Ο άγιος Νικόλαος, λοιπόν, έτσι έζησε στή ζωή του. Η συμπεριφορά του προς τους συνανθρώπους του υπήρξε αγνή καί ευγενική, σύμφωνα με το λόγο της αρετής. Η όλη του ζωή υπήρξε, κατά κάποιο τρόπο, μύρο πολύ ευωδιαστό καί θελκτικό, πού παρουσιάστηκε στο κέντρο της επαρχίας των Μυρέων καί ευωδίασε το λαό.
Η εις Κύριον εκδημία του
Ο Άγιος έφτασε σε βαθύτατο γήρας. Αφού, λοιπόν, συμπλήρωσε πλήρως το χρόνο της επίγειας ζωής του καί επειδή ήταν καί αυτός άνθρωπος, έπρεπε να λειτουργήσει καί γι’ αυτόν ο κοινός νόμος της κοινής φύσεως. Προσβλήθηκε, τότε, από σύντομη ασθένεια, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφραζε τις ευχαριστίες του στο Θεό, έψελνε εξόδιους καί επικήδειους ύμνους καί με την ελπίδα της εις Κύριον εκδημίας του, ο μεγάλος αυτός άνθρωπος, διατηρούσε πολύ χαρούμενη τη διάθεσή του. Ενώ για τους άλλους χαρά ήταν το να παραμένουν στη σάρκα τους, ο Άγιος χαιρόταν, γιατί θα χωριζόταν πλέον από το σώμα του καί θα πήγαινε κοντά στην πηγή της ζωής, το Θεό.
Έτσι, λοιπόν, ο άγιος Νικόλαος άφησε τη φθαρτή αυτή ζωή καί μετέβη στην αιώνια εκείνη καί μακαρία ζωή, οπού συναναστρέφεται με τη λαμπρότητα των Αγγέλων καί συναγάλλεται μ’ αυτούς καί βλέπει το φέγγος του Τριαδικού Θεού σε όλο το μεγαλείο καί την καθαρότητα. Το τίμιο σώμα του μεταφέρθηκε με τα όσια χέρια επισκόπων καί, με τιμητική πομπή όλο τον κλήρο λαμπροφορεμένο, τοποθετήθηκε σε ειδικό τάφο στον ιερό Ναό των Μύρων. Από το σώμα τον Αγίου αναβλύζει μύρο μέχρι καί σήμερα, το οποίο θεραπεύει ασθένειες, καί ψυχικές καί σωματικές.
Πηγή: «Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου», Συμεών του Μεταφραστού – Επιμέλεια Γεωργίου Δ. Παπαδημητρόπουλου – Εκδ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου