ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο Άγιος Κοσμάς του Γιακχρόμσκ και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας

Εικόνα 1 από 448
Ο Άγιος Κοσμάς του Γιακχρομσκ(η μνήμη του τιμάται στις 18 Φεβρουαρίου)ήταν ο υπηρέτης ενός πλουσίου και επειδή αυτός ο πλούσιος ήταν άρρωστος,ο Άγιος Κοσμάς τον συνόδευε και τον βοηθούσε.


 Φτάνοντας με το αφεντικό του στις όχθες του ποταμού Γιακχρόμσκ-σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη του Βλαντιμί-ο Άγιος Κοσμάς είδε ένα δυνατό φως να έρχεται από το δάσος.Ήταν η εικόνα της Παναγίας πάνω σένα δέντρο η οποία έλαμπε και μιλούσε προτρέποντας τον να γίνει μοναχός.
 Όταν το αφεντικό του ξύπνησε ο Άγ.Κοσμάς πήρε την εικόνα και ακουμπώντας την σ'αυτόν,θεραπεύτηκε.Μετά κατευθύνθηκε προς την Λαύρα των Σπηλαίων ζητώντας να γίνει μοναχός.Δεν χώρισε όμως από την εικόνα.Βλέποντας ένα άλλο όραμα,γύρισε στον τόπο όπου βρήκε την εικόνα και βοηθούμενος από κάποιους χριστιανούς έφτιαξε ένα μοναστήρι.
 Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου γι αυτό λανθασμένα σε κάποιες διηγήσεις για την εικόνα της Παναγίας του Γιακχρομσκ αναφέρεται ως εικόνα της Κοιμήσεως,δεν έχει διατηρηθεί όμως με τέτοια εικονοφράφηση κανένα αντίγραφο.
 Η αυθεντική εικόνα δεν υπάρχει,υπάρχουν όμως πολλά αντίγραφα τα οποία θαυματουργούν.Η εικόνα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Γλυκοφιλούσας,ενω ο Χριστός κρατάει τα πόδια Του σταυρωμένα.
Η εικόνα τιμάται στις 14 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: