ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΧΒΙΝ

Η εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν είναι μια από τις πιο αγαπημένες και σεβαστές εικόνες των Ρώσων.Βρίσκεται στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Τίχβιν και είναι μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς.

Το Τίχβιν είναι μια πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τίχβινα και βρίσκεται 230 χιλ.ανατολικά της Αγ.Πετρουπολης.Το όνομα της πόλης αποτελείται από δυο λέξεις,δρόμος και πλατεία και σημαίνει'' ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία''.Η πόλη έχει χτιστεί πάνω σ''έναν σημαντικό παλιό εμπορικό δρόμο.

Η εικόνα της Παναγίας της Μονής Τιχβίν-Ρωσία
Το 1383 στα βόρεια της Ρωσίας στο Νόβγκοροντ,όχι μακριά από τη Βαλτική θάλασσα,στα νερά του ποταμού Νέβα,κάποιοι ψαράδες ψάρευαν.Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα εκτυφλωτικό φως το οποίο τους φώτισε.σε κάποια στιγμή βλέπουν μια εικόνα της Παναγίας η οποία μετά από λίγο εξαφανίστηκε.Το ίδιο συνέβη και κοντά στον ποταμό Τιχβίν και αργότερα εμφανίστηκε στο δάσος στις όχθες του ποταμού Τιχβίν,όπου χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία,όπου τοποθετήθηκε η εικόνα.

Κατά την ταραχώδη ιστορία του Νόβγκοροντ η εικόνα αυτή έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο.Λένε ότι όταν επιτέθηκε ο σουηδικός στρατός είδε μια ατελειωτη στρατια ανδρών απέναντι να τους περιμένει και υποχώρησαν.Φυσικά και εκεί δεν υπήρξε κάτι τέτοιο και θεωρήθηκε ως επέμβαση της Παναγίας

Μαρτυρίες ότι η εικόνα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη έχουμε σε παλιά εκκλησιαστικά βιβλία.Ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας.Η παράδοση λέει ότι όταν καποιοι Ρωσοι έμποροι πήγαν στην Κωνσταντινούπολη ο πατριάρχης τους ρώτησε εαν ξέρουν κάτι για την εικόνα της Παναγίας με το βρέφος η οποία εξαφανίστηκε ξαφνικά.Από τις περιγραφές κατάλαβε ότι η εικόνα βρίσκεται στι Τιχβίν και ότι αυτό ήταν το θέλημα της Παναγίας.
Ο πατριάρχης τους μίλησε για την «συνήθεια»της θαυματουργής αυτής εικόνας να φεύγει από την Κωνσταντινούπολη,ταξιδεύοντας πάνω στο νερο και  να πηγαίνει όπου η Θεία πρόνοια και φροντίδα ορίζει.Μετά από λίγο καιρό γύριζε πάλι.

Το συναξάρι της 26ης Ιουνίου μιλάει για την εικόνα της Παναγίας η οποία κατά θαυμαστό τρόπο ''έφυγε''από την Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε στην περιοχή Τιχβίν.
Την Μονή του Τιχβίν την έκλεισαν οι σοβιετικοί το 1920.Την εικόνα την πήγαν πρώτα στο Πσκώβ και έπειτα στη Ρίγα της Λιθουανίας.
Το 1944.ο ιερέας Ιωάννης Γκάρκλαβς,μετέπειτα επίσκοποςΣικάγο και Μινεάπολις μετέφερε την εικόνα στο Σικάγο των ΗΠΑ.Με τη βοήθεια ενός 16χρονου,του μετέπειτα ιερέως Σεργίου Γκάρκλαβς,τον οποίο ο π.Ιωάννης υιοθέτησε,τηνέβγαλαν εκτός Λιθουανίας.Ο π.Σέργιος ήταν για 53 χρόνια ο φύλακας αυτής της εικόνας στην αμερικανική γη.Το 1982,λίγο πριν τον θάνατό του ο επίσκοπος Ιωάννης εκφράζει στο θετό του γιό την επιθυμία του όπως η εικόνα να επιστρέψει πίσω εκεί όπου ανήκει,στον ρωσικό λαό.
Στις 21 Απριλίου 1995 οι κάτοικοι της πόλης Τίχβίν μαζεύουν υπογραφές και ζητούν από τον πατριάρχη Αλέξιο τον Β  να ξανανοίξει η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τιχβίν.Σε λιγότερο από έναν μήνα εγκαταστάθηκε εκεί μια ανδρική μοναστική αδελφότηταΤον Ιούνιο του 2004 η εικόνα της Παναγίας επεστρεψε από τον Καθεδρικό Ναό της Αγ.Τριάδος του Σικάγο στην Ρωσία.Η επιστροφή της έγινε με ειδική πτήση και ήταν ασφαλισμένη για ένα τεράστιο ποσό.Η αντιπροσωπία της Ρωσικής εκκλησίας με επικεφαλής τον πατριάρχη Αλέξιο ταξίδεψε με άλλο αεροπλάνο.



Η υποδοχή του ρωσικού λαού που περίμενε την εικόνα ήταν εντυπωσιακή.Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αγ.Πετρουπολη και έπειτα έφτασε στον τελικό της προοροσμό στη Μονή Τιχβίν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ proskynitis.blogspot

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Cu_-mvxYENM&feature=related

citizenbasil είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Δημοσιεύω σχετικό θέμα στο blog μου.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.ΧΑΙΡΕΤΕ!Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!