιοτάτην γυναῖκα, ἡ ὁποία ἐκράτει εἰς τάς ἀγκάλας της ἕνα παιδί. Τόν πλησιάζει καί μέ συμπαθητικόν ὕφος καί γλυκεῖαν φωνήν τόν ἐρωτᾷ.
~Τί ἔχεις καί κλαῖς; Μήπως εἶσαι ἀσθενής; 
~ Ὄχι, ἀπαντᾷ ὁ ὁδοιπόρος, δέν εἶμαι ἀσθενής, ἀλλά πεινῶ, διότι ἐζήτησα ἀπό τόν θυρωρόν τῶν Ἰβήρων ὀλίγον ἄρτον, δέν μοῦ ἔδωσεν ὅμως. Ἡ γυνή τότε τοῦ λέγει.
 ~ Μή λυποῦ, τέκνον μου, κατά τοῦ θυρωροῦ, διότι θυρωρός τῆς Μονῆς τῶν Ἰβήρων εἶμαι ἐγώ. Λάβε αὐτό τό φλωρίον, ἐπίστρεψε στό Μοναστήρι καί ἀγόρασε μέ αὐτό ἄρτον, ἐγώ ἐδῶ θά σέ ἀναμένω. Ὁ ὁδοιπόρος πείθεται καί ἐπιστρέφει εἰς τήν Μονήν. Εὑρίσκει τόν θυρωρόν καί ζητεῖ ἄρτον πρός ἀγοράν, ἐγχειρίζων πρός αὐτόν συγχρόνως καί φλωρίον, τό ὁποῖον~ ὡς εἶπε~ τοῦ τό ἐδώρησε μία γυνή. 

Ὅταν ὁ θυρωρός ἤκουσε περί γυναικός, ἐξανέστη, μόλις δέ εἶδε καί τό φλωρίον εἰς τάς χεῖρας τοῦ πτωχοῦ ὁδοιπόρου ἀντελήφθη ἀμέσως ὅτι πρόκειται περί θαύματος καί ἔσπευσε νά κρούσῃ τόν Κώδωνα, ἵνα συναθροισθοῦν οἱ Πατέρες καί ἵνα τούς ἀναγγείλῃ τό γενόμενον. Συγκεντρωθέντες δέ οἱ Πατέρες ἤκουσαν τό παράδοξον γεγονός καί ἔμειναν κατάπληκτοι. Διεπίστωσαν ἀκόμη ὅτι τό φλωρίον, τό ὁποῖ¬ον ἔφερεν ὁ ὁδοιπόρος, ἦτο ἐκεῖνο τό ὁποῖον εἶχεν ἀφιερωθῆ εἰς τήν Εἰκόνα τῆς Πορταϊτίσσης καί τό ὁποῖον μετά πολλῆς εὐλαβείας ἐτοποθέτησαν καί αὖθις ἐπί τῆς Ἁγίας Εἰκόνος.

O παπά-Δημήτρης Γκαγκαστάθης με την Πρεσβυτέρα του Ελισάβετ.

Άθως Το Άγιον Όρος. Μια ταινία του Βασίλη Μάρου