Ο Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος
«Τα κανόνια του Σαράντα, από την Ήπειρο και την Πίνδο, πέρα, αγνάντια, κράτησαν κλειστές τις πύλες, τις καινούργιες Θερμοπύλες, μιας Πατρίδας αιωνίας, στα βουνά της Αλβανίας!»
Ο Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ως νεώτερος Λεωνίδας, με τους άντρες του, ως νεώτερους Σπαρτιάτες, ήταν οι ήρωες μαχητές της VΙΙΙης Μεραρχίας, οι οποίοι αντί του «Μολών λαβέ» επανάλαβαν το ΟΧΙ, που πριν από λίγες ώρες το είπε ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξας.
Το αθάνατο ΟΧΙ που υλοποίησαν στην Ήπειρο ο Στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος με τους Αξιωματικούς και Οπλίτες της ένδοξης Μεραρχίας με ηρωισμό και γενναιότητα, αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των στρατευμάτων του Άξονος και έδωσε θάρρος και ηθικό στην κατατρομαγμένη Ευρώπη απέναντι στην πολεμική μηχανή του Άξονος.
Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος του Γεωργίου και της Βασιλικής.
Ο πρώτος στρατηγός που νίκησε δυνάμεις του άξονα!
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και ώρα 5η πρωινή εξέδωσε την ακόλουθη Ημερησία Διαταγή:
Ὁ Πρέσβυς τῆς Ἰταλίας ἐν Ἀθήναις ἐζήτησεν ἀπό την Κυβέρνησιν ἡμῶν νά εἰσέλθῃ Ἰταλικός Στρατός εἰς τό ἔδαφος μας.
Ἡ Κυβέρνησις ἀπέρριψε την αἴτησιν ταύτην, καί διέταξεν ἀντίστασιν καί ἀπόκρουσιν τῆς εἰσβολῆς.
Ἤδη διανοίγεται τό στάδιον τῆς ἐκτελέσεως τοῦ ὑπερτάτου πρός τήν πατρίδα καθήκοντος δι’ ἀντιστάσεως μέχρις ἐσχάτων, συμφώνως πρός τό σχέδιον ἐνεργείας.
Ἀμυνθῆτε τοῦ ἰεροῦ Πατρίου ἐδάφους μετά φανατισμοῦ ἐναντίον τοῦ ἐπιδρομέως, ὅστις ἦλθε νά προσβάλῃ τοῦτο ἀναιτίως.
Ἀναμνησθῆτε τῶν ἐνδόξων παραδόσεων τοῦ Ἔθνους μας καί πολεμήσατε μετά λύσσης κατά τοῦ ἐχθροῦ.
Δείξατε εἰς αὐτόν, ὅτι εἲμεθα εἰς θέσιν νά τοῦ δώσωμεν τήν δέουσαν ἀπάντησιν, ὅπως ἔδωσαν καί οἱ πρόγονοί μας τό πάλαι εἰς τούς Πέρσας ἐπιδρομεῖς.
Ὁ Θεός ἄς βοηθήσῃ τόν τίμιον ὑπέρ Πατρίδος ἀγώνα μας καί ἄς εὐλογήση τά ὅπλα μας, διότι θά ἀγωνισθῶμεν ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν καί ὑπέρ τῆς Ἐλευθερίας μας.
Μέ τήν πεποίθησιν ἀκράδαντον ὑπέρ τῆς νίκης ἀναφωνῶ μεθ’ ἡμῶν.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
Ὥρα 5η
Ἰωάννινα τῇ 28 Ὀκτωβρίου 1940
ΧΑΡ. Γ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ Ὑποστράτηγος
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ.
Ο δαφνοστεφής Στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος πιστεύοντας ότι, μετά την άρνηση κατά πάγια τακτική της Γερμανίας να μην αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, δεν θα έπρεπε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Ιταλία, που επιδίωκε την προσάρτηση της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων, ή η Βουλγαρία, που επιδίωκε την προσάρτηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ελληνικής(Δυτικής) Θράκης, αλλά η διακυβέρνηση της χώρας να αναληφθεί από Έλληνες, αποφάσισε να συμμετάσχει με άλλους Στρατηγούς στην πρώτη κατοχική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσολάκογλου. Όχι για τιμές και δόξες, που είχε κατακτήσει στα πεδία των μαχών, αλλά για να συμβάλει στη διάσωση της Πατρίδας του.
Ορκίστηκε στις 18.30 ώρα της 30ης Απριλίου 1941 με άλλους Στρατηγούς στα παλαιά ανάκτορα, στο κτίριο της Βουλής. Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και προσωρινός Υπουργός Γεωργίας μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 1941, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και είχε γίνει αποδεκτή. Μαζί με άλλους 27 Ανώτατους Αξιωματικούς παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων. Καταδικάστηκε στη ποινή της κάθειρξης 5 1/2 έτη, την οποία έκτισε μέχρι της 5ης Οκτωβρίου 1949, οπότε του χαρίστηκε το υπόλοιπο της ποινής με Διάταγμα του Βασιλέως Παύλου. Το 1953 αποκαταστάθηκε και προήχθηκε στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Απεβίωσε στις 20 Φεβρουαρίου 1962 και την επομένη ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Σχόλιο
Δεν ήταν δοσίλογοι , ήταν ήρωες που δεν έβαλαν την καριέρα και τη ζωή τους πάνω από την Ελλάδα. Ήταν ο Τσολάκογλου και οι υπόλοιποι που σταμάτησαν μια άδικη σφαγή του ελληνικού στρατού προκειμένου να τρέξουν να σωθούν οι εναπομείναντες Άγγλοι στην χώρα μας.
Ήταν αυτοί που πέτυχαν τους ευνοϊκότερους όρους παράδοσης στους Γερμανούς από οποιαδήποτε άλλο κράτος. Ήταν αυτοί που κατάφεραν να διοικηθεί η Ελλάδα από Έλληνες και όχι από Γερμανούς όπως έγινε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Ήταν αυτοί που κατάφεραν να γυρίσουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες στα σπίτια τους και να μη καταλήξουν αιχμάλωτοι πολέμου όπως έγινε σε άλλες ίδιες περιπτώσεις.
Αυτοί οι ήρωες που από τα πεδία των μαχών βρέθηκαν στα υπουργεία της πρώτης κατοχικης κυβέρνησης, ήταν άνδρες του καθήκοντος, που ελπίζω να καταλαβαίνετε τι πάει να πει αυτό.
Πήραν το βάρος της συνθηκολογησης διασώζοντας χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες όταν πλέον η συνέχιση του πολέμου ήταν μάταιη, και ύστερα ανέλαβαν να διοικησουν την χώρα ως στρατιωτικοί μεν, αλλά από πολιτικό πόστο.
Όταν οι πιέσεις που δέχθηκαν ήταν έξω από κάθε συμφωνημενο με τους εισβολείς, τότε παραιτηθηκαν και αποσύρθηκαν, αλλά ακόμα κι έτσι είχαν προσφέρει έστω και μια ελάχιστη περίοδο προσαρμογής και σχετικής ασφάλειας στους Έλληνες.
Τιμή και δόξα στον Τσολάκογλου και στον Κατσιμητρο.
Δοσίλογος ήταν ο πρόγονος επιφανούς επιχειρηματία ο οποίος αυτός μαζί με άλλους τέσσερις καθόριζαν την τιμή της λίρας στη μαύρη αγορά κατά την διάρκεια της κατοχής.
2 σχόλια:
ποιος ο επιχειρηματίας;
K..................
Δημοσίευση σχολίου