ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Αγία Oda του Brabant, η τυφλή πριγκίπισσα της Σκωτίας.


Ημέρα μνήμης 28 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου

Αφού ο άγιος Hubert (ημέρα μνήμης 3/16 Νοεμβρίου) μετέφερε πανηγυρικά τον Δεκέμβριο του 718 τα λείψανα του αγίου Lambert από το Maastricht στο Liège (Βέλγιο), πολλά θαύματα συνέβησαν στον τάφο του μαρτυρικού επισκόπου. 

Οι ιστορίες σχετικά με θαυματουργικές θεραπείες εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά. Άνθρωποι που ήταν άρρωστοι για χρόνια και δεν είχαν κανένα όφελος από άλλους αγίους τόπους, μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνουν, επισκέφτηκαν τον τάφο αυτού του αγίου. Πολλοί θεραπεύτηκαν στον τάφο του αγίου Lambert. 
Οι ιστορίες σχετικά με τις θαυματουργικές θεραπείες του αγίου Lambert έφτασαν και στη Σκωτία, όπου οι άνθρωποι για χρόνια ακούραστα επικαλούνταν την βοήθεια όλων των αγίων για να θεραπευτεί η Oda, η όμορφη κόρη του βασιλιά. 
Το γλυκό της πρόσωπο τραβούσε την προσοχή παρότι τα μάτια της ήταν νεκρά. Η νεαρή κοπέλα δεν είχε δει ποτέ της το φως της ημέρας. Οι γονείς της είχαν πάει σε πολλά προσκυνήματα στην Σκωτία, στην Αγγλία και στην υπόλοιπη ήπειρο. Μόλις τα νέα για τις θαυματουργικές θεραπείες του αγίου Lambert έφτασαν στην Σκωτσέζικη βασιλική αυλή, το βασιλικό ζεύγος αποφάσισε να στείλει την κόρη του στο Liège.
Η Oda έφτασε στο Liège ανάμεσα σε μία μεγάλη ομάδα από άλλους προσκυνητές. Προσευχήθηκε και έκανε αγρυπνία αμέσως την νύχτα της άφιξης της στον τάφο του αγίου Lambert. Όταν κόντευε να ξημερώσει αποκοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε, είδε τον ήλιο να λάμπει για πρώτη φορά στη ζωή της. Ευγνώμων για το θαύμα το οποίο έκανε ο Θεός μέσα από τον άγιο Lambert, η Oda υποσχέθηκε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής της στην υπηρεσία του Θεού.
Πολλά λέγονταν για την θαυματουργική θεραπεία της αφότου επέστρεψε στην Σκωτία αλλά λέγονταν και πολλά για την ξεχωριστή ομορφιά της η οποία τώρα πλησίαζε την τελειότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιππότες, δούκες, πρίγκιπες και ακόμη και βασιλιάδες ζήτησαν από τον βασιλιά το χέρι της κόρης του. Παρότι η Oda είχε ξεκαθαρίσει στον πατέρα της πως δεν ενδιαφερόταν για γάμο, ο πατέρας της δεν έδωσε καμία σημασία στις επιθυμίες της. Διάλεξε έναν σύζυγο για αυτή και όρισε την ημερομηνία του γάμου. Βλέποντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτή και η πιστή υπηρέτρια της έφυγαν από το κάστρο κρυφά τα μεσάνυχτα.

Οι δύο ευλαβείς και θεοσεβείς γυναίκες περιπλανήθηκαν μέσα στην Αγγλία, διέσχισαν την ήπειρο και ταξίδεψαν μέσο της Γαλλίας στην Ιταλία. Στην Ρώμη επισκέφτηκαν τους τάφους των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Έπειτα ταξίδεψαν νότια στην περιοχή Monte Gorgana στην Απουλία, όπου το 390 ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είχε εμφανιστεί σε έναν βοσκό και όπου υπήρχε ακόμη ένα ιερό. Στο ιερό, η Oda έκοψε ένα σκληρό καλάμι το οποίο την βοήθησε στην υπόλοιπη ζωή της.

Έπειτα οι γυναίκες κατευθύνθηκαν προς τον βορρά. Αφού ταξίδεψαν μέσα από τις Άλπεις και τις Αρδέννες, ακολούθησαν τον ποταμό Maas, ώσπου έφτασαν στην περιοχή της Venray. Ήλπισαν πως θα μπορούσαν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην ειρήνη και την ησυχία υπηρετώντας τον Θεό στην απομακρυσμένη Peelland (δεν γνωρίζω σε ποια περιοχή αναφέρεται).

Η παρουσία τους δεν πέρασε απαρατήρητη. Τα πολλά πουλιά που κελαηδούσαν γύρω από την καλύβα τους τα οποία προσγειώνονταν για να φάνε κομμάτια από φαγητό και ψίχουλα από το ψωμί τράβηξαν την προσοχή των κατοίκων της περιοχής. Άνθρωποι από τα περίχωρα μαζεύτηκαν για να δουν τι γινόταν. Αυτό δεν ήταν τόσο κακό γιατί μετά άφησαν την γυναίκα στην ησυχία της. Όμως οι νεαροί άνδρες ενδιαφέρονταν πολύ για την Oda η οποία ήταν ξεχωριστά όμορφη και άρχισαν να βάζουν εμπόδια. Τελικά, η Oda και η υπηρέτρια της εγκατέλειψαν την περιοχή.

Έχτισαν μια νέα καλύβα στην περιοχή Weert στην μέση ενός βάλτου. Προκειμένου να προστατέψουν την ταπεινή κατοικία τους από τον άνεμο, το χαλάζι, τη βροχή και το χιόνι και να κρυφτούν από τη θέα του κόσμου, η Oda φύτεψε μερικούς θάμνους. Την επόμενη ημέρα είχαν κιόλας μεγαλώσει και είχαν γίνει ένας πυκνός φράκτης. Με αυτό τον τρόπο, ο Θεός προστάτεψε τις δούλες του.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας της την αναζητούσε. Αφού την αναζήτησε για πολύ καιρό έφτασε στο πανδοχείο του Weert. Όταν πλήρωσε τον λογαριασμό του, ο πανδοχέας παρατήρησε πως πλήρωσε με τα ίδια νομίσματα που είχαν πληρώσει και κάποιες γυναίκες που ζούσαν στον βάλτο. Ο πατέρας της αγίας Oda κατάλαβε πως η κόρη του πρέπει να βρισκόταν κάπου στην περιοχή. Όταν πλησίασε στην καλύβα τους, του επιτέθηκαν καρακάξες. Όσο σκληρά και να προσπαθούσε, δεν μπορούσε να δει την κόρη του. Τελικά επέστρεψε στην Σκωτία χωρίς να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο του.

Παρότι ο Θεός προστάτεψε την δούλη Του, η αγία Oda δεν ένιωθε ασφαλής πλέον σε αυτόν τον τόπο. Τώρα ήταν μόνη της καθώς η υπηρέτρια της είχε πεθάνει εκείνο το διάστημα. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι την επισκέπτονταν για να την συμβουλευτούν.
Έτσι αποφάσισε να πάει ποιο βαθιά στην ερημιά.
Έχτισε, για τρίτη και τελευταία φορά, μια καλύβα σχεδόν εφτά χιλιόμετρα βόρεια από το σημερινό Eindhoven (στην Ολλανδία). Κοιμήθηκε εκεί γύρω στο έτος 726.

Όταν πέθανε στη μέση της νύχτας, ένα λαμπερό φως φάνηκε να υψώνετε μέσα από την καλύβα της και να κατευθύνετε προς τον ουρανό. Οι κάτοικοι νόμισαν πως η καλύβα της πήρε φωτιά και πήγαν να βοηθήσουν. Έσκαψαν έναν τάφο εκεί για την ευλαβή παρθένα. Ο Θεός έκανε πολλά θαύματα εκεί και έτσι πολλοί προσκυνητές άρχισαν να επισκέπτονται τον τόπο της ταφής της. Η γη στην οποία στεκόταν η καλύβα της ανήκε σε μια αριστοκράτισσα από την περιοχή Rode (στην Wikipedia βρήκα πολλές περιοχές με αυτό το όνομα, δεν διευκρινίζετε από ποια ακριβώς ήταν.) Μόλις άκουσε για αυτά τα θαύματα, έχτισε μια εκκλησία πάνω από τον τάφο της αγίας Oda. Στην πορεία του χρόνου, πολλοί άνθρωποι πήγαν να μείνουν εκεί και στα περίχωρα αυτής της περιοχής η οποία σήμερα έχει το όνομα Αγία Oedenrode.

Για τον άγιο Lambert εδώ

Αγγλικό κείμενο-http://www.pravoslavie.ru/english/75770.htm

Μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: