Ανάμεσα στα κτίρια που έφεραν στο φως οι ανασκαφές περιλαμβάνεται ένα «ρωμαϊκό δημόσιο λουτρό, ένδειξη ότι ο οικισμός δεν ήταν ένα απλό χωριό ψαράδων, αλλά πόλη» εξηγεί ο καθηγητής Μορντεκάι Αβιάμ, του κολεγίου Κινερέτ.
Η μοναδική πηγή που αναφέρει την πόλη είναι ο ρωμαίος (εβραϊκής καταγωγής) ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος. Κατά τον Ιώσηπο η Βηθσαϊδά ήταν πράγματι αρχικά χωριό – από το οποίο κατάγονταν ο Ανδρέας, ο Πέτρος αλλά και ο Φίλιππος – το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε πόλη από τον βασιλιά της Ιουδαίας Φίλιππο Ηρώδη. Ο Ηρώδης μετονόμασε τη Βηθσαϊδά σε Ιουλία, προς τιμήν της συζύγου του αυτοκράτορα Αυγούστου, Λιβίας Δρουσίλλα, γνωστότερης ως Ιουλία Αυγούστα.
Αρχικά οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένας βυζαντινός οικισμός στο δέλτα του Ιορδάνη Ποταμού, αλλά στη συνέχεια εντόπισαν αρχαιότερα στρώματα και σκάβοντας βρήκαν τη ρωμαϊκή πόλη.
Υπάρχουν τρεις υποψήφιες τοποθεσίες για το πού βρισκόταν η Ιουλιάς, αλλά μετά την ανακάλυψη του ρωμαϊκού λουτρού και άλλων ευρημάτων της ίδιας περιόδου οι αρχαιολόγοι θεωρούν πλέον ότι η θέση στην οποία σκάβουν τώρα – η περιοχή ελ Αρατζ στο δέλτα του Ιορδάνη ποταμού στη βόρεια όχθη της θάλασσας της Γαλιλαίας – είναι κατά πάσα πιθανότητα η σωστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου