ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

''Αληθινά Σεναρια''(18/10/2012 -23.00).Συγκλονιστικό οδοιπορικό στην Κιουτάχεια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ σήμερα,
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 23:00, στα "Αληθινά Σενάρια" της ΕΡΤ3, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους ανθρώπους που ανταλλάχθηκαν υποχρεωτικά μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην Κ

ιουτάχεια της Μ. Ασίας...

Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι απόγονοι των προσφύγων αναζητούν τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Ο Νίκος Ασλανίδης καταγράφει με το φακό της εκπομπής ένα μοναδικό ταξίδι - προσκύνημα, που πραγματοποίησαν στην Κιουτάχεια της Τουρκίας 150 μέλη προσφυγικών συλλόγων από τη Ξάνθη, τη Φλώρινα και τη Θεσσαλονίκη. Στόχος των προσκυνητών ήταν να τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Κιουτάχειας, που ερήμωσε μετά το Δεκαπενταύγουστο του 1922. Ο ναός πράγματι λειτούργησε ξανά για πρώτη φορά ύστερα από τόσα χρόνια, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κιουτάχειας, τον Αύγουστο του 1922, παραθέριζαν στα ιαματικά λουτρά Ίλιτζα. Όταν πληροφορήθηκαν τα δραματικά γεγονότα της καταστροφής, αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω τους ό,τι πολύτιμο είχαν.
Το ταξίδι στην Κιουτάχεια ήταν ιερό χρέος για όλους τους προσκυνητές. Ενενήντα χρόνια μετά, πρωταγωνιστές του ξεριζωμού που ήταν τότε μικρά παιδιά, αφηγούνται με συγκλονιστικό τρόπο τις τραγικές εκείνες στιγμές της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: