To Αμπούντ είναι ένα γραφικό και αρχαίο παλαιστινιακό χωριό που βρίσκεται στην κεντρική Δυτική Όχθη, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περίπου 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ραμάλα και 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ. Στο παρελθόν, ο πληθυσμός του Αμπούντ ήταν ως επί το πλείστον χριστιανικός. Σήμερα, το ήμισυ του πληθυσμού των 2500 είναι χριστιανοί και το άλλο μισό είναι μουσουλμάνοι. Υπάρχει σχεδόν ίσος αριθμός Καθολικών και Ελληνορθόδοξων Αράβων Χριστιανών στο Αμπούντ, μαζί με ένα πολύ μικρότερο ποσοστό χριστιανών που ανήκουν στην Προτεσταντική Εκκλησία. Οι Χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι του χωριού ζουν μαζί αρμονικά.
Το Αμπούντ έχει μια μοναδική και αρχαία χριστιανική κληρονομιά. Στο Αμπούντ υπήρξε μια συνεχής χριστιανική παρουσία από τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το τριών χιλιετιών Αμπούντ έλαβε την πίστη του Χριστού από τον ίδιο τον Χριστό. Τα ερείπια της αρχαίας εκκλησίας του Μεσσία σηματοδοτούν την τοποθεσία όπου λέγεται ότι δίδαξε ο Ιησούς.
Το Αμπούντ έχει μια μοναδική και αρχαία χριστιανική κληρονομιά. Στο Αμπούντ υπήρξε μια συνεχής χριστιανική παρουσία από τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το τριών χιλιετιών Αμπούντ έλαβε την πίστη του Χριστού από τον ίδιο τον Χριστό. Τα ερείπια της αρχαίας εκκλησίας του Μεσσία σηματοδοτούν την τοποθεσία όπου λέγεται ότι δίδαξε ο Ιησούς.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο ρωμαϊκός δρόμος που ο Ιησούς και η Αγία Οικογένεια θα πρέπει να χρησιμοποιούσαν όταν ταξίδευαν μεταξύ της Γαλιλαίας και της Ιερουσαλήμ. Η Ορθόδοξη εκκλησία στο Αμπούντ, χτίστηκε τον 4ο αιώνα κατά τις ημέρες του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Τα Βυζαντινά κιονόκρανα της εκκλησίας φέρουν την μορφή του σταυρού και κλαδιά φοίνικα. Στο νότιο τοίχο του ναού υπάρχει μια πινακίδα στα Αραμαϊκά, τη γλώσσα του Ιησού. Υπάρχουν ερείπια από εννέα αρχαίες εκκλησίες μέσα και γύρω από το χωριό.
Σε ένα λόφο στα δυτικά του χωριού Αμπούντ και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται ένα αρχαίο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα.
Η ίδρυση του ναού της μονής χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο και σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους χρονολογείται στον έκτο αιώνα, ενώ άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα. Η εκκλησία που χτίστηκε περικλείει μια πολύ παλιά σπηλιά που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος κατοίκησης από την Αγία Βαρβάρα, μετά την απόδρασή της από τον πατέρα της. Η τοπική παράδοση το έχει, επίσης, ότι ο Ιησούς Χριστός είχε εμφανιστεί στην Αγία Βαρβάρα στη συγκεκριμένη σπηλιά, και ως εκ τούτου αυτός ο τόπος είναι ιερός επειδή ο Ιησούς Χριστός έχει εμφανιστεί μέσα σε αυτήν. Συνεπώς, ο τόπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ιερότητα και συνέχισε να χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι αυτή η εκκλησία είναι η αρχαιότερη και η πιο ιερή από όλες τις άλλες εκκλησίες του Αμπούντ
Οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επισκέπτονται την εκκλησία κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο 4 Δεκεμβρίου) για να πανηγυρίσουν την εορτή της Αγίας Βαρβάρας. Κατά την ημέρα αυτή, οι Ορθόδοξοι κάτοικοι του Αμπούντ πάνε εκεί με τα πόδια σε μια μεγάλη πομπή προκειμένου να τελέσουν την Θεία Λειτουργία, να προσευχηθούν, να ανάψουν κεριά στη σπηλιά, και για να γιορτάσουν.
Στις 31 Μαΐου 2002, η εκκλησία ανατινάχθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τη σημασία του ναού, και ότι τον κατεδάφισαν κατά λάθος. Από τότε η εκκλησία έχει ξανακτιστεί.
Τον Δεκέμβριο του 2000, Ισραηλινοί έποικοι που ζουν στους οικισμούς Ofarim και Beit Arye υποστηριζόμενοι από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν κατά του χωριού Αμπούντ και ξερίζωσαν πάνω από 4.000 ελαιόδεντρα που ανήκαν στους Παλαιστίνιους χωρικούς του Αμπούντ.
ΠΗΓΗ-noctoc-noctoc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου