ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Απόστολος Ανανίας ο οποίος εβάπτισε τον μέγαν Απόστολον των εθνών!

Ο Ανάνιος ο Απόστολος των Εβδομήντα
Ο Απόστολος Ανανίας ήτο μαθητής του Κυρίου και επίσκοπος εις την Δαμασκόν. Συγκατελέγεται μεταξύ των εβδομήκοντα Αποστόλων. Σύμφωνα με τις Πράξεις (θ´10-18) ήτο εκείνος ο οποίος έλαβε εντολήν από τον Θεό να συναντήση τον Σαούλ -τον μετέπειτα Απόστολον Παύλον, ο οποίος είχε τότε τυφλωθεί από Εκείνον– με σκοπό να τον θεραπεύση. Ο Ανανίας ήτο εκείνος ο οποίος εβάπτισε τον μέγαν Απόστολον των εθνών!

Image may contain: 3 people
Ήτο άνθρωπος μεγάλης υπακοής. Μετέβη στην οικίαν όπου εφιλοξενείτο ο Σαύλος, τον εθεράπευσε και τον εβάπτισε. Κατόπιν ο Απόστολος Ανανίας πήγε στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης, όπου -με την διδασκαλία του- προσήλθαν στον Χριστό πολυάριθμες ψυχές. 
Ο θόρυβος που δημιούργησε η αποστολική δράση του οδήγησε τον ηγεμόνα Λουκιανό να τον συλλάβη. Αφού προσεπάθησε με διαφόρους λεκτικούς τρόπους να τον απομακρύνη από την πίστη του, δίχως αποτέλεσμα, διέταξε τον βασανισμό του. Έτσι μαστιγώθηκε ο Ανανίας με νεύρα βοδιών και με σιδερένια νύχια έσχισαν τις πλευρές του, καίοντας εν συνεχεία τις πληγές με λαμπάδες. Τέλος, αφού τον οδήγησεν έξω από την πόλη, τον λιθοβόλησε. Έτσι, ο Απόστολος έλαβε τον αμαράντινο της δόξης στέφανο, για την απόλυτον υπακοή του στο θέλημα του Θεού.

Image may contain: 1 person
Τα λείψανά του μετεφέρθησαν στην Κωνσταντινούπολη. Στην Δαμασκό σώζεται η οικία του Αποστόλου, η οποία έχει διαμορφωθεί σε ναόν, όπου πιστεύεται ότι βαπτίσθηκε ο Απόστολος Παύλος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εις την Γραφήν δεν αναφέρει πως ήτο απόστολος, αλλά αναφέρεται ως απλός μαθητής όταν εβάπτισε τον Σαούλ, μετέπειτα απόστολο Παύλο. Αν εγένετο απόστολος θα εσυνέβη αργότερα, διότι εις την Γραφήν οι λεπτομέρειες δεν αποκρύπτονται ιδίως δι' ένα τόσο σημαντικό γεγονός και πρόσωπο, δηλ. την βάπτιση του Παύλου εκ του Ανανίου.

Βαπτίσεις τοτε έκαμαν και όλοι οι πιστοί ανεξαρτήτως διακονίας εντός Εκκλησίας, ως ο Φίλιππος εβάπτισε τον Αιθίοπα ευνούχο ενώ ήτο διάκονος, δηλ. υπεύθυνος δια την διανομήν τροφίμων εις τους πτωχούς αδελφούς.