ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου και Αλησμόνητες Πατρίδες

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνού (Kilise Cami) στο παλιό χωριό Καρβάλη (Güzelyurt) στην Καππαδοκία. 
Η Καρβάλη ήταν κωμόπολη της μικρασιατικής Τουρκίας με αρχική ονομασία Ναζιανζό, μετέπειτα «Γέλβερι» και τώρα Γκιουζέλγιουρτ (Guzel Yurt = όμορφο χωριό) και μέχρι το 1924 είχε 2.000 περίπου Έλληνες.
Εδώ στην Καρβάλη χτίστηκε τον 4ο αιώνα ο Ναός του Αγίου από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, όταν ο Άγιος Γρηγόριος κοιμήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 390, σε ηλικία 61 ετών.
Έχει το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μικρότερος. Η εκκλησία είχε ανακαινιστεί αρκετές φορές από την ελληνική κοινότητα πριν τον ξεριζωμό και το 1924 μετατράπηκε σε τζαμί. Οι ξεριζωμένοι Έλληνες έσωσαν από τον Ναό τους όλα τα τιμαλφή, όμορφες εικόνες, ασημένια καντήλια, και τα Άγια λείψανα των Αγίων και τα μετέφεραν με καράβι στη νέα τους πατρίδα. Η αρχική χρυσή καμπάνα παρέμεινε στην εκκλησία, αλλά τώρα είναι στο Αφιόν Μουσείο. Ένας μιναρές αντικατέστησε το καμπαναριό που είχαν δωρίσει κάτοικοι τις Οδησσού,. Στο εσωτερικό του ναού, μπορεί κανείς να δει μόνο ίχνη από τοιχογραφίες, οι οποίες καλύπτονται με ασβέστη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο θρόνος ήταν ένα δώρο από Τσάρου Νικολάου του 1ου τον 18ο αιώνα.
Εδώ φυλασσόταν από το 390 το Ιερό σκήνωμα τού Αγίου Γρηγορίου, μαζί και τα άγια λείψανα του πατέρα του Γρηγορίου Μητροπολίτου Ναζιανζού, ως το 1923-1924.
Οι τέσσερις μεγάλες Εικόνες που ήταν στο τέμπλο, ο Χριστός, η Παναγία, οι τρεις Ιεράρχες και ο Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι τώρα στην νέα εκκλησία στο χωριό Νέα Καρβάλη στη βόρεια Ελλάδα. 
Εδώ στη Νέα Καρβάλη προς τιμήν τού Αγίου Γρηγορίου χτίσθηκε Ναός, ο οποίος είναι ιδίου αρχιτεκτονικού ρυθμού όπως στην Καππαδοκία και από το 1924 φυλάσσεται το σεπτό σκήνωμα του Αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: