ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Εμφανίσθηκε πάλι η Αναμνηστική Πλάκα με τα Ονόματα των 6 Μοναχών Θυμάτων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ στη Μονή Αγίου Γεωργίου στον Φενεό.

Η φωτογραφία είναι από το μνημόσυνο της 17ης Ιουλίου 2022.

Για την απόκρυψη της Αναμνηστικής πλάκας όλον τον χρόνο και την παρουσίασή της μόνο την ημέρα του μνημοσύνου, έγραψα στο παρελθόν στον Μητροπολίτη Κορίνθου, αλλά δεν πηρα απάντηση. Καμία ενέργεια δεν έγινε και για το άλλο θέμα που έθιξα, την ύπαρξη οστών θυμάτων του σε καταβόθρα πλησίον του Σοφικού.
===========================
Μόντρεαλ, 28 Αυγούστου 2019
Προς τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιον,

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Διονύσιε, την ευχή σας.

Είμαι ο Ιωάννης Κ. Μπουγάς, καθηγητής Στατιστικής και Ιστορικός συγγραφέας. Ένα από τα έργα μου είναι και το δίτομο «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς» 1943-44». Επισυνάπτω φωτογραφία του Β ́ Τόμου ο οποίος καλύπτει γεγονότα της Αργολιδοκορινθίας όπως φαίνεται από τον υπότιτλο

   Σας γράφω για να φέρω εις γνώση σας, και να ζητήσω την παρέμβασή σας, σε δύο θέματα.Στο εφετεινό Μημόσυνο για τα θύματα των σφαγών στον Φενεό, ήμουν προσκαλεσμένος των συγγενών των θυμάτων και ομίλησα για το ιστορικό γεγονός (σας επισυνάπτω τη σύντομη ομιλία μου). 

 Όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία που σας επισυνάπτω στην αυλή της Μονής υπήρχε μιά Αναμνηστική Πλάκα με τα ονόματα των 6 Μοναχών οι οποίοι εσφάγησαν το 1944, όταν η Μονή είχε μετατραπεί σε Στρατόπεδο Κρατουμένων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ και σε προθάλαμο σφαγών είτε στο προαύλιο της Μονής ή στην Τρύπα στο Κακοβούνι της Ντουρντουβάνας που τους μετέφεραν από τη Μονή. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου εκεί, με έκπληξή μου δεν είδα καμία άλλη επιγραφή που να μνημονεύει το συνταρακτικό αυτό ιστορικό γεγονός. Όταν ερώτησα συγγενείς θυμάτων περι αυτού, για να βεβαιωθώ, με μεγαλύτερη έκπληξη άκουσα αυτό: «κ. Μπουγά, και αυτην την Αναμνηστική Πλάκα την παρουσιάζουν μόνο για το Μνημόσυνο. Μετά την αποσύρουν!». 

 Μη θέλοντας να το πιστέψω, ζήτησα από γνωστό μου που θα επισκεπτόταν τη Μονή την εορτή της Παναγίας, 15 Αυγούστου, να εξετάσει την αυλή και να δεί αν πράγματι δεν είναι εκεί η Αναμνηστική Πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων Μοναχών. Όπως πιστοποιεί η δεύτερη φωτογραφία (την οποίαν επισυνάπτω, έχω και άλλες από όλα τα σημεία της αυλής) η Πλάκα δεν είναι πιά εκεί. 

 Επειδή πιστεύω ότι αυτό γίνεται εν αγνοία σας, σας παρακαλώ να επιληφθείτε ώστε η συγκεκριμένη Αναμνηστική Πλάκα να τοποθετηθεί σε κεντρικό και εμφανές σημείο της Μονής μόνιμα. Πέραν όμως αυτού, απευθύνομαι σε σας με τη θερμή παράκληση να φροντίσετε ώστε να τοποθετηθεί στην πρόσοψη της Μονής, ή εντός της αυλής παραπλεύρως της εισόδου, επιγραφή η οποία να μνημονεύει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μονή το 1943-44. Είναι το ελάχιστο που η Εκκλησία οφείλει να κάνει για τα εκατοντάδες αθώα θύματα που πέρασαν εκεί τις τελευταίες τους μαρτυρικές στιγμές.

 Ένας αριθμός θυμάτων της μαζικής σφαγής που έλαβε χώρα το βράδυ της παραμονής της εορτής της Παναγίας του 1944 στη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σοφικό, ρίχτηκαν στην Τρύπα του Ζάρακα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Μονή.

  Το 1945, με τη φροντίδα συγγενών των θυμάτων οι σωροί μερικών από τα θύματα ανασύρθηκαν από την Τρύπα και ετάφησαν χριστιανικά στα νεκροταφεία των γύρω χωριών. Δυστυχώς δεν ανασύρθηκαν όλα τα θύματα, όπως πιστοποιούν οι φωτογραφίες που έβγαλε συνεργάτης μου που κατήλθε στην Τρύπα το 2014, αλλά και μαρτυρίες συγγενών θυμάτων προς εμένα (φωτογραφίες υπάρχουν στο βιβλίο μου. Δεν τις επισυνάπτω εδώ για να μην επιβαρυνθεί η αποστολή του μηνύματος).

 Το 2018 ήλθα σε επαφή με σπηλαιολόγους οι οποίοι προσφέρονται να ανασύρουν τα εναπομείναντα οστά των θυμάτων, υπό τον όρο να τύχουν χριστιανικής ταφής σε ένα από τα νεκροταφεία της περιοχής. Ο ιερέας του Σοφικού προς τον οποίον απευθύνθηκαν συγγενείς θυμάτων ηρνήθη να τα δεχθεί χωρίς έγκριση των ανωτέρων του και της Δημοτικής αρχής. 

 Κατά μήνα Ιούλιο, ευρισκόμενος στην πατρίδα, ομίλησα για το θέμα τηλεφωνικώς με τον βοηθό σας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, ο οποίος υπεσχέθη να σας ενημερώσει και επικοινωνήσει μαζί μου. Αυτό δεν έγινε και δύο επόμενα μηνύματά μου προς αυτόν έμειναν αναπάντητα. 

Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι ανεπίτρεπτον να υπάρχουν ακόμη σήμερα, 75 χρόνια μετά τη θυσία τους, λείψανα θυμάτων εγκαταλελειμένα στη Καταβόθρα του Ζάρακα και η ζωή να συνεχίζεται γύρω τους! Εγώ και από εδώ μπορώ να φροντίσω για την προσέλευση των σπηλαιολόγων, και ανθρώπων από την περιοχή να τους βοηθήσουν με τη μεταφορά των υλικών τους ως και των λειψάνων σε όποια εκκλησία της περιοχής τους δεχθεί. Από εσάς, σεβασμιότατε, περιμένω να φροντίσετε να υπάρχει ιερέας εκεί και να τύχουν τα λείψανα χριστιανικής ταφής. Αρκετά χρόνια έμειναν στην καταβόθρα!

Με εξαίρετο τιμή,
Ιωάννης Κ. Μπουγάς (Ph.D.)
Τηλ.: (514)481-χχχχ
(514)232-χχχχ (κιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: