ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Και προσκυνητές από τη Ρωσία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στον Αγιο Δημήτριο για την εικόνα της Παναγίας "Αξιον Εστί"

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από διάφορες πόλεις και χώρες, με διάφορα μέσα. Κάποιοι από αυτούς μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά. Υπάρχουν γέροντες και γερόντισσες, υπάρχουν νέοι και νέες. 'Ανθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους. Κι όμως, στα μάτια τους διακρίνεις την ίδια συγκίνηση, που καταλύει σύνορα, γλώσσες και ηλικίες και εκπορεύεται από μια γνώριμη σε όλους τους μορφή: την εικόνα της Παναγιάς «'Αξιον Εστί», πλαισιωμένη από λουλούδια και ελπίδες, από ευχές και επικλήσεις για παρηγοριά ή και βοήθεια. Bοήθεια εκεί όπου η ελπίδα έχει πια στερέψει.«Οι άνθρωποι περιμένουν στη σειρά με πολλή ευλάβεια. Ανάμεσά τους υπάρχουν ήδη αρκετοί Ρώσοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, αλλά και κάποιοι Ιταλοί. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα, που έχει ακουστεί ανά τον κόσμο. Και φυσικά, έρχονται Έλληνες και αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά παιδιά και άνθρωποι πάρα πολύ νέοι, 20 ετών, 30 ετών, κάτω των 35, που δεν κουράζονται να περιμένουν μιάμιση και δύο ώρες. Έρχονται εδώ για να παρηγορηθούν. Σε πολλούς από αυτούς έχει απομείνει μόνο η πίστη και στην πίστη στηρίζονται», λέει στο ΑΜΠΕ ο πατήρ Γεώργιος Θεοδωρής, ιερέας στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, όπου η εικόνα από το 'Αγιον Όρος, η «εφέστιος θαυματουργός», εκτίθεται για προσκύνημα.
Οι Έλληνες προσκυνητές προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας: από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο. Η εικόνα -που πάνω από χίλια χρόνια τώρα φυλάσσεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές- βγαίνει από το 'Αγιον Όρος μόνο σε δύσκολες για τους πιστούς καταστάσεις. Και τέτοια είναι η τρέχουσα περίοδος για την Ελλάδα, οπότε -όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας- στόχος είναι «[η εικόνα] να βοηθήσει πνευματικά και ηθικά τον βαθιά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».
Στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τιμήσει και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έφτασε κατόπιν αιτήματος της τοπικής μητρόπολης και άλλων φορέων. Θα παραμείνει στον 'Αγιο Δημήτριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ελένη Γκαλτσίδου, από το τουριστικό πρακτορείο «Μουζενίδη», αν και μέχρι στιγμής το γραφείο δεν έχει διακινήσει τουρίστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη μόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα, ωστόσο επισκέπτες από τις συγκεκριμένες χώρες, που διαμένουν στη Χαλκιδική, εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη στον «'Αγιο Δημήτριο» με αυτό τον σκοπό. Παράλληλα, στις 24 Οκτωβρίου φτάνει στην πόλη γκρουπ 40 ατόμων από τη Ρωσία, οι οποίοι θα επισκεφτούν τον «'Αγιο Δημήτριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: