ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά


Η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά έχει τη μοναδική ικανότητα να ζωντανεύει στο κάθε βήμα και να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σχεδόν μυστηριακή, όπου θρύλοι και γεγονότα «γίνονται ένα» με θαυμαστό τρόπο.

Επισκεφτείτε τη Μητρόπολη (Άγιο Δημήτριο), τον παλαιότερο ναό του Μυστρά, όπου σύμφωνα με την παράδοση, στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, το 1449.

Στο διώροφο πέτρινο κτίριο της αυλής της Μητρόπολης βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά. Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παντάνασσας, η οποία ιδρύθηκε το 1428. Η Παντάνασσα είναι γυναικείο μοναστήρι, το μοναδικό που εξακολουθεί να λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο

Δύο ακόμα μονές με μεγάλη ιστορία, είναι η Μονή της Περιβλέπτου, που πιθανότατα ιδρύθηκε από τον πρώτο δεσπότη του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνό και Μονή Βροντοχίου που ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και στο συγκρότημα της βρίσκονται δύο επιβλητικές εκκλησίες, οι Άγιοι Θεόδωροι και ο η Παναγία η Οδηγήτρια, που λέγεται και Αφεντικό.

Στην Άνω Χώρα ξεχωρίζουν τα Παλάτια των Δεσποτών που άρχισαν να κτίζονται σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση της καστροπολιτείας και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 15ου αιώνα. Αποτελούνται από την πτέρυγα των Καντακουζηνών, και την πτέρυγα των Παλαιολόγων. Στις οικίες γύρω από τα Παλάτια, πιθανότατα κατοικούσαν τα μέλη της αριστοκρατίας του Μυστρά. 
Ανάμεσα στις οικίες οι πιο σημαντικές είναι τα αρχοντικά Λάσκαρη και Φραγκόπουλου καθώς και το «Παλατάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: