ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Aπό το πρωί είναι το Σάββατο μεγάλο !

 Νώντα Σκοπετέα
Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαλο σαββατο πρωι
 Πότε ήταν που άνοιξαν οι πύλες της μετανοίας ; Πότε που το Τριώδιο στο ψαλτήρι , ξεκίνησε να μετρά τις κατάγιομες από λυτρωτική αυτοκατάκριση μα και γαληνιώσα ελπίδα σελίδες του και έγιναν τούτες δρόμοι ευθείς και σωτήριες τρίβοι ; Τις ακολουθήσαμε στην πορεία αυτή την ωραία , την κατανυκτική , την χαρμολυπημένη με τις τόσες σπουδαίες στάσεις …
Αυτές τις μέρες και τις Κυριακές με τους αθάνατους ήρωες ,της πίστης μας τους πρωταγωνιστές και σταθερούς μποστάρηδες σε τούτο τα ανεπανάληπτο ταξίδεμα! Όπου κι αν έχεις πάει σε όσους προορισμούς φημισμένους,σπάνιους , που λίγοι μόνο,οι κοσμογυρισμένοι ,τα κατάφεραν να τους επισκεφθούν ,αν δεν έχεις κάνει τούτο το ταξίδι στα μέρη τα Ουράνια του Τριωδίου , δεν έχεις πάει πουθενά !

Έχει προορισμό τελικό αυτό το ταξίδι,ένα μνημείο κενό,έναν θάνατο νικημένο , έναν Σωτήρα Αναστημένο ! 

 Οι σελίδες του Τριωδίου καταλήγουν στον θρίαμβο της Ζωής,στην συντριβή του διαβόλου! Ούτε μια λέξη μέσα τους  που να μην έχει μια συνταρακτική σπουδαιότητα ! Όμως εμείς πολλές φορές, τι κρίμα, την αγνοούμε ! Εμείς δεν είμαστε εξάλλου που έχουμε τολμήσει να ξεστομίσουμε σαν σοφός κατά τα άλλα λαός εκείνο το : το πολύ κύριε Ελέησον δεν το θέλει κι ο Θεός ; Τι χρειαζόταν τώρα αυτή η αναφορά σε μια αστοχία, σε ένα λαϊκό ολίσθημα; Όλην την Σαρακοστή την νήστεψες όπως ορίζουν οι κανόνες της μάνας Εκκλησίας , δεν έλειψες ποτέ απ τις υπέροχες ακολουθίες ,τις Κυριακάδες με τα επί Σοι χαίρει ,τα εφύμνια της Κυράς στις ανοιξιάτικες πάντα Παρασκευές της , στα προηγιασμένα ονείρατα τα γονυπετή του Παραδείσου και του Άρτου της αιωνιζούσης Ζωής , στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας από του Λαζάρου την Έγερση ακόμα και τα πειστήρια της κοινής Αναστάσεως ,ως το μυρωμένο βράδυ του Επιταφίου του Χριστού …

 Και ξημέρωσε το ευλογημένο Σάββατο , η ημέρα η εβδόμη! Κουρασμένο το σαρκίο από την αλάδιαγη νηστεία ,από τις σωρευμένες ορθοστασίες…Μένουν λίγες σελίδες ακόμα !Μην τις προσπερνάμε αδελφέ μου , τούτες τις σελίδες που επιγράφονται: 
Μεγάλο Σάββατο πρωί ! Μην βιαζόμαστε να φτάσει το νύχτωμά του ! Μην κάνουμε συγκατάβαση σε εκείνη την φωνή που έρχεται από τα δεξιά και μας ψιθυρίζει :

-Εντάξει ,δεν έλειψες ούτε μια μέρα ! Ξεκουράσου και λίγο θα πέσεις κάτω στο τέλος ! Και αύριο Πάσχα που είναι δεν θα χεις δύναμη για τίποτα !Θα πας και το βράδυ και θα κάτσεις ως το τέλος ! Οι σελίδες αυτές του Τριωδίου είναι μοναδικές ! Τα αναγνώσματα στο πρωινό του μεγάλου Σαββάτου ανεπανάληπτα ! Και οι δικοί του ξεχωριστοί ήρωες και μπροστάρηδες!Ο Ιωνάς και οι 3 παίδες …Ολοχρονίς τους μνημονεύουμε ( οι ψαλτάδες τις περισσότερες φορές μηχανικά δυστυχώς προφέρουμε τα ονόματά τους και ψέλνουμε τις ιστορίες τους τις αληθινές ) χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί ! Δεν υπάρχει μέρα στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας που να μην τους θυμηθούμε !

 Στις 9 ωδές των κανόνων ! Στα 9 αυτά ψάλματα που φτιάχνουν έναν κανόνα ! Κάθε μια από αυτές τις 9 ωδές ( έστω και υποτυποδώς με μια απλή αναφορά φράσεων ή λέξεων που παραπέμπουν στην Ιστορία)περιγράφει ένα πρόσωπο και την εξέχουσας σημασίας και μεστή προτυπώσεων για την πίστη μας ιστορία του ! Η πρώτη ωδή αναφέρεται στο θαυμαστό πέρασμα των Ισραηλιτών μέσα από την ανοιγμένη στα δύο Ερυθρά θάλασσα.


 Η δεύτερη αυστηρά ελεγκτική και θρηνητική ( που την συναντάμε επί το πλείστον στην Μ.Σαρακοστή) περιγράφει την αχαριστία του λαού του Ισραήλ . Η τρίτη στην προφήτιδα Άννα, την μητέρα του Σαμουήλ και την ευγνωμοσύνη της . Η τέταρτη στην προσευχή του Προφήτη Αββακούμ του θεηγόρου , η πέμπτη στον πέμπτο Ευαγγελιστή Ησαϊα! Να ο Ιωνάς κι η δική του έκτη ωδή ! Ω πόσο θέρμη είχε εκείνη η προσευχή του μέσα στον υδάτινο τάφο του ! 
Οι δυο επόμενες ωδές φέρνουν μπροστά μας τους 3 γενναιότατους παίδες: Τον Ανανία, τον Αζαρία και τον Μισαήλ! Πίστην στον μόνο Κύριο τον ζηλωτή Θεό ! Η ανυπότακτη πορεία τους προς την κάμινο και τον Χριστό Λυτρωτή ! Στην ογδόη ωδή , μεταφερόμαστε σε εκείνες τις στιγμές της φλογοφόρου καμίνου ! Μα τι ακούγεται αέναα μέσα στις δυσθεώρατες πύρινες γλώσσες; -Τον Κύριο υμνείτε και δοξολογείτε εις πάντας τους αιώνας ! Έρχονται οι πρώτες 8 ωδές από την άσειστη πέτρα , το θεμέλιο της πίστης μας , την Παλαιά Διαθήκη !

 Η εννάτη ωδή χωρισμένη στα δύο αναφύεται από την νέα συμφωνία Θεού και ανθρώπων ! Ο ύμνος της νέας Εύας και η ευχαριστία του προφήτη Ζαχαρία ! Στο πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, στον Εσπερινό της Κυριακής του Πάσχα όπως κανονικά ορίζεται , σε όλες τις Εκκλησίες της Ορθοδοξίας μας ξετυλίγονται 2 από αυτά τα αληθινά και τόσο ωφέλιμα για τις ψυχές ιστορήματα. Είναι 15 όλα τα αναγνώσματά του Τριωδίου σε αυτό το πρωινό ! Σε πολλά μοναστήρια κυρίως , διαβάζονται όλα! Στις ενορίες για λόγους οικονομίας έχει επικρατήσει να διαβάζονται το 1ο από την Γένεση το 4ο από τον Ιωνά και το 15ο από τον Δανιήλ!

  Συγκλονιστικές αποκαλύψεις και συμβολισμοί απαράμιλλοι ! Είναι κρίμα για την ψυχή, να λείπουν τούτες οι σελίδες από την μνήμη της , το φως τους το άσβηστο μαζί με των υπόλοιπων τα φωτοβόλα μηνύματα , να μην φωταγωγούν τα τελευταία βήματα του δρόμου προς την ποθεινή τριήμερη Έγερση ! 

 Αυτό το σύνηθες κενό ανάμεσα στην νυχτιά των Εγκωμίων και εκείνη της Ανάστασης , που οι περισσότεροι έχουμε «γεμίσει» μόνο με την προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού, δημιουργεί κενά και στην ψυχή μας που δεν αποζητά την αλήθεια στο περίπου της , στο όλοι έτσι κάνουν , στο λίγα και καλά ! 
 Η ψυχή μας λαχταρά το πανήλιο Φως του κόσμου!
Στην γλυκιά αποκαραδοκία του Χριστός Ανέστη , λίγο πριν ο παπάς ξαναστρώσει τον ανήφορο του Γολγοθά με τα βάγια και τις δάφνες του πρώτου Ωσαννά , λίγες ώρες πριν ο Κύριος απ την καρδιά της γης Αναστημένος πλέον κατοικήσει στις καρδιές των θεασαμένων την Άνάσταση , θα ακουστεί η σπαρακτική προσευχή του Ιωνά μα και το σύνθημα της νίκης το αιώνιο : Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας ! 
Προτροπή μας στέλνουν ο Σεδράχ ο Μισάχ και ο Αβδεναγώ ! Κέλευσμα ουρανού που λαβαίνει στο τέλος την πανηγυρική του επικύρωση το λυτρωτικό του επισφράγισμα ! Η υπακοή , η αποδοχή , η υπόσχεση ηχολογούνται πλέον σε πρώτο αριθμό: Τον Κύριον υμνούμεν και δοξολογούμεν εις πάντας τους αιώνας ! Μόνον ΑΥΤΟΝ ! Ό,τι κι αν μας τάξουν , όπως κι αν μας απειλήσουν ! Δεν θα λατρέψουμε κανέναν άλλον παρά μόνο τον αληθινό και μόνο Θεό!

 Άγγελος Κυρίου ,ο ίδιος ο Χριστός μας, θα σπεύσει να δροσίσει την όποια κάμινο, την όποια βάσανο υπάρξει ως τιμωρία για αυτήν την ιερή μας αντίσταση! Ου προσκυνούμεν τη εικόνι ή έστησας , ου λατρεύομεν τοις Θεοίς σου! Τον Κύριον αινούμεν , ευλογούμεν και προσκυνούμεν !

Δεν μπορεί να σταθεί κανείς άλλος δίπλα στον Ένα, στον Τόκο της Θεοτόκου , Αυτόν που έσωσε τους ευαγείς 3 παίδες, τότε Τυπούμενος με προφητείες και προρρήσεις , τώρα όμως και πάντα Ενεργούμενος με τα θαύματα και τα θαυμάσιά Του !
 Τώρα που αδιαλείπτως φανερώνεται και όλους μας ενώνει!Τους συμβοώντας Αλληλούια!Δόξα Σοι ο Θεός !στο Θεοχαρίτωτο τούτο πρωινό της πίστης μας το Μεγάλο.Μην λείψει κανένας μας από αυτό το πρώτο το αναστάσιμο το πανηγύρι!

Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: