ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Αββάς Γεδεών-Ένας ομολογητής από την Κολιτσού


Ο γέροντας Γεδεών ήρθε στο Άγιο Όρος κατευθείαν από την Μινεάπολη.Έφτασε στο ρώσικο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.Έμεινε εκεί λίγο καιρό και έπειτα ο γέροντας Γαβριήλ από το Ρωσικό τον συμβούλευσε να πάει στο κελί του πατρός Σπυρίδωνος,πάνω από την Ξηροποτάμου.Έκανε υπακοή και πήγε.Ο π.Σπυρίδων τον έστειλε στον γέροντα Ιωάννη στην Κολιτσού.
Ο π.Σπυρίδων τον έστειλε στον γέροντα Ιωάννη Γκούτσου,στο κελί του Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου στην Κολιτσού,μην ξέροντας όμως τον δρόμο ρώτησε και έφτασε σε άλλον Ιωάννη,στον γέροντα Ιωάννη Σόβα-που έμενε με τον γέροντα Διονύσιο Ιγκνάτ-στο κελί του Αγίου Γεωργίου.

Μετά από λίγο καιρό λεει ο π.Διονύσιος στον π.Ιωάννη;«Να,ο αδελφός Γεδεών απέμεινε στο κελί μας.Να μείνει ή να βρει αλλού τον δρόμο του»;Τότε ο γέροντας Ιωάννης έδωσε μία ωραία απάντηση  για την οποία ο π.Γεδεών πάντα τον ευγνωμονούσε με την σκέψη του:«Αφού ήρθε,άστον να μείνει για να έχει από που να φύγει»!
 Και έτσι έμεινε κοντά στον αββά Διονύσιο και στους άλλους πατέρες της Κολιτσού.Πέρασαν σχεδόν 23 χρόνια από τότε,αλλά ο ζήλος του είναι ο ίδιος.Αν θέλεις να τον συναντήσεις δεν πρέπει να πας στο κελί του.Είναι αρκετό να πας στο μικρό παρεκκλήσι μισή ώρα πριν την κάθε ακολουθία.Εκεί θα δείτε έναν μοναχό να κάθεται στο στασίδι του.Και όσο γρήγορα έρχεται για την ακολουθία,αλλό τόσο γρήγορα φεύγει για το κελί του όταν τελειώνει η ακολουθία.
 Όταν ήταν νέος πέρασε από τις φριχτές φυλακές του Πιτέστι για να «επαναδιαπαιδαγωγηθεί»στην κομμουνιστική ιδεολογία και έπεσε στα χέρια του πιο σκληρού δημίου, του Τσουρκάνου.
Ένα είναι σίγουρο,ο Θεός αναπαύεται στις ψυχές των πράων.Ούτε τα τόσα βασανιστηρία που υπέστη δεν έφεραν κακία στην καρδιά του.Το αντίθετο.Δεν τον πόνεσαν-λεει ο ίδιος-τόσο το ξύλο,όσο οι φριχτες βλασφήμιες των σατανικών βασανιστών του...
 Μετά την αποφυλάκισή του κατάφερε να κάνει 2 χρόνια Θεολογία στο Βουκουρέστι.Μετά τον σταμάτησαν αφού τον θεώρησαν...«εχθρό του λαού»Μετά από πολλά χρόνια η γυναίκα του κατάφερε να φτάσει στο Ισραήλ και έπειτα στην Ελλάδα,όπου μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αμερικανική πρεσβεία.
 Το 1982 ο π.Γεδεών,χάρη στον Ρόναλντ Ρέηγκαν,ο οποίος τον είχε συμπεριλάβει σε μία λίστα με 17 ονόματα (τους οποίους ζητούσε από τον Τσαουσέσκου να ελευθερωσει από τις φυλακές και να τους δωθεί πολιτικό άσυλο)κατάφερε να φτάσει στην Αμερική μαζί με τον γιό του.Μετά από διαμονή 8 χρόνων στην Αμερική επισκέπτεται τα Ιεροσόλυμα,το όρος Σινα,το Λονδίνο,το Παρίσι και...το Περιβόλι της ΠαναγίαςΕρχόμενος όμως για πρώτη φορά στο Άγιον όρος και αισθανόμενος την προστασία της Παναγίας....ποιός θα ήθελε να ξαναγυρίσει στον κόσμο;
 Ο αββάς Γεδεών είναι ένας άνθρωπος καθαρός στην καρδιά,τόσο που όταν τον βλέπω μου έρχονται στον νου τα λόγια του Χριστού:«ἴδε ἀληθῶς ᾿Ισραηλίτης, ἐν ᾧ δόλος οὐκ ἔστι».


Περιοδικό Lumea Credintei/George Crasnean****
Απόδοση στα ελληνικά π.Γεώργιος Κονισπολιάτης/proskynitis.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: