ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ιωάννης Καποδίστριας σεβάστηκε περισσότερο απο κάθε κατήγορο του την καταρρακωμένη απο τους εχθρούς του Συνταγματική τάξη

Του Γεωργίου Σκλαβούνου

Τα «τελευταία λόγια» του Ιωάννη Καποδίστρια: «Θεέ μου φύλαγε με από τους υπερασπιστές μου».(Μηδενός εξαιρουμένου)
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Σε φιλική, υποτίθεται, προς τον Καποδίστρια ανάρτηση διαβάσαμε μεταξύ άλλων.
"Ο Καποδίστριας εγκαινίασε την περίοδο της απολυταρχίας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το Σύνταγμα του 1843. «…Ο Καποδίστριας εκλήθη να κυβερνήσει με βάση το Δημοκρατικό Σύνταγμα της Τροιζήνας, αλλά ως οπαδός της πεφωτισμένης δεσποτείας πίστευε ότι τα Συντάγματα και τα Κοινοβουλευτικά Σώματα ήσαν πρόωρα για το ασύστατο ακόμα κράτος. Πρέσβευε εις την αρχή του ενός ανδρός, έστω και υπό προθεσμία. Στις 18 Ιανουαρίου 1828 πέτυχε ψήφισμα της Βουλής περί αναστολής του Συντάγματος. Έτσι, κατέστη η μοναδική πηγή εξουσίας, συνεπικουρούμενος από το Πανελλήνιον, ένα συμβουλευτικό σώμα αποτελούμενο από 27 μέλη. Στη σύγκληση μιας νέας Εθνοσυνέλευσης στο άμεσο μέλλον παραπεμπόταν η ψήφιση του νέου Συντάγματος. Ο Καποδίστριας εγκαινίασε την περίοδο της απολυταρχίας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το Σύνταγμα του 1843.
Η τελευταία αυτή παράγραφος του κειμένου της αναρτησης είναι απαράδεκτη και ασφαλώς αυθαίρετη.
 Επειδή το κείμενο εμφανίζει τον Καποδίστρια να έρχεται και να καταλύει ένα Δημοκρατικό και Συνταγματικό καθεστώς στηριγμένο στο Σύνταγμα τοις Τροιζήνας,ας δώσουμε περιληπτικότατα ποια ήταν η έννομη τάξη και η συνταγματικότητα που βρήκε στην Ελλάδα ο Καποδίστριας.

Ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο 18/1/1828

Ο Ιμπραήμ ήταν ακόμα στην Πελοπόννησο. Άρχισε την αποχώρηση του στις 16/9/1828 και την ολοκλήρωσε στις 20/11/ 1828, ενώ η συνθήκη αποχώρησης του υπογράφει στην Αλεξάνδρα 9/8/1828.
Για να φύγει ο Ιμπραήμ έπρεπε να έλθουν τα Γαλλικά στρατεύματα υπό τον Μαιζόν γιατί οι 2 εμφύλιοι που η Συνταγματική ηγεσία των Ελλήνων, είχε οργανώσει είχαν εκφυλίσει τα πάντα.

Στην Β! Εθνοσυνέλευση, του ‘Αστρους, Μάρτιος 1823, καταργείται ο Κολοκοτρώνης από την Αρχιστρατηγία με την παράλληλη εκλογή 50 στρατηγών Είχε βλέπεις τόσους στρατηγούς το Έθνος.
 Η Εθνοσυνέλευση πηρε αυτές τις αποφασεις με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Γενικό Γραμματέα τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και πρόεδρο του Βουλευτικού (της βουλής) τον Ιωάννη Ορλάνδο, γαμπρό των Κουντουριώτηδων και βασικό διαπραγματευτή των δυο Εθνικών Δανείων. Αυτόν που αργότερα μετέφερε στην επαναστατημένη Ελλάδα την άποψη των δανειστών από το Λονδίνο ότι έπρεπε να εκτελεστεί ο Κολοκοτρώνης.

Στις αρχές του 1824 στην Επαναστατημένη Ελλάδα είχαμε 2 κυβερνήσεις. Μια με πρωτεύουσα την Τρίπολη και Πρωθυπουργό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και μια με πρωτεύουσα το Κρανίδι και Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Κουντουριώτη..
Οι 2 εμφύλιοι της Επανάστασης! /Α) Φθινόπωρο 1823- καλοκαίρι 1824///και Β) Ιούλιος 1824 –Ιανουάριος 1825.
Αυτά συμβαίνουν ενώ έρχεται ο Ιμπραήμ.
Στις 27-30 Μαΐου του 1824 ο στόλος του Ιμπραήμ καταστρέφει την μεγάλη αν όχι την μεγαλύτερη και ναυτική δύναμη του Ελληνισμού την Κάσο.

Στις 20 Ιουνίου 1824 ο Στόλος του Ιμπραήμ καταστρέφει τα Ψαρά.

Στις 24/11/ του 1824 δολοφονείται ο Πάνος Κολοκοτρώνης όχι απλά καταξιωμένος οπλαρχηγός αλλά σοβαρά μορφωμένος και πολύγλωσσος..Ακόμα
σε γάμο οικογενειών δύναμης ήταν παντρεμένος με την κόρη της Μπουμπουλίνας.

Στις 6/2/ το 1825 φυλακίζεται σε Μοναστήρι της Ύδρας ο Κολοκοτρώνης.

Στις 26/2/ 1825 ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται στην Μεθώνη
Στις 5 Ιουνίου το 1825 δολοφονείται ο φυλακισμένος από την «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ της Επαναστατημένης Ελλάδος», στην Ακρόπολη Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Στις 24 Ιουλίου 1825. «Το Ελληνικό έθνος θέτει εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της ιδίας ανεξαρτησίας και πολιτικής του υπάρξεως υπό την μοναδικών υπεράσπισαν της Α.Μ. του βασιλέως Γεώργιου Δ!» Από την περίφημη πράξη αίτημα υποτέλειας προς την Αγγλια.
Πράξη την όποια εκμαίευσε η Αγγλία για να την απορρίψει .. Οι συνέπειες τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στο γνήσιο διεθνές φιλελληνικό κίνημα καταστροφικές.
Αφού τα δάνεια (1824-1825) κατασπαταλήθηκαν για να στηρίξουν την κομματική επικράτηση των Κουντουριώτηδων και να εξαχρειώσουν το αγωνιστικό φρόνημα του επαναστατημένου λαού και να διαλύσουν το στράτευμα η Ελληνική επανάσταση, οδηγούμενη από τους «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ» ζητιάνευε αποκλειστική σωτηρία από την Αγγλική ελεημοσύνη.. (Για τα δάνεια την διαχείριση τους, όσο και ληστρική διαχείριση των οικονομικών από τους «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ» κυβερνήτες του Επαναστατημένου Έθνους, βλέπε την θαυμάσια εργασία του διεθνούς αναγνωρίσεως οικονομολόγου Ανδρέα. Μ. Ανδρεάδη . Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ).Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα έξοδα για το ταξίδι στην Αγγλία της Επιτροπής για το αίτημα του δανείου δεν είχε να τα πληρώσει η Κυβέρνηση…δεν μπορούσαν να τα δώσουν ο μεγαλοεφοπλιστής Κουντουριώτης ούτε ο μεγαλοφεουδάρχης Σισίνης. Τα δανείστηκαν από τον Λόρδο Βυρωνα.

1826.Απριλιος. Η Γ! Εθνοσυνέλευση στερεί τον Δημήτριο Υψηλάντη των Πολιτικών του Δικαιωμάτων γιατί αντιτάχθηκε στον συμβιβασμό με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1826. 10-11.Απριλιου η ηρωική έξοδος και πτώση του Μεσολογγίου.

Στις 23 Απριλίου 1827 δολοφονείται,υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες>> ο Καραϊσκάκης στο Φάληρο..
Υπενθυμίζουμε ο Ιμπραήμ είναι μέχρι και τις 20 του Σεπτεμβρίου του 1827 στην Πελοπόννησο.

Ο Καποδίστριας, η Εθνοσυνέλευση και το Σύνταγμα.
Τι βρήκε και τι διέλυσε ο Καποδίστριας.
H Εθνοσυνέλευση πριν από την πτώση του Μεσολογγίου είχε αποφασίσει την εγκατάλειψη του αγώνα και τον συμβιβασμό με την Τουρκία
Ας δούμε τις τραγικές λεπτομέρειες.
«….μετά την πτώση του Μεσολογγίου. Με ψήφισμά της αποφάσιζε ότι η ολική κυβέρνησις των Ελληνικών πραγμάτων εμπιστεύεται προσωρινώς εις 11 μέλη επιτροπή με το όνομα Διοικητική Επιτροπή..»

Επίσης όρισε μια δεύτερη επιτροπή με το όνομα Επιτροπή της Συνελεύσεως από 13 άτομα με πρόεδρο των Π.Π. Γερμανό, αποτελούμενη από δραστήρια μέλη της Αγγλικής Φατρίας όπως ο Αναστάσης Λόντος, ο Πανούτσος Νοταράς για να διαπραγματευθεί συμβιβασμό με την Υψηλή Πύλη( με τον Σουλτάνο) .
Μάλιστα με ψήφισμά της η Συνέλευση «έδινε οδηγίες στην Επιτροπή της Συνελεύσεως με το άρθρο Ζ , «Εμπορεί η Επιτροπή να συγκατατεθεί δια την υπεροχήν (επικυριαρχίαν) της Πόρτας εις το να πληρώνει εις αυτήν ή άπαξ μιαν χρηματικήν ποσότητα εις διαφόρους δόσεις η έναν ετήσιο φόρον»(Τάκης Σταματελόπουλος. Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Τομ Δ,σελ.52).

Κατά τον Χρήστο Λούκο (στο έργο του Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (έκδοση. ΤΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ σελ,42), «Η Γ’ Συνέλευση της Επιδαύρου 6-16 Απριλίου 1826 θα συμπέσει με την πτώση του Μεσολογγίου 10-1`1 Απριλίου. Τέτοια ήταν η απογοήτευση που κατέλαβε όλους, ώστε αποφασίστηκε να διακοπούν οι συνεδριάσεις» και συνεχίζει αναφερόμενος στην δημιουργία των ως άνω δυο επιτροπών.

Σύμφωνα με τον Σπηλιάδη «ο κεκρυμένος σκοπός του Ζαΐμη ,ή της Αγγλικής φατρίας, ήταν η πράξις δια τον συμβιβασμόν με τον Σουλτάνον. την οποίαν είχεν σχεδιάσει από 2 Απριλίου 1826» ( 4 ημέρες πριν αρχίσει στην Επίδαυρο η Συνέλευση).

Ο Σπηλιάδης βεβαιώνοντας την προσωπική του συμμετοχή στο γεγονός αναφέρει «ο γράφων συνέταξε το σχέδιον αυτής της διακηρύξεως, κατ’απαίτησιν του Ζαΐμη, όστις κρύπτων το περί μεσιτείας σχέδιον του Καννιγκ ,τον έδωκε να εννοήσει ότι ήτο φόβος να μην συνέλθωσι οι Ρουμελιώται και Νησιώται πληρεξούσιοι εις την Συνέλευσιν…και ότι οι Πελοπονήσιοι εβιάσθησαν να επικαλέσθωσι την μεσιτείαν των Άγγλων και δεν πταίουν αν δεν συμπεριληφθώσι στο κράτος οι Ρουμελιώται και Νησιώται» (Τάκης Σταματελόπουλος. Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Τομ Δ,σελ.51.

Όταν η Εθνο-Συνέλευση ξανασυνέρχεται ,δέχεται την παραίτηση της Κυβερνητικής επιτροπής, ορίζει αντικυβερνητική επιτροπή μέχρι να έρθει ο Καποδίστριας. Ομως του φορτώνει στον Καποδιστρια εκτός ολων των άλλων , Αρχηγό Στόλου και Αρχηγό Στρατού, δυο Βρετανούς τυχοδιώκτες τον Church και τον Cohran.

Μένει ένα πολύ σοβαρό θέμα για αμέσως επόμενη ανάρτηση. Το θέμα της ιδεολογίας του Ιωάννη Καποδίστρια με βάση πηγές. Να δούμε πως κάποιοι τεκμηριώνουν, η αρέσκονται να τον αποκαλούν οπαδό της πεφωτισμένης δεσποτείας. Να δούμε αν υπάρχουν περί αυτού τεκμήρια, η περί του ακριβώς αντίθετου .Δηλαδή, πέραν αμφισβητήσεως τεκμήρια περί των βαθύτατα Δημοκρατικών πεποιθήσεων του. Βέβαια θα χαρώ στο πλαίσιο ενός σοβαρού διαλόγου να κατατεθούν τεκμήρια της άποψης περί του Καποδίστρια ως οπαδού της πεφωτισμένης δεσποτείας.

Θα επανέλθουμε επίσης για να δούμε με ποιους και πως συγκυβέρνησε ο Καποδίστριας. Και αν σεβάστηκε περισσότερο απο κάθε κατήγορο του την καταρρακωμένη απο τους εχθρούς του Συνταγματική τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: