ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αγγλικανός Ιερέας-Καθηγητής προσχωρεί στην Ορθοδοξία

  
Στο τελείωμα του χρόνου την 31 Δεκεμβρίου του 2011 ο Wayne Burke τελείωνε τη θητεία του στην Αγγλικανική Εκκλησία και η 1 Ιανουαρίου 2012 τον βρήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εγκριθείσης της αιτήσεώς του για εισδοχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα και κατηχηθείς υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρoς Ιωάννου Μεσολωρά εχρίσθη υπό του ιδίου δι΄ Αγίου Μύρου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου το εσπέρας της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου του 2012 στον ίδιο Ναό δέχθηκε την πρώτη του Θ. Κοινωνία.
  Ο Wayne βαπτίστηκε νήπιο στην Επισκοπελιανή Εκκλησία του Σαν Φραντζίσκο της Καλιφόρνιας. Υπηρέτησε σαν παπαδοπαίδι και μέλος εκκλησιαστικής συμφωνικής χορωδίας. Πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στην επικοινωνιακή ρητορική στο πανεπιστήμιo του Σαν Φραντζίσκο και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας. Τις θεολογικές και ιερατικές του σπουδές, προκειμένου να χειροτονηθεί ιερέας, τις έκανε στο St. Stephen’s House της Οξφόρδης. Έγινε και αναγνώστης της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στην Οξφόρδη γνώρισε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο και καθηγητή στο εκεί Πανεπιστήμιο Κάλλιστο Ware του οποίου και μελέτησε τα περίφημα βιβλία: The Orthodox Church, The Orthodox Way και Lenten Triodion. Η Αγγλικανική εκκλησία του πρότεινε να γίνει ιερέας πράγμα που απεδέχθη, ζήτησε όμως να κάνει την πρακτική του στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη, όπως και έγινε. Εδώ έμαθε πολλά για την Ορθόδοξη λατρεία και την εκκλησιαστική Μουσική. 
  Εν συνέχεια διάκονος και ιερέας της Αγγλικανικής εκκλησίας χειροτονήθηκε από τον Επίσκοπο Γιβραλτάρ Geoffrey Rowell και υπηρέτησε ως αναγνώστης, διάκονος και ιερέας στην Αγγλικανική Εκκλησία του St. Paul’s στην Αθήνα. Εδώ έρχεται σε επαφή στο Αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο στην πνευματική καθοδήγηση του οποίου τον είχε αναθέσει ο Αγγλικανός Επίσκοπoς τοῡ Γιβραλτάρ.
  Ο Wayne υπήρξε μέλος του Αγγλικανικού–Ορθοδόξου Διαλόγου, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητος του St. Alban και St. Sergius στην Αθήνα, συμμετείχε σε μία αποστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη της Leadership 100 society της Αμερικής. Σήμερα διδάσκει Ρητορική και επικοινωνία στο DEREE, το Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας.
  Είναι νυμφευμένος με ορθόδοξο γάμο (του μυστηρίου τελεσθέντος υπό του υποφαινομένου και του π. Χαραλ. Χαρίτου στα Σπήλια Κεφαλλονιάς) με την Κεφαλλονίτισα φιλόλογο καθηγήτρια Άννα- Μαρία Κωνσταντάκη και έχουν μία θυγατέρα την Μαρία – Ουρανία. Έτσι γνώρισε και τον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής του παρουσιάστηκε στο όνειρό του συνοδευόμενος από μία καλόγρια, του έτεινε το χέρι και τον κάλεσε κοντά του. Η πρόσκληση του «των Ορθοδόξων προστάτη» Αγίου Γερασίμου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική του απόφαση να εγκαταλείψει την Αγγλικανική εκκλησία, της οποίας παρακολουθούσε με θλίψη την συνεχή «απόκλιση από την παράδοση», και να ζητήσει καταφύγιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία

του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ Ιωάννη Μεσολωρά, Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου/πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: