ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ξενάγηση στη μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου

Δημαρχείο Αθηνών: ξενάγηση στη μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Λεπτομέρεια από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχείο Αθηνών.

Ειδική ξενάγηση στους χώρους του Δημαρχείου Αθηνών, όπου υπάρχει η μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου, διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Φώτης Κόντογλου. Από τον “Λόγο” στην “Έκφρασι”. Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα», η οποία πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:00, ο αναπληρωτής Kαθηγητής του Tμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παυλόπουλος, και οι Ιστορικοί της ΤέχνηςΖέττα Αντωνοπούλου και Γιώργος Μυλωνάς, θα παρουσιάσουν τα 28 τοιχογραφημένα μέτρα, όπου ο Φώτης Κόντογλου ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του γένους και αναστήλωσε το πάνθεον της Ρωμιοσύνης.

«Μιχαήλ Ψελλός, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος». Τμήμα της τοιχογραφίας του Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχείο Αθηνών.

Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός, που πρωτοστάτησε στο κίνημα για τη στροφή της ελληνικής τέχνης προς την πνευματική ένταση της βυζαντινής παράδοσης και τη δροσιά της λαϊκής ζωγραφικής, κατέθεσε ένα έργο-σταθμό στη γόνιμη διαδρομή του.
«Περικλής». Τμήμα της τοιχογραφίας του Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχείο Αθηνών.

Στην τοιχογραφία του στο Δημαρχείο Αθηνών παρελαύνουν αγωνιστές, στρατηγοί, ηγεμόνες, βασιλείς, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, άγιοι και απεικονίζονται ιστορικά γεγονότα από τη διαχρονία του Ελληνισμού. Μυθολογικοί ήρωες, όπως ο Θησέας, ιστορικά πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, βυζαντινοί αυτοκράτορες και πολέμαρχοι σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όλοι τους αποδίδονται με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Γιατί, λοιπόν, ο Κόντογλου αναβαπτίζει όλα τα ιστορικά πρόσωπα με βυζαντινό «πρόσωπο»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: