ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η Μονή Αγίου Γεωργίου του Σακκά στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας


   Υπάρχουν ακόμη μερικοί άνθρωποι στον τόπο μας που αγιάζονται από την Χάρη του Θεού μόνοι στον κόσμο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κανείς δεν τους γνωρίζει, κανείς δεν τους τιμά, εκτός από τον ίδιο το Θεό. 


 Ένας από αυτούς τους αφανείς, ταπεινούς, και άγνωστους στον κόσμο ήρωες είναι και η Μοναχή Γεωργία η οποία ζει ολομόναχη στην Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σακκά στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας στην Καρπασία. Η μοναχή Γεωργία μένει εκεί για να φυλάει Θερμοπύλες, ατρόμητη μπροστά στις ορδές του Τούρκου εισβολέα, βάζοντας πάνω από όλα τον Θεό και την Ορθοδοξία, χωρίς να λογαριάζει κανένα κόστος, ακόμη και αυτό της ίδιας της ζωής της. Χάρη στην Μοναχή Γεωργία, η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σακκά αποτελεί σήμερα το μοναδικό μοναστήρι στην κατεχόμενη Κύπρο όπου ακόμη ασκείται ο Ορθόδοξος μοναχισμός.

Δεν γνωρίζουμε αν η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σακκά λειτουργούσε ως μοναστήρι κατά τους αιώνες που παρελθόντος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι

μέχρι τη δεκαετία του 1940 το μόνο που απέμενε ήταν μια μικρή μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία που χρονολογείται στα τέλη του 11ου ή στις αρχές του 12ου αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1940, κτίστηκαν γύρω από το ναό αυτό δωμάτια στα οποία διέμεναν μερικές μοναχές από το χωριό Αγία Τριάδα της Γιαλούσας.
Κατά την τουρκική εισβολή, οι μοναχές που διέμεναν στην Μονή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη Μονή τους και παρέμεναν εκεί αψηφώντας τον άγριο ξυλοδαρμό που είχαν υποστεί από τους Τούρκος, αλλά και κάθε άλλο κίνδυνο που διέτρεχαν από αυτούς. Τον Οκτώβριο του 2011 απεβίωσε η ηγουμένη της Μονής και τώρα πια έχει εναπομείνει μόνο η Μοναχή Γεωργία.
Αρχικά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Σακκά ήταν κατάγραφη. Σήμερα σώζεται τοιχογραφία ιεράρχη σε στάση μετωπική στο βόρειο τοίχο. Απέναντι στο νότιο τοίχο σώζεται μάρτυς αγένειος και άλλος άγιος αδιάγνωστος. Άλλη τοιχογραφία αποκαλύφθηκεστον ανατολικό τοίχο της εκκλησίας βορείως της αψίδας. Οι τοιχογραφίες είναι πολύ καλής τέχνης και χρονολογούνται στην ίδια εποχή με αυτή της οικοδόμησης της εκκλησίας. Δυστυχώς μετά το 1974 αφαιρέθηκε από τους Τούρκους μεγάλο τμήμα του τοιχογραφικού διακόσμου της εκκλησίας, κυρίως από την αψίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: