ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Γαλαταριά και οι τοιχογραφίες της

Η μικρή αυτή καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται 5 χιλιόμετρα περίπου στα νότια του χωριού Γαλαταριά της επαρχίας Πάφου. Έχει δυο εισόδους, μια στο μέσο περίπου του νοτίου τοίχου, και μια στο μέσο του δυτικού τοίχου.

 Η εκκλησία δεν διακοσμήθηκε ολόκληρη με τοιχογραφίες. Διακοσμήθηκαν με τοιχογραφίες η αψήδα και το ανατολικό τμήμα της εκκλησίας καθώς και το τμήμα του δυτικού τοίχου που βρίσκεται στα βόρεια της δυτικής εισόδου.


Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας, εικονίζεται η Θεοτόκος όρθια με στάση δέησης, ανάμεσα στους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Στον ημικυκλικό τοίχο της αψίδας εικονίζεται η κοινωνία των Αποστόλων.


Στη μικρή αχιβάδα της Πρόθεσης εικονίζονται η Άκρα Ταπείνωση και στο Ανατολικό τοίχο ο Κύπριος Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινήτης.



Στο ανατολικό άκρο του νότιου τοίχου, μέσα στο βήμα, εικονίζονται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η φιλοξενία του Αβραάμ και πιο κάτω ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυς. Απέναντι, στο ανατολικό άκρο του βόρειου τοίχου, μέσα στο βήμα, εικονίζονται πάνω οι Τρεις Πάιδες εν τη Καμίνω, πιο κάτω η Θυσία του Αβαάμ και μέσα σε μικρή κόχνη αδιάγνωστος άγιος διάκονος.



Έξω από το βήμα στον νότιο τοίχο εικονίζεται ο αρχάγγελος Μιχαήλ.
Στη βόρεια όψη του ποδαρικού του τόξου είναι ζωγραφισμένος ο Απόστολος Πάυλος.

Στη νότια όψη του ποδαρικού του τόξου είναι ζωγραφισμένος ο Απόστολος Πέτρος.

 Στο Βόρειο τοίχο είναι ζωγραφισμένος ο Άγιος Νικόλαος και ο Απόστολος Ανδρέας.


 Ο Απόστολος Ανδρέας 
 Ο Άγιος Νικόλαος 

 Τέλος, στο βόρειο τμήμα του δυτικού τοίχου εικονίζεται αδιάγνωστος άγιος, ίσως ο Άγιος Μάμας


 Οι τοιχογραφίες είναι καλυμένες με παχύ στρώμα καπνιάς που αλλοιώνει τελείως τα χρώματα και καθιστά πολύ δύσκολυ την ορθή διάγνωση των εικονιζομένων. Η κατάσταση των τοιχογραφιών κάμνει δύσκολη και τη χρονολόγησή τους αλλά και αυτή της εκκλησίας.
 Είναι πολύ πιθανόν ότι τόσο η εκκλησία, όσο και οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: