ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Κήρυγμα εορτής Τριών Ιεραρχών

  

Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί μου, είναι αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, τους μεγίστους φωστήρας και διδασκάλους της Εκκλησίας μας. Τον Μέγα Βασίλειο, τον Θεολόγο Γρηγόριο και τον Χρυσόστομο Ιωάννη. Το σημερινό Ευαγγέλιο αλλά και το κείμενο του Αποστόλου που ακούσαμε είναι αφιερωμένα σ’ αυτούς. Μας μιλούν και μας τονίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και πως πρέπει να εφαρμόζουμε τις εντολές του Θεού, αλλά και πώς να αγωνίζονται όλοι εκείνοι οι οποίοι τάχθηκαν να είναι με την παράταξη του Κυρίου.

  Οι άγιοι αυτοί Τρείς Ιεράρχες προικισμένοι από τον Θεό με πολλά φυσικά χαρίσματα, με σοφία, με σύνεση και με μυαλό, τα αξιοποίησαν και τα καλλιέργησαν με κόπο και αγώνα. Σπούδασαν και φρόντισαν ώστε αυτά τα χαρίσματα να αξιοποιηθούν μέσα στην Εκκλησία και για την Εκκλησία. Έγιναν οι λύχνοι για να φωτίσουν όλους τους «εν τη οικία» δηλαδή τους ανθρώπους της Εκκλησίας αλλά και την οικουμένη ολόκληρη. Έγιναν δηλαδή οικουμενικοί διδάσκαλοι. Η ζωή τους, η κοινωνική προσφορά τους μέσα από τα κείμενα που σώθηκαν και συνέγραψαν είναι πνευματικός ποταμός ανεξάντλητος. Είναι πηγή αέναος και συνεχώς τροφοδοτεί την θεολογία της Εκκλησίας μας και η Θεολογική Επιστήμη και άλλες θεωρητικές επιστήμες και η ψυχολογία αντλούν μέσα από τα κείμενα αυτών των Τριών Μεγάλων Πατέρων πορίσματα τα οποία και στην εποχή μας είναι ωφέλιμα και επίκαιρα ώστε να θαυμάζει κανείς τις πνευματικές και επιστημονικές ικανότητες αυτών των ανθρώπων.

Αλλά δεν θαυμάζουμε μόνον τις πνευματικές και νοητικές ικανότητες τους. Άξιον θαυμασμού είναι και η αγία ζωή τους. Ο αγώνας τους ο πνευματικός, η άσκησή τους, έτσι ώστε ο λόγος τους να ταιριάζει απολύτως με τον τρόπο ζωής τους, εφάρμοσαν δηλαδή το ότι «η πράξις είναι επίβασις της θεωρίας».

Στην κυριολεξία εξάντλησαν και ανάλωσαν τη ζωή τους για να γίνουν γνήσιοι εργάτες και κήρυκες του Ευαγγελίου.
Έγιναν «φώτα του κόσμου», πόλις «επάνω όρους κεμένη» κατά το λόγο του Κυρίου.

Διαβάζοντας την βιογραφία ενός εκάστου θα δούμε ότι η ζωή τους πέρασε μέσα από σκληρή άσκηση, από καθημερινό πνευματικό αγώνα από σπουδές πολύχρονες, από συκοφαντίες, από διωγμούς και ταλαιπωρίες πολλές προς δόξαν Χριστού.

Μα δεν λύγισαν, δεν φοβήθηκαν τους ισχυρούς της εποχής τους, δεν πρόδωσαν την ορθόδοξη πίστη τους ποτέ και εις το ελάχιστον. Πάντα όρθιοι σε μια εποχή που οι αιρέσεις ταλάνιζαν την Εκκλησία του Χριστού, αυτοί ως καλοί κυβερνήτες οδηγούσαν την κιβωτό της Εκκλησίας σε λιμάνι ασφαλές.

Πόσα μας διδάσκουν με τον λόγο τους αλλά προ παντός με το παράδειγμα της ζωής τους και το ορθόδοξο φρόνημα τους.

Σε καιρούς που η πίστη μας δοκιμάζεται και οι άνθρωποι ταλαντεύονται, που οι προκλήσεις είναι πολλές και φοβερές, εμείς να μένουμε δυνατοί και στερεοί στην ζωή και στο ορθόδοξο φρόνημα μας.

Να θυμόμαστε την εποχή των τριών αυτών μεγάλων πατέρων, τι προκλήσεις και τι κινδύνους αντιμετώπισαν για να μείνουν όρθιοι στην ορθόδοξη πίστη αλλά και να κρατήσουν όρθιο τον λαό του Θεού να μην αλλοιωθεί από τις φοβερές αιρέσεις της εποχής.

Να παρακαλούμε αδελφοί μου ώστε ο Κύριός μας να αναδεικνύει και να φανερώνει πατέρες και διδασκάλους μέσα στην Αγία του Εκκλησία αλλά και κληρικούς αγνούς και κατάλληλους να ποιμαίνουν και να οδηγούν το ποίμνιο του Χριστού μας στην σωτηρία κατά το πρότυπο των Τριών μεγίστων πατέρων της Τρισηλίου Θεότητος. Αμήν!

Γραπτό  κήρυγμα  της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας  (30-01-2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια: