ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η κάρα της Αγίας Τατιάνας στην Κραιόβα της Ρουμανίας

Η Αγία Μάρτυς Τατιανή καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου του Σεβήρου (222-235 μ.Χ.). Ο πατέρας της είχε διατελέσει ύπατος.
Η Αγία Τατιανή είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας και στην υμνολογία παρίσταται ως μαθήτρια των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η επισημότητα της καταγωγής της και ο ένθεος ζήλος με τον οποίο εκτελούσε τα διακονικά της καθήκοντα, έδωσαν στην Τατιανή περιφανή θέση μεταξύ των Χριστιανών. Και οι Εθνικοί όμως είχαν ακούσει περί αυτής και δεν μπορούσαν να δεχθούν το γεγονός ότι μια τέτοια γυναίκα καταφρονούσε τις κοσμικές βλέψεις και περιφρονούσε τα είδωλα, για να υπηρετεί με τόση αυταπάρνηση τους Χριστιανούς και να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Κυρίου.
Όταν, επί Σεβήρου, διατάχθηκε δίωξη των Χριστιανών, η Τατιανή συνελήφθη και επειδή διεκήρυττε την πίστη της στον Χριστό, την οδήγησαν μπροστά στο βασιλέα και μαζί με αυτόν εισήλθε σε ένα ειδωλολατρικό ναό. Εκεί όμως η Αγία, με μια θερμή προσευχή στο Χριστό, συντάραξε τα ξόανα (τα ξύλινα αγάλματα) των θεοτήτων της ειδωλολατρίας και τα γκρέμισε στο δάπεδο. Για τον λόγο αυτό την υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Την κτύπησαν και με σιδερένια νύχια της ξέσκισαν τα βλέφαρα. Έπειτα την κρέμασαν και της ξύρισαν το κεφάλι. Ακολούθως την έριξαν πάνω σε φωτιά, αλλά δεν έπαθε τίποτα. Κατόπιν την έριξαν σε πεινασμένα άγρια θηρία, αλλά αυτά δεν τόλμησαν να την βλάψουν. 

Σχετική εικόνα
Η κάρα της Αγίας Τατιανής μαζί με λείψανα των Αγίων Σεργίου,Βάκχου και Νηφωνος Κων/λεως

Μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως(1453)όταν ηγεμόνας ήταν ο ευσεβής Νεάγκοε Μπασαράμπ,οι άρχοντες Κραιοβέστι έφεραν την κάρα της Αγ.Τατιανής,μαζί με το λείψανο του Αγ.Γρηγορίου του Δεκαπολίτου(Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩ) στην Μονή Μπίστριτσα.Το 1955 μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγ.Δημητρίου της Κραιόβας-Ρουμανία

Ύστερα από όλα αυτά, οι ειδωλολάτρες, έκοψαν την Τίμια κεφαλή και κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αγία εισήλθε με το στέφανο της δόξας στη χαρά του Κυρίου της. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ,(ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ,ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΑ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝΕ-) ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΩ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΤΟ ΙΆΣΙ.ΠΟΣΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ , ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΤΑΤΙΑΝΗ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΙΑ ΜΟΥ ...

Ανώνυμος είπε...

Αξιοθέατα-
Εκκλησία Παναγία Ντούντου - χτίστηκε μεταξύ 1750 και 1756, ανακαινίστηκε το 1844, αφού καταστράφηκε από σεισμό το 1831. Οι τοιχογραφίες ολοκληρώθηκαν από το Γκεόργκε Ταταρέσκου.
Καθεδρικός Αγίου Δημητρίου - χτίστηκε μεταξύ 1889 και 1933 στη θέση παλιότερης εκκλησίας του 1490.
Εκκλησία του Μοναστηριού Κόσουνα - το παλιότερο σωζόμενο κτίριο στην Κραϊόβα, χρονολογούμενο από το 1483.