ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Τα πραγματικά γεγονότα της μεταφοράς του ιερού σκηνώματος του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα



Πολλές δημοσιεύσεις πρόσφατα αναφέρουν εσφαλμένα πως κατά την μεταφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα δεν επετράπη η είσοδος του στον Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς επιρρίπτοντας ευθύνες στους εφημερίους του Ναού, στον Νεωκόρο τον νεκροθάφτη και όπου αλλού νομίζουν για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του Αναγνώστη αδιαφορώντας για την ιστορική αλήθεια. 
  Πολλοί επικαλούνται μια αναφορά του Σώτη Χονδρόπουλου χωρίς να μπουν στον κόπο να ψάξουν για άλλες πηγές και μια φωτογραφία στην είσοδο του Ναού χωρίς να την παρατηρήσουν με προσοχή. 
 Η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία όμως είναι αυτή του ανθρώπου που ανέλαβε την ευθύνη να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες και να μεταφέρει το σκήνος του αγίου στην Αίγινα και αυτός είναι ο αείμνηστος μαθητής του Αγίου Πρωθιερέας Άγγελος Νησιώτης, εφημέριος στη Ζωοδόχο Πηγή της οδού Ακαδημίας. 

 Σύμφωνα λοιπόν με γραπτή μαρτυρία του π. Αγγέλου όταν εκοιμήθη ο Άγιος προέκυψε αμέσως θέμα ταφής γιατί ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος που είχε μεγάλη ευλάβεια στον Άγιο ήθελε η ταφή να γίνει στον προαύλιο χώρο της Ριζαρείου Σχολής και είχε προς τούτο συγκαλέσει το Δ.Σ της Σχολής για να λάβει απόφαση. Οι Μοναχές της Συνοδείας του Αγίου τον ήθελαν κοντά τους στο Μοναστήρι τους στην Αίγινα. Η μοναχή Ευθυμία που συνόδευε τον Άγιο στην ασθένειά του στο Νοσοκομείο ζήτησε από τον π. Άγγελο να φύγουν από την Αθήνα πριν ληφθεί απόφαση και χωρίς να το ξέρει κανείς, έτσι και έγινε. Έφυγαν γρήγορα και μέσω της λεωφόρου Συγγρού έφτασαν στον Πειραιά και οδήγησαν το Σκήνωμα στην Αγία Τριάδα που επειδή δεν είχαν ειδοποιήσει κανένα ήταν κλειστή κι έτσι τοποθέτησαν το λείψανο, με κλειστό το φέρετρο. στον Νάρθηκα μέχρι να έρθει το πλοίο "Πτερωτή " για να φύγουν για το νησί. 
 Όταν όμως ο Εφημέριος του Ναού αείμνηστος π Αλέξανδρος Ψυχογιός, πήγε για την εφημερία του και είδε τα γενόμενα παρακάλεσε να βάλουν τον άγιο μέσα στον Ναό, οι Μοναχές που φοβήθηκαν μήπως κλείσουν τις πόρτες και τελικά ο άγιος μείνει στην Αθήνα αρνήθηκαν ευγενικά, εν τω μεταξύ έφτασε ο τότε Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Φωστίνης, πνευματικό παιδί του Αγίου, που μαζί με τον εφημέριο του Ναού, άνοιξαν το φέρετρο και έκπληκτοι είδαν τον Άγιο ιδρωμένο, τοποθέτησαν στα χέρια του Αγίου το ιερό Ευαγγέλιο που πήραν από την Αγία Τράπεζα του Ναού και στη συνέχεια τέλεσαν τρισάγιο και κατόπιν με προτροπή του Παντελεήμονος Φωστίνη μεταφέρθηκε το λείψανο στο γνωστό σημείο για να βγεί λόγω του φυσικού φωτισμού καθαρή φωτογραφία είς ανάμνηση ιερή πριν αναχωρήσει για την Αίγινα.
   Στο τελευταίο ταξίδι προς το Νησί του συνόδεψαν τον Άγιο εκτός από τις Μοναχές ο Αρχιμ. Παντελεήμων Φωστίνης, μ.τ. Μητροπολίτης Χίου, ο π. Άγγελος Νησιώτης και ελάχιστα πνευματικά παιδιά του Αγίου που πληροφορήθηκαν με άκρα μυστικότητα τα σχετικά. Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στον τόμο "Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως", του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου Αθήνα 1985 Β Έκδοση. Καθώς και σε προφορικές διηγήσεις του π. Αγγέλου που είχα την μεγάλη ευλογία να γνωρίσω λόγω του μεγάλου συνδέσμου του με τους αείμνηστους Γεροντάδες μου Αρχιερείς Τίτο και Τιμόθεο Ματθαιάκη.

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Καταλαβαίνετε τόσο από το ύφος όσο και από το απολογητικό τρόπο γραφής αλλά και από τις παιδαριώδεις δικαιολογίες ότι αμφισβητούνται αυτά που λέγονται...
Αρνήθηκαν λέει οι μοναχές για νά μήν κλείσουν οι πόρτες κ χάσουν το πλοίο ( αν είναι δυνατόν θα τους κλείδωναν μέσα... άλλωστε όλοι θυμόμαστε ότι μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του'80 οι εκκλησίες δεν κλειδώνονταν πότε....)
Όσοι ακόμη έχουν πάει στην Αγία Τριάδα στον Πειραιά ξέρουν πολύ καλά ότι ο φωτισμός της εκκλησίας είναι πάρα πολύ καλός τόσο στον πρόναο όσο και μέσα στο κυρίως ναό...
Ας ζητήσουμε όλοι συγγνώμη από τον Άγιο Νεκτάριο όχι μόνο για τον τρόπο που του συμπεριφερθηκαμε ακολουθώντας κ εμείς τις κρίσεις των αρχιερέων μας αλλά κ γιατί πέσαμε στο σφάλμα/αμάρτημα της κρίσεως κ κατακρίσεως, ειδικά προς έναν Άγιο άνθρωπο του Θεού...

Ανώνυμος είπε...

Ο πρώτος Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πειραιώς θεμελιώθηκε το 1839 από τον πρώτο Δήμαρχο Πειραιά Κυριάκο Σερφιώτη σε οικοπεδική έκταση που ανήκε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Η αποπεράτωσή του έγινε επί Δημαρχίας Πέτρου Ομηρίδου ( 1841 – 1845 ). Ο Ναός εκείνος είχε παράξενο σχέδιο, χωρίς κανένα παράθυρο. Στα πλαϊνά τμήματα του Ναού είχαν κατασκευαστεί δύο ξύλινα κωδωνοστάσια. Το 1845 αποφασίζεται η πλακόστρωση του περιβόλου του Ναού με πλάκες από το Λιβόρνο, ενώ το 1872 κατασκευάζεται κωδωνοστάσιο στην πρόσοψη του Ναού.
Στις 11 Ιανουαρίου 1944, κατά τον βομβαρδισμό της πόλεως του Πειραιά από τα συμμαχικά αεροπλάνα, γκρεμίζεται εξ ολοκλήρου ο Ναός της Αγίας Τριάδος, θάβοντας κάτω από τα ερείπιά του αρκετούς Πειραιώτες που είχαν καταφύγει εκεί για να προστατευθούν.