ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Το φως της Αγίας Σοφίας


 Σε αυτή την εικόνα από τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μικρή ιδέα για το πως πραγματικά ήταν ο φωτισμός στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Ο Άγιος Μάρκος δημιουργήθηκε με πρότυπο τους Βυζαντινούς ναούς και εικάζεται ότι έμοιαζε αρκετά με τους Αγίους Αποστόλους, την δεύτερη σημαντικότερη εκκλησία του Βυζαντίου.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση και με την εμπειρία που έχει κάποιος που μπαίνει στη σημερινή Αγία Σοφία, η Βυζαντινή εκδοχή της ήταν γεμάτη φως που άστραφτε με τις χιλιάδες χρυσές ψηφίδες που κάλυπταν σχεδόν ολόκληρο το εσωτερικό του ναού.

Την εποχή του Βυζαντίου η Αγία Σοφία είχε περισσότερα παράθυρα για να μπαίνει περισσότερο φως και αυτό να αντανακλά στις χρυσές ψηφίδες δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα στα μάτια ενός ανθρώπου της μεσαιωνικής εποχής.
Σήμερα δεν αντιλαμβάνεται κανείς πως ήταν το εσωτερικό καθώς και σκοτεινά είναι εντός του κτιρίου και έχουν αντικατασταθεί πολλά τμήματα χρυσών ψηφίδων με μπογιά.

Αν κανεις συνυπολογίσει και τα εκατοντάδες πολυκάνδηλα που κρέμονταν και παρήγαγαν και αυτά το δικό τους φως και τη δίκη τους σκιά συν τη φωνή από την πολυμελή χορωδία(και δεν μιλάμε για δυο τρία άτομα μόνο) το οπτικοακουστικό θέαμα δεν συγκρινόταν με τίποτε άλλο στην εποχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: