ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Στον αρχαίο δρόμο της Ιεριχούς...

   Το σημερινό Ευαγγέλιο και αυτό του Ασώτου , πιστεύω ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το νόημα της αγάπης του Χριστού όπως μας την δίδαξε και που οι Άγιοι της εκκλησίας μας με αυτή την αρετή της αγάπης , για έλεος και ανιδιοτελή βοήθεια κατάφεραν και ενώθηκαν με τον Κ.Η.Ι.Χριστό .
  Στην Αγία Γη στη Σαμάρεια , στο μέρος που δίδαξε την σημερινή παραβολή θα βρεθούμε νοερά σήμερα , που συνδέεται με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη που είπε ο Ιησούς Χριστός και έθεσε μπροστά μας ως παράδειγμα .
Αυτό το μέρος χρησίμευε ως πανδοχείο στον αρχαίο δρόμο της Ιεριχούς που όσοι φίλοι έχετε επισκευθεί τους Αγίους Τόπους από την Ιερουσαλήμ προς την Ιεριχώ είναι στο μονοπάτι βρίσκεται μόνο προς μία κατεύθυνση , προς τα κάτω.
Θα δούμε τα πολλά τεχνουργήματα από την Ελληνική και Ρωμαϊκή έως την Οθωμανική περίοδο έχουν ανακαλυφθεί εδώ. Το γειτονικό φρούριο των Ρωμαίων και των Σταυροφόρων (τα ερείπιά του φαίνονται απέναντι) κάποτε υπερασπιζόταν το δρόμο.
Το 2009, άνοιξε εδώ ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο παρουσιάζει τα μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα της Βυζαντινής εκκλησίας που βρισκόταν στο χώρο,
Το βιβλικό όνομα του δρόμου "Maale Adumim" σε μετάφραση από τα εβραϊκά σημαίνει "Κόκκινη άνοδος". Στους βιβλικούς χρόνους, αυτό ήταν το όνομα μιας σημαντικής εμπορικής και στρατιωτικής διαδρομής που ανέβαινε από την Ιεριχώ στην Ιερουσαλήμ κατά μήκος ενός ορεινού δρόμου μέσα από την περιοχή των βράχων που έχουν κοκκινωπό χρώμα λόγω της περιεκτικότητας σε φώσφορο στο βράχο .

Για να διευκολυνθεί η κάθοδος και η ανάβαση των ταξιδιωτών, ο δρόμος είναι διατεταγμένος με φιδίσιο δρόμο. Έτσι ήταν στα χρόνια του Χριστού και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.
Οι στροφές, τα βουνά και τα βράχια και στις δύο πλευρές του δρόμου παρείχουν ένα βολικό κρησφύγετο για τους ληστές.
Ο δρόμος της Ιεριχούς ήταν πάντα ένα μη ασφαλές μέρος, όπου ο ταξιδιώτης βρισκόταν μερικές φορές σε θανάσιμο κίνδυνο.
Ένα ξενοδοχείο για τους προσκυνητές χτίστηκε τον 6ο αιώνα, πιθανώς ως τμήμα μοναστηριού. Το μέγεθός του ήταν 24x26 m με σαλόνια και αυλή στα ανατολικά και μια βασιλική (11x21 m) στο βορειοανατολικό τμήμα. Στη μέση υπήρχε υδροληψία 10x10 m.

Η είσοδος στο ξενοδοχείο ήταν από το νότο, τα ζώα επιτρέπονταν στην αυλή από τα ανατολικά.
Το ξενοδοχείο εκτελούσε τις λειτουργίες του ακόμη και μετά την αραβική κατάκτηση.
Στις 4 Ιουνίου 2009, άνοιξε εδώ ένα μουσείο ψηφιδωτών, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και παρουσιάζει μια συλλογή ψηφιδωτών που βρέθηκαν στα ερείπια αρχαίων συναγωγών και εκκλησιών στις περιοχές της Ιουδαίας , της Σαμάρειας και της Γάζας.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα σε αυτή τη συναγωγή είναι ένα όμορφο μωσαϊκό διαστάσεων 9 επί 5 μέτρα. Εκτός από εικόνες, περιέχει και 6 επιγραφές στα Ελληνικά από τον Ορθόδοξο Ι. Ναό της Βυζαντινής περιόδου . Το πιο ενδιαφέρον μέρος του σωζόμενου ψηφιδωτού βρίσκεται στο κέντρο της σύνθεσης που απεικονίζει σκηνές από τη Παλαιά Διαθήκη .

Και στις φώτος που βλέπετε η παράδοσή μας που μέχρι σήμερα διατηρούμε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί . Είναι τα χαρτάκια που γράφουμε στις εκκλησίες μας τα ονόματα για μνημόνευση από τους Ιερείς μας .

Ενδιαφέρουσα είναι μία επιγραφή που βρέθηκε στη συναγωγή και μερικές από αυτές περιέχουν την περίφημη σαμαρειτική φόρμουλα, που βρίσκεται επίσης μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών: « Ένας Θεός, βοήθησε τους τάδε .......».
Σε ένα από αυτά : « Ένας Θεός, βοήθησε τον Σωφρόνιο, τον γιο του Φροντίνου » .
Επίσης σε κεντρικό κομμάτι ενός ψηφιδωτού υπάρχει μία επιγραφή : " Ένας Θεός, βοήθησε τον Ατέμ ....".


Και στους Ελληνικούς παπύρους στα ευρήματα του Κουμράν που βρίσκεται στο εβραικό μουσείο υπάρχει επίσης η ίδια φόρμουλα στην Ελληνική με κενά , δηλ. για την καταγραφή των ονομάτων μας .

1 σχόλιο:

savvas baltatzis είπε...

Τα παντα μαρτυρουν ΧΡΙΣΤΟ ανα τους αιωνες ...Αμην