ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ιερός Ναός Αγ.Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου


  Ανάμεσα στα πολυώροφα παλαιά κτήρια, στην καρδιά της παραδοσιακής πόλης της Κέρκυρας, στη συνοικία των Αγίων Πατέρων προβάλλει ο όμορφος ομώνυμος ναός, που στεγάζει και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης.
 Χρονολογείται στον 15ο αιώνα, στην εποχή της Βενετικής κυριαρχίας στο νησί. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά για αυτόν στις πηγές ανάγεται στο 1498, όταν η ιδιοκτήτριά του με διαθήκη της τον άφησε στο Ιερό Τάγμα των ιερέων της πόλης και στους συνδίκους (εκπροσώπους του συμβουλίου της κερκυραϊκής κοινότητας). 
 Με τη διοίκηση και τη λειτουργία του συνδέονται πολλά γνωστά ονόματα της κερκυραϊκής κοινωνίας, που αναφέρονται σε σχετικά έγγραφα, ενώ τον 17ο αιώνα φαίνεται ότι είχε στην κατοχή του πολλά κτήρια μέσα στην πόλη και στην ύπαιθρο της Κέρκυρας. 
Το 1768 ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή επάνω από την είσοδό του. 
 Καταστράφηκε από βομβαρδισμό γερμανικών αεροπλάνων το 1943 και τότε κάηκαν όλα τα ξύλινα στοιχεία του και παρέμειναν μόνο οι εξωτερικοί πετρόκτιστοι τοίχοι, αλλά αναστηλώθηκε πλήρως τη δεκαετία του 1990 με μέριμνα της Μητρόπολης.

 Εξωτερικά ο ναός έχει την όψη ενετικού μνημείου και θυμίζει έντονα τα υστερομπαρόκ μνημεία της Βενετίας. Τη μορφή αυτή απέκτησε με την ανοικοδόμηση του 1768, όταν η πρόσοψή του απέκτησε τριμερή σύνθεση και η οροφή του έγινε ψηλότερη.

  Τότε κατασκευάσθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και διακοσμήθηκε το εσωτερικό με τοιχογραφίες, χωρίς ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αλλά με μεμονωμένες παραστάσεις στις κόγχες του ιερού και στους πλευρικούς τοίχους, όπως ήταν η συνήθεια της εποχής. Από τις παλαιές φορητές εικόνες αξιόλογες είναι εκείνες που εικονίζουν τους Προφήτες και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα βενετσιάνικης τεχνοτροπίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λίθινο δάπεδο, το μοναδικό που έχει σωθεί στο σύνολό του.
 Ο ναός είναι αφιερωμένος στους 318 Πατέρες της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας και εορτάζει 42 ημέρες μετά το Πάσχα, αλλά τιμάται και στο όνομα του Αγίου Αρσενίου μητροπολίτου Κερκύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: